推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[建議] 神州奇俠

引用:
原帖由 8366 於 2008-9-8 09:33 發表

錦江四兄弟除咗秋水哥之外,
全部都會玩完  
咁化....學

其實我唔係好明,簫家咁多無間道,權力幫又咁多人咁多高手,但偏偏要一個一個咁去送死!!目的就好似係要俾簫秋水有機會有奇遇咁!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 小小力 於 2008-9-18 20:11 發表
其實我唔係好明,簫家咁多無間道,權力幫又咁多人咁多高手,但偏偏要一個一個咁去送死!!目的就好似係要俾簫秋水有機會有奇遇咁!!
因為權力幫想簫秋水到各大派揾人到簫家幫手,
然後再一起剎之,
遲d少林,武當等各派掌門都會被殺於簫家.

引用:
原帖由 冰河 於 2008-9-10 20:12 發表

吓!咁慘情……
左右超然仲會俾埋個 朱大天王

回復 28# 的帖子

會唔會過份左d呢

引用:
原帖由 8366 於 2008-9-24 06:23 發表

左右超然仲會俾埋個 朱大天王
係咪激成咁呀???
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

[轉貼] :
我想講.........完全唔掂..........
拎唔到小說o既精粹出o黎........
你有睇過小說的話會嘔血.........我諗溫巨俠佢自己都會.........
蕭家被圍果段係改到不知所謂............
最好睇o既 無名人魔 暗殺蕭家高手, 成個主角陣營人心徨徨..........
變左 兩個傻仔去做臥底, 殺左一個本身唔多重要o既唐大就 低B 地俾人拆穿左個二五仔身份了..........
個編劇睇得太多 txb 電視劇了..........
傻仔父子咁快就爆埋幾個權力幫人o既身份............
邊有人收d 口風咁唔密o既人做手下...........
柳五真係唔知智左去邊..........
阿智者幫李大收左兩個 周圍亂爆自己個幫會機密o既蛋散..........
套小說最好睇就係 你估佢唔到丫嘛...........
以為呢個係正人君子咩, 原來係陰險小人...........
每個壞人都係有個光明正大 , 萬人景仰o既身份的..........
權力幫 同 朱大天王 兩幫人都係身份神秘難測架嘛.........
個主角走到邊都差唔多草木皆兵先係個故仔刺激o既地方.........
而家唔多覺...........
查實照跟就得了............

相關搜索目錄: 小說

真係好5明,玉記d編劇同TxB的一樣,
有原著5跟,係要改到鬼5馬6
但係又改得5係好過人
TxB套少年4大名捕又係不知所謂
5通呀"溫巨俠"授權,只係比用個名,劇情要另外比錢賣
除非係咁,5係點解有得跟5跟
或者佢地覺得自己寫的好過"溫巨俠"原著
但係如果佢地好過"原著",我駛鬼比錢你賺
真係完全5合邏輯~~~
仲迷離果"溫巨俠"d佈局

還有一本叫「蜀中唐門」,講蕭秋水如何被困.
即大俠傳奇前.
不過係介紹,未見過出書.

我覺得改得唔錯喎, 原著係一本未成熟既作品
書中充滿別人的陰影, (最重既係古龍)
重視得出, 本書係連載式寫作, 寫寫下作者都迷失方向,
草草完書

漫畫版本到現在反而沒什麼破綻

看原著
超然....
人王.....
朱俠武.....
無論是愛與被愛,也是串步難行

回復 35# 的帖子

只可說一句:"咸魚白菜,各有所好!"

蕭西樓貴為什麼七大名劍,之前已經無咩打過人,今期比朱俠武一招ko左.....

小說係唔係咁化學?

老馮今期話32完

今期人王篇開始,好似唔錯,努力!

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-10-23 12:52 發表
老馮今期話32完

今期人王篇開始,好似唔錯,努力!
之前唔講32期...e+先講....
比我感覺係...........................又係唔賣得,..所以要cut書...
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2008-10-23 14:40 發表

之前唔講32期...e+先講....
比我感覺係...........................又係唔賣得,..所以要cut書...
算囉,老馮好多年都無呢一本書咁抵睇,因為格數多過以前好多

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-10-23 00:34 發表
蕭西樓貴為什麼七大名劍,之前已經無咩打過人,今期比朱俠武一招ko左.....

小說係唔係咁化學?
小說比漫畫化學得多, 好似古龍咁, 後期打親都係一兩下
男主角融會貫通少林武當.....之大成後, 果招驚天一式係....
出招......外圍剩係見到閃電咁.....之後近鏡d對手死q曬

另一個問題係.....全世界都係無間道, 好似一個對三十年對你有義氣,
又同你一齊出生入死既人, 無啦啦又話佢四十年前已經係叛徒....
睇到一半, 真係想小一聲......仲有邊q個唔係叛徒呀, 到人王出場.......
就會有周星馳既反樣..."得啦得啦....叛徒0丫嘛...."

溫生初出道作品, 開頭就將自己變成蕭秋水......寫下寫下就上左李沉舟身

又舉多一個改編得好既例子, 柳五出場早左好多, 又有型左好多,一人戰兩大名劍
(十足當年改編鉄血英雄入面既六絕總管), 如果唔咁樣加d筆墨, 後面既根本唔成立,
原著開頭寫到佢好勁, 但第一場主要出失就攪到要閃先, 第二場有戲做就死鬼埋,
當然作者唔係想寫慕容果隻眼高手低啦.......

我本身都好鐘意溫既小說, 大部份武俠作品都睇過, 但神洲奇俠無疑只係起步階段, 生活響白色恐怖令佢呢套作品有點偏離, 之後天下太平後寫既逆水寒反而寫出佢既逃亡心態

講返漫畫, 我覺得改得最好既係抄其意不抄其實鉄血英雄, 不過拿正版權又真係好難改成咁

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-10-23 15:57 發表

算囉,老馮好多年都無呢一本書咁抵睇,因為格數多過以前好多
格數真係ok多,老馮近年佳作!!
但今期開始跌Watt,咩眼神殺人,連影印道都出埋,有兩頁係一樣.
32期完,下次唔該早講!!!

引用:
原帖由 劍守 於 2008-10-24 03:01 發表

格數真係ok多,老馮近年佳作!!
但今期開始跌Watt,咩眼神殺人,連影印道都出埋,有兩頁係一樣.
32期完,下次唔該早講!!!
以前睇霸刀,最誇張係2-3分鐘睇完
一頁一格至3格,嚇死人!

公仔有咁大得咁大,一個忿怒眼神就一頁,試過一個拳頭又一頁,兩個拳頭互拼就2大連頁....

無背景,只有氣氛托住公仔,唉....

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-10-25 03:54 發表

以前睇霸刀,最誇張係2-3分鐘睇完
一頁一格至3格,嚇死人!

公仔有咁大得咁大,一個忿怒眼神就一頁,試過一個拳頭又一頁,兩個拳頭互拼就2大連頁....

無背景,只有氣氛托住公仔,唉....
之後出o個本正版刀劍笑都係....
d格大到去痾次屎都可以睇2次...(唔計撈埋汁)
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2008-10-25 17:24 發表

之後出o個本正版刀劍笑都係....
d格大到去痾次屎都可以睇2次...(唔計撈埋汁)
上星期去書屋睇新出既"霸刀",由出面櫃位拎係手睇,到番埋坐位未坐低,果十幾秒已經睇哂.....

而家d霸刀同馮志明仲有關係咩
雄獅一派....本本書都係咁架啦

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-10-27 03:55 發表
而家d霸刀同馮志明仲有關係咩
雄獅一派....本本書都係咁架啦
仲係馮志明時期都好大格架啦

我諗佢無劃好鬼耐啦....
林海峰.裕成之類層數既主筆, 一早就幫霸刀起稿
真係唔明果時d主筆老細係咪當人傻既
想出x暴族,刀劍笑狂沙.....就幾個主筆求其寫....
尤其是重劃刀劍笑, 一個人可以咁樣糟蹋自己成名作
由那一刻就對老馮100%放棄

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-10-28 03:47 發表
我諗佢無劃好鬼耐啦....
林海峰.裕成之類層數既主筆, 一早就幫霸刀起稿
真係唔明果時d主筆老細係咪當人傻既
想出x暴族,刀劍笑狂沙.....就幾個主筆求其寫....
尤其是重劃刀劍笑, 一個人可以咁樣糟蹋自己成名作
由 ...
唉,以前馬榮成既中華英雄睇到如痴如醉
之後既馮志明刀劍笑令人熱血沸騰

2人同樣當時對畫漫畫真係好有heart,唔知點解,之後點都畫唔番....

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-10-30 01:02 AM 發表

唉,以前馬榮成既中華英雄睇到如痴如醉
之後既馮志明刀劍笑令人熱血沸騰

2人同樣當時對畫漫畫真係好有heart,唔知點解,之後點都畫唔番....
因為2人都長大成人
知道"銀紙"才是"王道",要飽肚就要有銀紙
由熱血漫畫人進化成唯利是圖的生意人

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。