推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

70 123
發新話題

[建議] 神州奇俠

引用:
原帖由 isxman 於 2008-10-30 12:19 發表

因為2人都長大成人
知道"銀紙"才是"王道",要飽肚就要有銀紙
由熱血漫畫人進化成唯利是圖的生意人
如果唔係馬sir點買到「倚巒」呀~

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-10-30 01:02 發表

唉,以前馬榮成既中華英雄睇到如痴如醉
之後既馮志明刀劍笑令人熱血沸騰

2人同樣當時對畫漫畫真係好有heart,唔知點解,之後點都畫唔番....
個人意見, 以前都講過, 呢個係做老闆同做漫畫家既分別
一般漫畫家都唔知run一間公司係好難既, 懂漫畫又懂行政既人又唔多
畫家老細又覺得佢地太貴

所以就成日想自己管曬, 當銷售壓力直接在身, 又點畫好漫畫......
亦都係咁, 香港漫畫家成名既時候, 全部都係打緊工既...
無論是愛與被愛,也是串步難行

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-10-31 12:09 PM 發表

個人意見, 以前都講過, 呢個係做老闆同做漫畫家既分別
一般漫畫家都唔知run一間公司係好難既, 懂漫畫又懂行政既人又唔多
畫家老細又覺得佢地太貴

所以就成日想自己管曬, 當銷售壓力直接在身, 又點畫好漫畫. ...
正如"上官小寶"話齋:創作人自己做老闆一定死緊!
上期"李小龍"佢在專欄講嘰,佢都講了幾十年
但都好多例子啦

睇完今期神洲, 覺得真係比原著做得更好

無論係打鬥,還是橋段, 原著有豪情,
但係太為陰謀而陰謀, 前前後後更加係講唔通.

睇左丘呢一段更加覺得, 當然唔係好關原作者事, 因為第一, 果時佢都係靚仔一個, 初出茅廬, 第二, 書入面既既出賣對佢出講, 係真人真事, 所以感受唔同...

小說係無乜武功可言, 想寫格鬥, 但係又怕唔夠勁, 同埋八大天王都無戴面具架...總之原著真係睇到幾失望, 只係憑一腔熱血寫,離經典有好遠距離....
黃易都出收訂版, 溫卻唔作收訂, 可能佢真係好懷念,亦唔想破壞呢段回憶

相關搜索目錄: 小說

買了今期的神洲, 真係比原著正, 而且不是一點點

香港讀者習慣係又罵唔係又罵, 我諗呢個係網上港人特色掛,
有很多pk(請勿對號入座), 仲好笑, 網上做完賊,之後又話乜唔掂, 又話cut書咁, 真係笑q死, 舉個例就好似強完個女人,重要話佢身裁唔好...用pk形容真係已經好比面

講返今期, 除左畫功製作已經縮左皮之後, 整體故事性同人物性格刻劃亦比原著精彩....可惜....

引用:
原帖由 kenny01 於 2008-11-20 05:10 發表
買了今期的神洲, 真係比原著正, 而且不是一點點

香港讀者習慣係又罵唔係又罵, 我諗呢個係網上港人特色掛,
有很多pk(請勿對號入座), 仲好笑, 網上做完賊,之後又話乜唔掂, 又話cut書咁, 真係笑q死, 舉個例就好似強 ...
其實我覺得好大細超,神州既專欄可以講係零,神掌,風雷果d都好豐富
老馮係呢part唔係唔畫得唔好,可以講已經有以前最高既8成水準,點鮮肉郎無咩再宣傳既?

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2008-12-2 01:28 發表

其實我覺得好大細超,神州既專欄可以講係零,神掌,風雷果d都好豐富
老馮係呢part唔係唔畫得唔好,可以講已經有以前最高既8成水準,點鮮肉郎無咩再宣傳既?
佢應該驚好似說英雄咁有頭冇尾,所以唔大宣傳,說英雄其實寫得幾好,唔點做咩後期走哂樣~

我覺得係銷量問題, 其實改溫瑞安小說係好難架
佢本身既情節係唔適合改成漫畫, 尤其係漫畫唔同小說電影
扭橋出來效果通常都係好差
比小說好的例子有...
蕭秋水既劍脈- 有點似令一套改篇既鉄血英雄咁,比原著合理
唐大既加墨, 原著全部唐門既都奇奇怪怪既, 而且全部都唔會令人留下深刻印象
左超- 原著講佢反面無情係好突然, 甚至有點無厘頭,後尾夾硬講佢d師父比人捉左...感覺求其犯駁
南海兩兄弟 - 細佬就無啦啦死q左, 大佬就無啦啦一刻間攪左條女,又無啦啦話自己就係人王, 又無啦啦咁死q左

如果有篇幅比老馮佢寫柳五同埋李沉舟應該會幾好睇

個人覺得老馮好難東山再起,因為香港再無適合佢既編劇,就自再拍劉定堅都無用, 因為後者走火入魔程度比佢還要高 佢自己主導, 最好都只會係另一套劍十三...

引用:
原帖由 阿左 於 2008-12-2 02:25 發表

佢應該驚好似說英雄咁有頭冇尾,所以唔大宣傳,說英雄其實寫得幾好,唔點做咩後期走哂樣~
果套野, 浪費左果時狀態大勇既葉明發, 其實都係四大名捕闖既禍
唔大幅改, 溫既作品根本唔合做漫畫, 大幅改, 又無咁既水準同埋會比喜歡原著既讀者罵

之前講到權力幫與黑水道均係長江的黑道幫派, 但E+竟然說權力幫是正派.抗金幫派 !  

權力幫血洗劍廬搶英雄令, 原因竟然係為左保住英雄令 !

不過呢一part真係害死好多人...
咁既故仔都有....=.="如果係驚比人拎左..不如李生自己去拎咪仲好.(佢咁重視天下英雄令..)
仲有..開頭講到權力幫d人奸到出汁..後尾先話個幫主咩點好點好..
有個咁好既幫主...下面d o靚都唔應該陰陰濕濕啦...
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

今期真係睇到火都出埋...
趕收工都唔好咁求其啦...
你出多期唔駛死姐..
橫掂之前都蝕唔小啦(估佢呢本漫畫冇錢賺..仲期期蝕dd..)
寫好小小個尾...會另人對老馮之後本新書有信心d ma...
唉.都唔知呢套書賣左佢有冇人要...
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2009-1-16 02:06 發表
今期真係睇到火都出埋...
趕收工都唔好咁求其啦...
你出多期唔駛死姐..
橫掂之前都蝕唔小啦(估佢呢本漫畫冇錢賺..仲期期蝕dd..)
寫好小小個尾...會另人對老馮之後本新書有信心d ma...
唉.都唔知呢 ...
佢d武功設定亂9咁o黎o既
初初佢出書賣廣告時,講到黑水霸尊幾勁幾勁
又話權力幫同黑水道係同lv
大家兩幫同lv,兩幫阿頭功力點會差咁遠?

今期霸尊同李沉舟打時,霸尊有優勢,都只係因為李沉舟得番五成功力
仲可以一腳重創霸尊
但係,之後霸尊又唔知點解可以進入屈機mode
蕭秋水身負六十年易筋經+劍脈+忘情天書,都差d比霸尊廢o左一臂
最後,最恐怖o既事發生了......得九成功力o既李沉舟,一拳就打死o左霸尊.......

我睇到呢度,真係小o左一聲
九成功力o既李沉舟,竟然可以一拳就可以收霸尊皮.......
佢o既功力,真係同問天、老祖宗o個d冇分別
咁佢駛鬼咁驚d金狗呀,一個衝落去殺晒啦=.=

呢一期真係收得好差~

相關搜索目錄: 廣告

支持左咁多期, 都要認同幾位網友既意見
呢個結局完全令我諗起, 玉皇朝既天龍八部
原著個結局只要唔係高潮位落幕, 響呢佢眼中一定覺得唔會漫畫
所以會改成咁. 連大都無啦啦要d宗主出多一次場

回冰河兄
原著寫得李沉舟更好, 因為佢加埋蕭秋水先至係作者本人
原著說李的權力幫是兄弟會一般的, 可惜死剩佢地亖個, 柳五排第五, 所以叫柳五
溫寫這書於白色恐怖時期, 書中有很多暗喻...
套用一句現在流行語:黑社會都有愛國的
本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 +40 thank you very much 2009-1-23 23:10
  • 冰河 威望 +40 thank you very much 2009-1-23 23:10
  • 冰河 金錢 +40 thank you very much 2009-1-23 23:10

幾時老馮先有刀劍笑既水準.....好懷念

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2009-1-19 17:21 發表
幾時老馮先有刀劍笑既水準.....好懷念
我覺得其實呢套既畫功都有佢以前6~7成左右既霸氣(一刀兩斷真係型爆)...
不過我始終覺得個故事差左幾條街...
以前老劉都係改溫生d故仔姐..點解e+仲差過以前???
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 不平凡人 於 2009-1-20 01:48 發表

我覺得其實呢套既畫功都有佢以前6~7成左右既霸氣(一刀兩斷真係型爆)...
不過我始終覺得個故事差左幾條街...
以前老劉都係改溫生d故仔姐..點解e+仲差過以前???
因為而家呢一代既編劇都唔睇武俠小說,
反轉來說. 再寫舊式武俠, 可能呢一代既人已經覺得悶

好似我響第二個網咁人討論, 佢地話洪金寶過時(講緊葉問套戲, 洪是武指)
我就話葉問果d實感好, 動作與演員配合一流
佢地就話"功夫"果d先係武打, 攪到我 o 曬咀.....

正如而家d漫畫全部刀斬唔入, 乜野內玏都擋刀擋槍, 一拳打爆個星球.....
我就覺得無以前咁好睇啦....

引用:
原帖由 kenny01 於 2009-1-20 02:08 發表

因為而家呢一代既編劇都唔睇武俠小說,
反轉來說. 再寫舊式武俠, 可能呢一代既人已經覺得悶

好似我響第二個網咁人討論, 佢地話洪金寶過時(講緊葉問套戲, 洪是武指)
我就話葉問果d實感好, 動作與演員配合一流 ...
唔係呀ma???邊個網d人咁睇戲??

/□\/■\
                        ||  ||

70 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。