推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[建議] 基灣小學 (舊生會)

引用:
原帖由 劉華 於 2008-8-22 20:02 發表
我四兄妹都係基灣畢業,我係1981年上午校畢業生,校長係鍾良施。
D同學兩極化,一係日日Benz返學(住太古城),一係住係山上木屋,我住聖十字徑,83年搬去柴灣.
咦,請問你讀邊班架?我家姐應該同你同屆喎,佢讀上6D,佢讀書同美術都好叻,d老師好錫佢架

回復 26# 的帖子

你家姐6D班係讀書全級最叻個班,佢成績當然係好叻,中一大部份去咗張記,皇仁,華仁,BPS, 英華, 聖Paul等,我係讀6B, 同班同學通常去桂華山,我全班考第一,去咗馬記,不過我都同6D班d人都好friend,你家姐貴姓? 我一定識得佢!你問佢仲記唔記得6D斑同學胡X偉,梁X強,洪X松.何達X, 果時我同佢地最friend,  除咗胡X偉同我入咗馬記,其他人畢業後無再keep contact.

我記得既同學

6B 同學有:張X煥,陳X平,陳悅X, 彭X昌,屈X良,黃潛X, 胡翠X, 伍X媚 , 唐X華,黃X玲,劉紅X,譚敏X, 周玉X, 方X傑, 梁O, 黎永X
6C 同學有:何X瑩,何玉X,
6D 同學有:胡X偉,梁X強,洪X松.何達X,

無記錯1981年小學畢業基灣第一次攪宿營,係去何福堂3日2夜,有一日我地打緊乒乓波,有其他入營d中五生撩我打....分, 個個高我幾個頭,最後其中一個我送佢6隻雞蛋, 大家都係玩下輕鬆下者.果張畢業相我仲保存得好好.你家姐唔知仲有無keep 住6D張班相?

小學時, 基灣已經有點名氣, 校規很嚴, 放學不淮在街上買零食, 冬天男學生穿著短褲,女學生唔留長頭髮同電髮,有個女同學天生曲髮,要家長寫信證明無電髮。課程亦較艱深,六年級便讀中一英文課本。不過都唔係死讀書, 星期六最後一節有課外興趣班如集郵,急救,模型,書法等,  又有英語會話班, 圖書館D書都好多, 有英文Snoopy, 三國演義,又有何紫小說,有d係大陸書,我攪到學識簡體字.屈指一算,原來畢咗業咁耐,時光冉冉!

相關搜索目錄: 小說 模型

我係見到呢個post,先至註冊...
我細個又係住聖十字徑村,又係81年左右畢業,不過就下午班,
中學就桂華山,,,都廿幾工十年前啦...........唉

引用:
原帖由 劉華 於 2008-8-23 10:19 發表
你家姐6D班係讀書全級最叻個班,佢成績當然係好叻,中一大部份去咗張記,皇仁,華仁,BPS, 英華, 聖Paul等,我係讀6B, 同班同學通常去桂華山,我全班考第一,去咗馬記,不過我都同6D班d人都好friend,你 ...
咦~我家姐同你講果幾個6D同學都好鬼friend架喎,我家姓蘇架,你一定識佢啦(等我forward呢版畀佢睇睇先)

大家有冇去facebxxk搵舊同學呀?前幾日我就搵番幾個啦,真係好開心呀

引用:
原帖由 檸水走糖 於 2008-8-23 14:25 發表

咦~我家姐同你講果幾個6D同學都好鬼friend架喎,我家姓蘇架,你一定識佢啦(等我forward呢版畀佢睇睇先)
咁我知你家姐係邊個 ,樣就唔記得喇,佢全級成績好勁好似係前五名, 屬於Best of the best,中學好似讀英華, 不過佢就應該唔記得我呢d 小學成績,運動都麻麻既同學 ,印象中佢同姓洪女同學friend d (洪同學好似嫁咗移民Singapore喇)。我同6D果幾個男仔好熟, 係因為大家都住木屋區, 日日放學都一齊返屋企, 有d仲一齊打兵兵波, 一齊集郵交換郵票,一齊通山走, 6D班女同學就sorry , 唔係算好friend, 無咩傾計 !!! 寫到呢度,我先發覺六年小學生涯,原來是這麼遠,那遠近,一切忽然在腦海中漂浮.真箇往事只能回味.

比個 Tips 佢,我姓黎。小三四果時,個課室speaker 成日叫我個名留堂.

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 凍奶茶 於 2008-8-23 09:57 發表
我係見到呢個post,先至註冊...
我細個又係住聖十字徑村,又係81年左右畢業,不過就下午班,
中學就桂華山,,,都廿幾工十年前啦...........唉
基灣下午後, 咁你應該識梁瑞x幾兄弟!

讀桂華山,你識唔識譚x兒,鄭子恩?識得你就係80-81年畢業。

相關搜索目錄:

我家姐中學讀張記呀

你記得龍X芬老師嗎?佢做過我班主任,佢上堂問問題叫我答...會叫左家姐個名,好攪笑

引用:
原帖由 檸水走糖 於 2008-8-23 16:19 發表
我家姐中學讀張記呀

你記得龍X芬老師嗎?佢做過我班主任,佢上堂問問題叫我答...會叫左家姐個名,好攪笑
咁你家姐同梁X強, 何達X 係一齊入張記.
龍X芬老師有印象, 無教我, 不過老師我最記得陳志強區議員, 佢d teaching method 好另類,
麥安妮 同 李沛鏜, 我俾佢地罸得好多好多, 因家境唔好, 有同學唔見咗錢定文具, 一定第一時間搜我書包,審下盤下,
窮唔一定係賊要偷野,唔好 take it for granted, 我做人都有骨氣同原則架 !!! 真係仲有小小火!

引用:
原帖由 劉華 於 2008-8-24 00:32 發表

有印象, 不過老師我最記得陳志強區議員, 佢d teaching method 好另類,
麥安妮 同 李沛鏜, 我俾佢地罸得好多好多, 因家境唔好, 有同學唔見咗錢定文具, 一定第一時間搜我書包屈我,
窮唔一定要偷野, ...
陳志強都教過我,仲有楊X興(最經典係著毛巾襪加涼鞋)、吳X妮(聽講佢地兩個都係幾年前至退休 )、江X熹、鄧X貞(佢地兩個都係好好o既老師 )

麥主任同李主任都好嚴肅 ∼乜咁唔公平,要罰就應該全班一齊罰,點可以淨係罰你咁離譜!

引用:
原帖由 檸水走糖 於 2008-8-23 17:08 發表

陳志強都教過我,仲有楊X興(最經典係著毛巾襪加涼鞋)、吳X妮(聽講佢地兩個都係幾年前至退休 )、江X熹、鄧X貞(佢地兩個都係好好o既老師 )

麥主任同李主任都好嚴肅 ∼乜咁唔公平,要 ...
真係罸得好勁就無, 不過一有人唔見野, 我就要俾人搜身同書包, 放學留堂審問下, 但有一次用把成尺多長間尺打手掌, 嚴形逼供, 無做點認呀,咁做會傷害人地弱小心靈!

引用:
原帖由 劉華 於 2008-8-24 19:54 發表

真係罸就無, 不過一有人唔見野, 我就要俾人搜身同書包, 放學留堂審問下, 但有一次用把成尺長間尺打手掌, 嚴形逼供, 無做點認呀!
咁你爸媽知唔知呢d事?佢地有冇同你返學校理論呀?

有無睇過畢業相呢?

http://www.ccckeiwan.edu.hk/grad/graduate/grad1981.htm

引用:
原帖由 檸水走糖 於 2008-8-24 23:25 發表

有無睇過畢業相呢?

http://www.ccckeiwan.edu.hk/grad/graduate/grad1981.htm
  有 沒  下午班       唔該

檸水走糖        下午班

我是下午班  最靚仔 蔡頭

引用:
原帖由 檸水走糖 於 2008-8-24 15:25 發表

有無睇過畢業相呢?

七八十年代,無咩人權,父母教育水平又低,有書你讀算好好,又無砌我生豬肉報警,邊會敢投訴!
6B張相我已經有,得閒認下其他班同學仔先.

其他人要搵下午校畢業相,我諗有難度!不如去Facebook 試下

引用:
原帖由 劉華 於 2008-8-25 16:09 發表

七八十年代,無咩人權,父母教育水平又低,有書你讀算好好,又無砌我生豬肉報警,邊會敢投訴!
6B張相我已經有,得閒認下其他班同學仔先.

其他人要搵下午校畢業相,我諗有難度!不如去Facebook 試下
    唔該 劉華

劉華   找不到  照片

引用:
原帖由 劉華 於 2008-8-24 00:12 發表

基灣下午後, 咁你應該識梁瑞x幾兄弟!

讀桂華山,你識唔識譚x兒,鄭子恩?識得你就係80-81年畢業。
我睇返上午6a張相,我就記得自己係81年畢業.
多謝哂你d相........
不過,搵左好耐都搵唔返本小學畢業冊,

引用:
原帖由 財記士多 於 2008-7-29 09:38 發表
:bird: :bird: :bird: :bird: 彭志豪  住   西河灣   讀書好叻
彭志豪o個時好似住係學校過幾條街既私人樓

引用:
原帖由 財記士多 於 2008-7-29 09:26 發表
h:" /> h:" /> h:" />  好近我 畢業  ,,,,  我 6C 班  叫蔡頭
我6D班

引用:
原帖由 凍奶茶 於 2008-9-3 01:24 發表

我6D班
是上午校嗎?

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 檸水走糖 於 2008-9-11 22:46 發表

是上午校嗎?
下午校

facebook有基灣既group,有興趣可以去睇睇...

引用:
原帖由 凍奶茶 於 2008-9-26 03:38 發表
facebook有基灣既group,有興趣可以去睇睇...
   給我

相關搜索目錄:

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。