推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

70 123
發新話題

[建議] 神州奇俠

神州奇俠

神州奇俠

馮志明既神州奇俠已經出到第5期,感覺唔錯

不過好似同以前既刀劍笑比仍然有段距離

希望佢會再畫好D

基本上係支持既,只要唔好一頁一格或者兩頁一格,都會支持佢~

最弱係專欄~

仲以為唐柔是主角之一,點知咁快玩完……

引用:
原帖由 冰河 於 2008-7-11 12:10 發表
比多幾期機會......

原著仲有好多大家估5到的情節~~~
例如"觀日神劍"兩父子,原來......
呀"朱俠武"也是.......
始終係溫巨俠的成名巨著,真的不錯,比4大名捕,"說英雄誰是英雄"好看
唯有美中不足的是.....又玩傳功呢part,5係咁滿意
個人覺得"神州奇俠"比金庸的好看,比較新意!
SORRY!我係講緊"神州奇俠"小說 有些離題了
廿多年前看原著已感十分震撼 希望漫畫版,不要好像4大名捕般

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 isxman 於 2008-7-17 02:54 發表
原著仲有好多大家估5到的情節~~~
例如"觀日神劍"兩父子,原來......
呀"朱俠武"也是.......
始終係溫巨俠的成名巨著,真的不錯,比4大名捕,"說英雄誰是英雄"好看
唯有美中不足的是.....又玩傳功呢part,5 ...
小說好似仲未完....係唔係呀?

溫巨俠d小說,好似冇一部真正完的
實有一d尾拖住!
如果當"神州奇俠外傳"(真正書名5記得),決戰"唐老太"救出被困幾年的秋水哥之後,
秋水哥同佢條女"唐甜"(有冇記錯名 )有情人終成眷屬係大結局的話
咁樣都可以當係完o左

本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +20 感謝你熱心幫助其他會員解決問題! 2008-7-19 00:16
  • 冰河 威望 +20 感謝你熱心幫助其他會員解決問題! 2008-7-19 00:16

唔知點解
硬係感覺故事去得好慢

睇左今期,發覺十幾年前謝志榮既鐵血英雄抄左呢本書好多野

又唔知點解,老馮既封面好弱

回復 8# 的帖子

當年本"鐵血英雄"根本就係跟住來抄
算啦,當年知識產權意識薄弱,係咁上下啦

引用:
原帖由 isxman 於 2008-7-24 15:51 發表
當年本"鐵血英雄"根本就係跟住來抄
算啦,當年知識產權意識薄弱,係咁上下啦
當年呢本真係謝志榮成名作,代表作,各方面都有好高水平(當年)
不過唔知點解之後無進步過,其後仲退步左
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-7-24 23:57 發表

當年呢本真係謝志榮成名作,代表作,各方面都有好高水平(當年)
不過唔知點解之後無進步過,其後仲退步左
我好鐘意呢本書架....
作者投入感勁高, 我諗佢好鐘意睇神州奇俠

六絶總管氣勢寫得比而家柳五好....
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-8-1 07:25 發表

我好鐘意呢本書架....
作者投入感勁高, 我諗佢好鐘意睇神州奇俠

六絶總管氣勢寫得比而家柳五好....
左邊光頭果個
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 isxman 於 2008-7-18 11:24 AM 發表
實有一d尾拖住!
如果當"神州奇俠外傳"(真正書名5記得),決戰"唐老太"救出被困幾年的秋水哥之後,
秋水哥同佢條女"唐甜"(有冇記錯名 )有情人終成眷屬係大結局的話
咁樣都 ...
真的記錯了
秋水哥條女應該叫"唐方"
因為呀鐵星月曾因她的名字已開玩笑,把它掉轉來讀,變了"方唐=荒唐"
真的,當年對呀秋水哥條女真的沒什麼印象~~~
反之對兩廣豪傑當中其中一個女豪傑的印象比較深刻
原因是她出賣他們的原因是一個很普通而且很難另人怪責的理由!
任天下所有女子也會因這"理由"已考慮出賣身邊的人和事
只怕漫畫版會否出到呢一期數

成個權力幫圍一個蕭家
睇黎除左主角, 其他人都要 "下家富貴"

引用:
原帖由 ivan~ 於 2008-8-7 01:32 AM 發表
成個權力幫圍一個蕭家
係就係"下家富貴"but5係出動成個權力幫!
蕭家之所以仆街,主因係"無間道"

本人係老溫既書迷, 所以[神州]出書都有捧場不過可惜個人覺得角色設定唔夠靚,所以買了4期就冇啦...

引用:
原帖由 isxman 於 2008-7-18 11:24 發表
實有一d尾拖住!
咁樣都 ...
其實神州奇俠小說總共有八集,
最後一集叫天下有雪,
外傳大俠傅奇亦己經有一個圓滿既結局,
另外温巨俠仲寫埋簫秋水既徒弟白衣方振眉

引用:
原帖由 冰河 於 2008-7-11 20:10 發表
錦江四兄弟除咗秋水哥之外,
全部都會玩完  

引用:
原帖由 isxman 於 2008-8-5 13:58 發表

真的記錯了
秋水哥條女應該叫"唐方"
因為呀鐵星月曾因她的名字已開玩笑,把它掉轉來讀,變了"方唐=荒唐"
真的,當年對呀秋水哥條女真的沒什麼印象~~~
反之對兩廣豪傑當中其中一個女豪傑的印 ...
你係話人王條女  

引用:
原帖由 isxman 於 2008-8-7 11:18 發表

係就係"下家富貴"but5係出動成個權力幫!
蕭家之所以仆街,主因係"無間道"
蕭家之所以仆街,係因為岳母,天下英雄令同忘情天書

引用:
原帖由 ivan~ 於 2008-8-7 01:32 發表
成個權力幫圍一個蕭家
只有四個小朋友可以逃過大難  

引用:
原帖由 8366 於 2008-9-8 05:35 PM 發表

你係話人王條女  
係咪人王條女,真係5記得
只係記得原因都係女人衰"心軟",
易比仔"昆"

回復 20# 的帖子

咁你又講得o岩 !
一日都係"岳媽媽"惹的禍

引用:
原帖由 isxman 於 2008-9-8 23:46 發表

係咪人王條女,真係5記得
只係記得原因都係女人衰"心軟",
易比仔"昆"
咁就肯定係佢  

引用:
原帖由 8366 於 2008-9-8 17:33 發表

錦江四兄弟除咗秋水哥之外,
全部都會玩完  
吓!咁慘情……

70 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。