推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

橫頭磡徙置區街坊齊來聚腳

本主題被作者加入到個人文集中
引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2009-1-3 00:21 發表

此圖應是第 8 座向獅子山龍翔道那一邊,
左邊馬路是橫頭磡北道,遠處是扶輪職業先修學校。
Anti-air-gunner 兄:

你簡直就是橫頭磡的地圖王,對橫頭磡地形真是非常熟悉.

重貼:

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-2 12:08 發表

天寶茶樓應該後期搬咗去21座舊忠興茶樓地址..
還有這間辦館

相關搜索目錄:
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

大家有無印象,橫頭磡都有美東行?

引用:
原帖由 mandy 於 2009-1-18 23:03 發表

這媕閉O黃大仙下h,照片前為33座(SS座),跟著是11,10,9,7座。
當年龍翔道還未擴展,左邊是為竹園巴士總站。
謝謝 Mandy,我估地方已錯了很多次,所以唔敢再估啦!謝謝你及AMan的答案.

祝大家新年快樂,財神天天到,5號上番150蚊,身體健康!!

今天到以下地方找橫頭磡舊相,找到3張1972年的相,可惜3張都是比較朦,反而沒這裡的相清,所以一張都沒買,可惜.

http://www.landsd.gov.hk/mapping/tc/paper_map/photo.htm

引用:
原帖由 CB2138 於 2009-2-21 01:01 發表
謝謝!難得的舊區相片!!!

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2009-2-21 16:02 發表

多謝珍貴相片, 相中間接引証天寶不止在第三座, 也曾在21 座, 右邊更可見人人書局及"大昌? 中西藥房" 唔知後來變了警察派出所??
無錯,非常珍貴,平常見到的相,可能比這相的范圍更多,但這相有人氣,能看到大家的童年,可能站在波枱的就是你或我,再一次多謝!

這張相的黑白版好似見過,彩色就好像未見過,是嗎?

引用:
原帖由 停不了的我 於 2009-3-12 18:58 發表
係喇剛剛看到 有無近鏡D
你間屋近1座那邊定近3座那邊?

大家還記得這種鋼架嗎?我就十分懷念!

引用:
原帖由 nihoima 於 2009-5-3 00:20 發表
再來一張 - 橫頭磡第二座二樓及三樓向北
可以睇番橫頭磡的一草一木,都有無限感情,背景商店,有無限温馨.

這段片3分10秒後,好似睇到橫頭磡,樂富及黃大仙.

http://www.youtube.com/watch?v=RyLjE-owC-U

引用:
原帖由 miceho 於 2009-5-20 15:34 發表
70s 橫頭磡富美街........
70年代風雨下的橫頭磡,真的令人心醉!!!!!

uwant 有多張精彩的橫頭磡舊相,大家可去看看.

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-5-23 00:16 發表

過去昅咗..超正.. 係唔係20座、23座和22座啊?!
係呀!超正,超清楚,多謝almok兄

橫頭磡村第一座,面向聖博德小學樓下有一間酒家,請問叫什么名稱?有人知嗎?

引用:
原帖由 gotochk 於 2009-5-23 12:02 發表
我依稀記得七十年代尾八十年代頭第四座近富美街口,樓下有間渣打銀行.
對,是有一間渣打銀行.

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 miceho 於 2009-5-23 11:51 發表
是否好運茶樓?童年時多數在另一邊的富貴茶樓飲茶.
對,面向聖博德是好運, 1,2座間是富貴.

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 gotochk 於 2009-5-23 18:04 發表

由於第1,2座之間果個大鐵棚,有時都幾熱,有一個別名叫〔地獄〕,部份後搬左上樂富中心為食街就變了〔天堂〕.

我仲記得一直在樂富中心的大方沖印,想當年都只是第1座樓下的一個小舖. ...
大方依舊,店內人面全非,現在幾個青年睇鋪,重係鋪內食煙,唉!!!

引用:
原帖由 停不了的我 於 2009-5-25 19:44 發表
呢幅係對住第九座同第五座,影個位址係第十座中間樓梯
同意是第十座那一邊,對住第九座.

引用:
原帖由 發記大排檔 於 2009-5-26 10:44 發表

objection!!
1. 因為由第四座開始去到第廿一座(富美街)是一條向上行的斜路,呢條睇落似平路多d!!
2. 第九,十座之間,馬路冇咁窄!!
3. 第九座近五座那邊有一斜坡,如果是十座影向九座,五座,應該見到斜坡!!
4.細路 ...
你又講得對喎! 九座真係有一斜波,所以是應該見到斜坡.

又要再想過.

引用:
原帖由 miceho 於 2009-5-27 16:04 發表

首先說聲" sorry " 煩擾各位街坊,幅相是從網上跟一些橫頭磡照片找到的,
照片祇說明"At wan tau hom kln east" 4 year old.請各位不估啦,再三謝謝.

以下一幅照片想大家已見過,我估應該是從橫頭磡邨影 ...
miceho 兄,

不要說sorry 啦,要多謝你的相才對.

這相應是樂富19座影向摩士.

大家記不記得七座與十七座間的斜波,踏單車沖斜路.

引用:
原帖由 st2v2 於 2009-6-11 21:38 發表
最可惜無相只能憑記憶講一些,七、八座中間近十七座過邊有幾個棚仔檔,最尾個檔係粥檔,粥檔尾後是一條頗斜的斜路由八座落七座。下午時候冇乜人行,飛單車十分好玩的,另一條由十七座聖博德幼稚園操場邊,有一條不是 ...
你寫得很詳細,7~8座間的斜波就如你所說. 小時候飛車留下無數呔痕.

'還有想請問有冇CHing記得在10座向11座個邊約在7?年時有間冰室,唔知重記唔記得叫咩名呢?'

是否指10座落樓梯對正的冰室,如是,這冰室是否無招牌的?

相關搜索目錄: 幼稚園

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。