推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

[原創] 在 DVD 影碟上發現昔日之星光

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-6-25 19:43 發表
為何李翰祥要揀她做珍妃,都唔係好明白,小弟又唔覺佢好靚喎!!

蕭瑤。(最記得佢下嫁劉永 … 點知後者有一次嚴打老婆(飲醉洒喎!),將蕭瑤打到變豬頭咁樣 … 後來劉永被台灣當局通緝,逃來香港避難兼拍劇!無論點 ...
小弟後期加入,現在才看貼子。
劉永打的老婆被通緝唔係蕭瑤,係戴良純。

等我都發個貼先,細個時好鍾意睇雌雄神探,唔知仲有冇人記得?施達、費太。

個時戴安娜烈真係好靚女。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 tangkennis 於 2008-8-27 19:33 發表

宗燦枝? … 唔、 唔、唔,小弟覺得佢係凌風,再睇多一張,未知君同意否?

凌風佢係麗記有線年代已經拍劇集,在粵語長片中更多做董事長、或道長高僧呢。

http://i20.photobucket.com/albums/b203/tangken ...
呢個唔係宗燦枝,係叫佘文炳!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-17 16:32 發表

真係好野.

凌風 / 宗燦枝 / 佘文炳, 我完全冇印象...
宗燦枝後來在麗的電視做行政人員,但都間唔中有出下鏡,但已冇記憶,記憶中在粵語片「毒天使」中有演出,主演者為苗金鳳,宗飾演李鵬飛(探長)的下屬(探員)一角。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-17 16:29 發表

佢好有 50 / 60 年代 feel...
戴安娜烈仲做過邦女郎(鐵金剛勇破雪山堡)。

引用:
原帖由 wai1960 於 2008-7-7 23:48 發表

秦煌是電影的嗎?我只知他是商台廣播劇播音員,原名叫梁日成。
他的太太好像是陳慕賢。
陳慕賢老公係鄧少林,唔好搞錯。

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-1-18 19:07 發表

昨日零晨剛剛亞視播出過~!
係呀,不過,她做這齣戲時已不及雌片咁靚了,畢竟歲月不饒人。
上圖黑白的圖片是1966年。彩色的是1967年。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-12-14 19:23 發表
睇大戲當然係欣賞曲藝喇,相信絕對唔會去探求什麼歷史真像的!故此,以下的全屬遊戲文字,但求趣味也

原來小弟一向固存的"崇禎-靚次伯"形象是錯了崇禎朱由檢十七歲登基十七年後被大順永昌帝李自成趕下台都是得三十四歲咋
哈哈,對,靚次白仲要扮到咁老仲做崇禎,就好似劉松仁做蔡鍔咁囉。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-12-20 17:08 發表

任劍輝的舉手投足, 全無女兒氣, 但又有一份儒雅的風韻...

雖然 好佩服白女士 對粵劇 的堅持 / 付出, 但個人覺得她的扮相, 不如任劍輝吸引. 亦不如 羅艷卿 美艷...
同意,還有吳君麗,年青時一點都不差。尤其古裝扮相。

引用:
原帖由 tangkennis 於 2009-12-14 19:32 發表
另外一個主要人物就是清朝入主第一個皇帝清世祖順冶,又係靚次伯啊 !! (註: 在這套任白戲寶電影中,沒有順冶帝這角色,但在粵劇中和雛鳳版電影就有 ... )

一個人同時分飾兩個截然不同兼且對立的角色,演的夠勁 ...

雛鳳版的清帝,好似唔係順治帝,係多爾袞,當然,正式記載,入關既就係順治,時多爾袞已死耳。

引用:
原帖由 tonychankamtong 於 2009-12-10 00:34 發表
關於已故藝人, 小弟很早便有一個疑問, 大家可有發現在 55 至 56 這兩年內, 有很多的藝人不尋常地相繼去世, 例如:

馮應湘, 劉桂康, 周志誠, 葉仁甫, 薛覺先, 黎北海, 伊秋水......等

當中大部份去世時仍是盛 ...
唔識答添,但係自有記憶開始,有些聽聞都已去世了,還有如半日安、歐陽儉等。

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-2-8 00:46 發表
那年代只顧抓鈔票,不會補身,及病向淺中醫,當然中招者眾。

馮應湘(Billy Fung, 1909年-1955年8月3日)
多謝CHing資料,比較奇怪既係,大多數既人去世後兩日就可安排出殯,比起而家,似乎相差好遠。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-8 18:18 發表

係丫...

吳君麗都好 let, 半途出家, 都做到刀馬旦. 有紋有路...

有時都唔明, 點解仲要復出. 留下好印象, 被人懷念, 咪仲好...
當年細個睇戲(粵劇)覺得最靚只係吳君麗同羅艷卿!

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-8 23:55 發表
黑白片年代就冇咁既感覺...
但七十年代既女星..用依家既眼光去睇.其實都好令架WOR.
如..苗可秀..(同我媽子年紀差不多大吧)
      黃杏秀.
人既審美會隨時間改變。但大多以前既明星都唔覺得靚仔,尤其棚牙,更加唔掂。
女既反而有好多好有明星味,如周坤玲、白燕等!

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2010-2-8 21:36 發表

可能當年殮房無冷藏櫃。
呢個問題真係唔知,但手續都辦得好快,效率高。

等我都貼番個我既最愛電視劇集:猛龍特警隊(Gmen 75)-面影先:
http://www.tudou.com/programs/view/uoAjsIq-bf0/

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-9 17:21 發表

你就好啦. 細個睇到 粵劇 / 粵語片, 就覺得好悶, 跟住喊...
呵呵,成日只見到老媽子睇戲喊,但又唔知佢喊乜。
細個睇戲冇位坐架,俾人拖住,仲要坐大人大脾。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-9 17:24 發表

係丫. 大左睇周坤玲, 輪廓好靚...
係呀,但係細個就唔覺囉(可能成日聽老媽子講話佢個樣好苦有關卦,細路仔,好易受人影響),但而家睇佢真係好有味道。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-9 17:29 發表

好鍾意首主題歌曲, 好有滄桑感. 另 1 首係資 34 郎....
三年前響日本買在兩套GMEN 75既DVD番黎,買左三千幾銀,日本D DVD好鬼貴!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-9 20:26 發表

我係悶到喊....
我唔係喎,有得睇大戲好開心架。有野食,仲好過睇電影,電影入左場就冇得買野食,但做大戲就唔同,一個棚,入面有人賣雪糕、雞翼、雞脾,好開心架,當然,當時都唔知佢唱乜。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-9 21:57 發表

唔係窩. 電影院有冷氣嘆. 戲棚又熱又嘈. 戲院門口都有雪糕、雞翼、雞脾 買...
唉,以前番屋企又冇野做,又冇野玩,只係做功課,邊想番屋企吖,睇戲個零鐘就完囉,但睇大戲,做成晚架,所以我都係鍾意睇大戲多的,不過,機會就較睇電影少了!

高級既電影院就有冷氣,印象中油麻地普慶戲院都有,廣智戲院同光明、第一新都好似冇架,油麻地戲院更加唔使講,睇完俾木虱咬到隻大脾腫晒。

相關搜索目錄: 功課

引用:
原帖由 suewong 於 2010-2-10 16:54 發表

淨係去過普慶, 睇左派既表現...
普慶係大戲院黎架,其他既都一早拆晒囉。

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-2-24 21:26 發表
林翠極罕有性感演出:

http://www.youtube.com/watch?v=Yop-gwUYm94&fmt=18
以前既明星真係另有一番韻味。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。