推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

仲有「我係契丹人」的阿家仁哥!好英偉呵!!

同埋「狂躁非常的」萬梓良 ! !

呼之欲出已 !!

貼多一張阿帥哥黃日華先,靚仔呵!!

今晚貼一張,嘩,好正!

左邊那位小弟仍在思考是誰 但中間及右邊兩位個髮型好「時麾」呵 ,小弟心諗都屬於一眼認出,不假思索的題目吧 ...   ...!!

晚安!

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-8-16 11:13 發表
左邊的一個,第一眼看去有點像歐錦棠。
似歐錦棠?李小龍之崇拜者?我看圖中那位演員比他還帥呵 !!

引用:
原帖由 m2a2 於 2008-8-14 23:07 發表
找到了,中間那位叫高雄。
兩位都全中!!是高雄和白彪。小弟原以為他們進入娛樂圈始自七十年代初的功夫電影,卻原來在粵語長片中早已出現。

我最欣賞高雄的騎樓裝髮型,其高聳之處,中外影壇之中,除了貓王皮禮士利勉強可與其並肩外,餘者皆無人能及爾!!

阿「靖哥哥」白彪的髮型亦不錯,這種介乎八二/九一分界裝,小弟看他十多廿年都未變過!!

相關搜索目錄: 娛樂

今晚貼一張,靚!

中、右兩位唔駛多介紹了!!老老實實,當年阿羅蘭姐併埋那些當家花旦一齊,風華正茂,一些都唔輸蝕架 !!

噢,江雪姐的瓜子俏臉,水汪汪的眼眸,靚呵 ,再加上那少少「歪咀」,更形嬌美 !!

左邊那位更加厲害,她叫芳萍;大家若然當年有捧場收看過麗記的武俠劇集,飾演「天下第一美人」的一定是她,絕無別號呵   !!

晚安!

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-8-17 01:05 發表

江雪我也很喜歡,但在她的年代,好像永遠給嘉玲、南紅的佔先了。
我不是有太多江雪姐演出的 DVD 影碟,只有這另一套。

60 年【難兄難弟】中的演出,清純秀麗是江雪呵!

前我地阿媽係著妹仔裝做便服架,江雪姐呢種纖體look 非常好!!今時今日都唔係話有太多人做得到呵 !!

相關搜索目錄: 纖體

梨渦含情,低頭之間若顰若笑 ,迷人呵!!

江雪姐有溫柔委婉之氣質,係講野時有少許歪嘴,不過絕對唔係缺點,係缺陷美!! 今時今日,講話係明星,就算真人都好難!!

至於為何現今對當其時女星的「仰慕」,光采多為嘉玲、南紅等等所佔,我就冇這方面的研究了,可能「小家碧玉」不敵「摩登仕女」吧 ... ^_^ ...!!

晚安!

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-8-18 14:34 發表
我喜歡江雪多過其他的,但這也可以說是時也命也。
我相信喜歡偶像、明星或歌星,都是非常個人口味的,和他/她們受歡迎與否都沒有必然關係... 豈不聞

尊龍麗欣亦有知音之友
詠麟學友都有聽厭之人 … 耶

各有各鐘意囉 ... ...!!

原來我還有一隻 DVD 都有江雪姐份的,便是1968年的七彩難兄難弟】

秀髮披肩,充滿青氣息!!

這副蝴蝶型太陽眼鏡,如今看來,亦非常時款,型呵 !!

將長長秀髮挽在後面,淡素娥眉,別有韻味呵 !

站在江雪姐旁邊的「小明友」,大家都認得吧 !!

1969年的電影【雙鎗沙膽標】,江雪姐少有演出的一部彩色片吧,除了一個靚字,我都再無乜野好寫了 …  就此晚安!!

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2008-8-18 20:58 發表
徐大董事長是也
話事話徐小明真係有尾運
做到頭頭是道
大家由細睇到佢大,有幾多大家心知肚明
除左努力向上有一能幹太座之外
我想他一定一定是遇貴人
阿伯話嘅
小弟淨係知阿小明哥佢玩螳螂拳,又會唱歌!個陣時係麗記佢都制作了好幾套武俠/武打劇集,仲好多時唱埋主題曲添!!

最記得佢北上大陸拍了套【霸王卸甲】,片中他身形開始暴脹,但身手一樣靈活呢。佢徒弟李賽鳳都有份做 … 又記起一則「趣事」,又再胡扯一番!!個陣時有記者訪問阿小明哥,話家下娛樂圈好多人又染惡習又亂攪男女關係,你做師父有冇幫手睇住阿賽鳳妹呵 ... 大家估下阿小明哥佢點樣答吖嗱  ...  

阿伯兄真係至理名言也 !人有本事,當然是可以幹一番事業喇,但若果有貴人扶一扶或從後幫一幫,咁就真係爭好遠,起碼事半而功倍了!!遠嘅就唔好講喇,就當年阿八號仔可以「鯨吞電話」,你估D大孖沙真係信佢呢位理察李係「青年才俊」咩,只不過係信佢後邊個位「浮雲哥」咋   !!

相關搜索目錄: 娛樂

這三位又係唔駛小弟多講喇啩  

晚安 !!

引用:
原帖由 Newnam 於 2008-8-20 22:40 發表

江雪的彩色粵片還有一部,叫《浪子》,謝賢做男主角,女角有尹芳玲、苗嘉麗、江雪。曾江做謝賢的弟弟。
小弟對粵語長片的認識就止於記得對他/她們的面孔名字而已,俱屬人云亦云、胡亂吹水而已!其它的就所知不多喇 … 真的多謝 newnam 兄的留言,資料非常詳盡,著實使本主題生色不少也 ,又加上名版友的捧場,嘩 … 「收視率」直線上升呵!!

哎喲,日後如見到【浪子】這隻 DVD 影碟,一定要買呵!

引用:
原帖由 ericykchan 於 2008-8-21 20:36 發表
我記得上官玉的滅絶師太只作普通女俠打扮, 反而李香琴的滅絶師太才是著這個道姑裝的
ericykchan 兄,哦!

鄭少秋版和梁朝偉版【倚天屠龍記】 DVD 小弟都冇,一切只憑記憶,記錯了 ... ,見笑、見笑! 阿琴姐李香琴好似有兩套戲服,前段戲是穿阿仙姐個種「道袍」,後段講到佢「落難」,就如梁淑卿般戴上道帽了 … 又不知記憶無誤與否呢 … 講講下原來驚覺已經是廿多年前的劇集了 !!

引用:
原帖由 大隻西 於 2008-8-21 22:55 發表
以前看過江漢演的[七彩奪魂鏢] 及高遠 朱虹演的[金鷹] 老大們有沒有些少零碎 給偶點回憶!
大隻西兄,你府上當年都有很多工會戲飛贈卷o架!這些戲我都沒有睇過呵,江漢做的,阿媽就帶過我去睇過【我來也】和【我又來也】,不錯,亦幾好笑o架,都好似係工會贈卷戲飛 !!

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-8-20 01:18 發表
應該是金雷、麥基、俞明。應該沒有記錯吧!
wai,三個之中估中一個阿基哥麥基,唔、唔、唔莫非真的是剩下三成記憶不成 畢竟小麒麟和關鍵都唔係話經常在粵語長片中有「常設」角色或演出嘅,尤其是小麒麟,他常做一些無名無姓的打手甲、飛仔乙、嘍囉丙唉,雖云各有前因致每人的際遇亦各有不同,與當年和他在片場一齊碌大的李小龍日後變為功夫巨星,真的有天壤之別,亦使人不勝唏噓已

來看這張,會清楚一些吧!

我記得關鍵係做播音的,是商台吧,後來又在澳門綠邨電台做,唔知有冇記錯?當然後來他在大台作幕前演出喇。在粵語長片中,我都真係好少見到佢!

關鍵旅行社以前係彌敦道胡社生行道,我亦曾上過去報名參加旅行,見到關鍵哥係度打點一切,當然仲有上官玉係度坐陣喇!!個次阿「事頭婆」仲遞單張畀我同我講解行程添佢把聲真係十足十個陣時做「滅絕師太」咁非常高音震耳呵!!

在1970年電影我永遠記得你】,上官玉還是做學生妹呵 !!

相關搜索目錄: 旅行社

再來一張江雪姐的

晚安!!

引用:
原帖由 takli 於 2008-8-20 04:40 發表

應該是小其麟、麥基、 關健.......................
睇漏了眼添,多謝Takli上次提供正確答案,謝捧場!

今晚的一位肯定是我們的集體回憶!巨人簫錦!!通常他都穿虎皮,蓬頭垢面拿住枝狼牙棒,做深山大野人!!

不過今次他著民初裝,疏一個蛋撻頭,非常威武呵    !!

聽講他後來去了台灣和一位非常登對的姑娘結婚,皆因兩位都神高神大呵,在當地成為一時美談呢!!

Good night !

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-8-26 01:57 發表
是,也是一位高大的小姐,但可惜蕭錦已離世。
今次沒有認錯,麥基、蕭錦之外,另一個是吳桐。還有一個看不到,認不到。
好叻喎   !!

阿吳桐叔戲路縱橫,古裝時裝、文藝言情、唱曲武打,通通都有份做,真係厲害!!係大台套【書劍恩仇錄】佢做無塵道人,大家都記得吧。

右下角落個位,得個少少側面,是好難辨認出來的不過都有例外嘅   !!賭神幅背影相,係人都知係周潤發啦   !!

上圖右下角的演員是此圖左首那位,你又認唔認到吖?

中間那位是林蛟叔,冇需多講!個陣時佢都唔係十八廿二,但在戲中他亦能做出蜈蚣彈,厲害!!唔怪得阿夏惠姨後生個陣時咁冧佢 !!

右首那兩位年輕人都好面熟,但又想不出是誰 ... ...?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。