推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[建議] 淺水碼頭村

你好CCOOWW . 暸望台兄

我住 系  夏園  上高   , 水井  下面  ..    好近  ...

細路時...去油叔  那裡吃 面.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,  釭屋 對出 有 羅米飯吃.. 姓陳開的,   我爸爸 成日 系 村口 (謝記) 打 MA雀...謝記 附近 有間 面檔  ..

姓蔡 那 家人 認識我姐姐...  有一個叫 丁香 姐姐

我有好多 好朋友在...............淺水碼頭村....牛仔, 耀仔,  老UN,

朱伯  時常 帶我們 上 水僑路  玩

水井  對上  有一間叫   英義  武館  

引用:
原帖由 財記士多 於 2008-7-29 09:48 發表
朱伯  時常 帶我們 上 水僑路  玩
我都係朱伯帶我上水橋路玩喎,唔通我地係識既?

有冇去過呢個水池玩水呢?

財記士多所說我全部都記得。我住在暸望街區。1965-1980.
你懂斜路的人嗎?
羅米飯.. 姓陳開的太太跟我家很熟。

:bird: :bird:  斜路  有一個 (叫大舊 李 ) 李生  是我爸爸 朋友..  ..   對面 叫余雷仔的人....................

顏  叔 也是我爸爸朋友

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-7-29 20:51 發表

我都係朱伯帶我上水橋路玩喎,唔通我地係識既?

有冇去過呢個水池玩水呢?
   唔通... 認識..........................

顏叔是否=棉叔,是嗎?

今日係屋企努力搵下有冇淺水碼頭村既野,俾我搵到呢本簿仔

記得呢幾個人名嗎?

1975年出品,33年了

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-7-30 21:00 發表
顏叔是否=棉叔,是嗎?
他是  揸   (的士).......................

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-7-31 01:33 發表
今日係屋企努力搵下有冇淺水碼頭村既野,俾我搵到呢本簿仔

記得呢幾個人名嗎?

1975年出品,33年了
http://i38.tinypic.com/2r61ohe. ...
  咁  你 都 搵 到      

1986年從將軍石下引水道下望淺水碼頭村,當年東區走廊直入柴灣段仲未興建,愛秩序灣仲未填海,可以見到好多漁船

[quote]原帖由 ccooww 於 2008-8-1 17:10 發表
1986年從將軍石下引水道下望淺水碼頭村,當年東區走廊直入柴灣段仲未興建,愛秩序灣仲未填海,可以見到好多漁船
嘩!!呢張係好野!

引用:
原帖由 大隻西 於 2008-8-1 10:05 PM 發表
[quote]原帖由 ccooww 於 2008-8-1 17:10 發表
嘩 ...
非常經典的照片,快點把它下載下來。。。。

非常感謝!!

引用:
原帖由 pceworld 於 2008-8-1 22:41 發表
我就係呢一年搬離開筲箕灣的........
我係87年因為清拆淺水碼頭村離開筲箕灣,pceworld你呢?

大隻西師兄,choihung師組,呢張相係當年小弟用最CHEAP既傻瓜機影既,所以質素奇差,但總算可保留住一點點回憶.

ccooww你有沒有筲箕灣其他的照片呢?如有,我很想看!
你記得"金鹿麵飽"嗎?

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-8-2 20:45 發表
你記得"金鹿麵飽"嗎?
要再搵下先,如果有發現一定會放上來同大家分享.
個名好似叫"金鹿餐廳"呢,不過又唔係好記得了.
以前如果可以入去食個早餐好開心架 ,
記得係火腿通粉,兩隻太陽蛋同一件牛油方包,即係同依家既A餐冇分別,
但細路仔時期已經覺得極度豪華,要儲幾日錢先可以星期日偷偷地去一次"嘆世界"

你又記得佢隔離間"萬香餅家"嗎?

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-8-2 20:45 發表
你記得"金鹿麵飽"嗎?
金鹿..........................................................

沒有了                                          金記 仲有  ...    有 ,興發 酒樓 照片嗎

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。