推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

[建議] 淺水碼頭村

引用:
原帖由 大隻西 於 2008-8-1 10:05 PM 發表
[quote]原帖由 ccooww 於 2008-8-1 17:10 發表
1986年從將軍石下引水道下望淺水碼頭村,當年東區走廊直入柴灣段仲未興建,愛秩序灣仲未填海,可以見到好多漁船
嘩 ...
非常經典的照片,快點把它下載下來。。。。

非常感謝!!

引用:
原帖由 瞭望台 於 2008-8-4 11:15 PM 發表
當然記得"萬香餅家".萬香餅家隔離便是"南昌".
記得遠些小的"威利民麵飽"嗎?
小妹對“萬香餅家”和“威利民”有點印象,可否說一下他們是不是在筲箕灣道?哪個位置呢?謝謝。

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-8-1 11:59 PM 發表
大隻西師兄,choihung師組,呢張相係當年小弟用最CHEAP既傻瓜機影既,所以質素奇差,但總算可保留住一點點回憶.
不要緊,相機勁不勁不是問題,内容最重要!

可否約略圈一圈照片中的重要建築物,加以説明?勞煩了!

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-8-5 09:37 PM 發表

相片中其實沒什麼重要建築物,我只可以講一些對小弟有印象的事物
紫色線就係東區走廊,同今日一樣,只係未興建柴灣段
藍色圈係西灣炮台,即係今日既鯉魚門渡假村
黃色圈係譚公廟, ...
謝謝!我那時候還住在柴灣,偶爾要去舊基灣小學接弟弟放學才會在西灣河停一停,不然的話就是坐巴士經過。謝謝所有的介紹!

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-8-30 12:17 AM 發表
呢幾張相大約兩年前影,瞭望台兄所講係咪圖中呢條鐵樓梯呢?
呢棵榕樹以前十尺高左右,依家三層樓咁高,時間....真係過得快,一轉眼三十幾年

http: ...
老榕樹。。。。忽然覺得在樹木下走過很不安全

引用:
原帖由 西南風 於 2008-8-30 12:27 AM 發表
吓!係wor,你地幾個,邊個知"淺水碼頭村"果牌匾幾時被人拆咗?邊個拆架?
西南風兄還是對“招牌被拆”一事耿耿於懷

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-8-30 12:38 AM 發表

choihung師姐你有所不知,我地呢斑老街坊對呢個招牌有一份深厚情意結,
我都想捉拿個兇手歸案
哦,明白了,對上的帖子見笑了,萬勿介意!

引用:
原帖由 西南風 於 2008-8-31 10:28 AM 發表
從choihung 大姐介紹的網址中發現那幅圖,相當全面及清晰,甚俱參考價值,可資住後討論和對比之用。

Oh thanks for posting this picutre here.  I missed it when I browsed that forum.

好像最近西灣台也在清拆了。

右邊的那個有水的地方好像是蓄水池,現在應該是給填平了。

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-9-1 07:10 PM 發表

好圖!相片拍攝年份是否70年代或更早?
Seemed to be.  Tai On Building has not been built in that photo.

View from Kowloon, can see Taikoo Dockyard and Shaukiwan in 1973

As captioned.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

講開筲箕灣道的舊樓,在80年代後期認識有人住在靠近新城大樓那邊的舊樓(具體哪一座就不清楚),那朋友說她的住所是沒有沖厠的,每天有“夜香婆”來倒,我估計到今天這一類的舊樓應該所餘無幾了。

引用:
原帖由 Lydia123 於 2008-10-13 05:18 AM 發表
我住的就是如此的舊樓,已拆
具體位置在筲箕灣道與南康街交界

我認識的淺水碼頭村是60年代尾至70年代尾
就是冠男茶樓一帶對嗎?

相關搜索目錄:

有篇文章關於淺水碼頭村的回憶

網上找來的:

http://www.wretch.cc/blog/laughforget/5934241

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-11-15 12:32 AM 發表
華都隔離幾個舖位,過左書局就是嘉頓餐廳,
記得好細過時食過炸雞比,當時黎講覺得係極品,好難得先有一次入去幫趁.

對啊,對面就是投注站,隔離就係興發茶樓.

記唔記得70s肯德基家鄉雞曾經出現過在筲箕灣?
I can confirm and that was KFC.  Remember in the early 80s when I moved to Chai Wan, while passing by in Shaukiwan I remember I saw the neon light sign (not having the light on).

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 ccooww 於 2008-11-27 09:55 PM 發表
印象中你呀爸檔生果檔好似80年代初就冇做,係嗎?
呢張相勁正!呢個位置就係我細個游水水池果個位,
估唔到幾十年前同今日分別不大,只係右手邊多左好多樹木,橋兩邊多左欄杆.
我呢張係早幾個月影既,對比下就知環境有咩 ...
以前沒有欄杆,那豈不是很危險?因爲那路都算是比較窄的。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。