推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-29 11:48 發表

舊足跡ching太快delete d相啦,希望ching可再放翻上網.....謝謝﹗
係囉...咁孤寒......(講笑).......

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-30 12:39 發表

應該係以前開舖的都是街坊,好有人情味,就算無幫襯,但來得比較熱情......﹗
係呀..樓上樓下.街坊生意.有時仲會攪攪震.冇幫襯.真係好開心架.....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-31 22:13 發表

我覺得唔似東頭村......﹖
有些印象.好似在橫頭磡版區見過.東頭村就好像唔多似.....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-31 23:04 發表

係咩﹗c兄向橫頭磡區見過,又好像似橫頭磡......﹖
我還未開版時.在橫頭磡版區也發過帖.唔記得係邊位師兄上傳過的.希望冇記錯啦....

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-1 22:48 發表

16座2樓有一間(向17座)相當早裝無線,68,69年經常
有一大班人係門口,比人用掃把打(本人包括在內)
我就響樓下士多比錢睇..最鐘意睇就係大力水手...

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-4 20:31 發表

緊係記得,獅子神(原名叫獅子丸),仲有彩虹化身俠......。
師兄 我真係唔記得了....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-8 15:31 發表
各位c兄呢兩日點解焦人發言嘅.......﹗係唔係因近日金融風曝影響.......。
多少點都有影響.除非冇玩....

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-9 22:10 發表

百二蚊,入咗幾手941,六十蚊入咗幾手13傻記
無辨法啦.呢牌個個都係咁上下啦.無一倖免....

咪當係數字游戲囉.平常心.明天會梗好

後市我都係睇好..最梗要係穩步上揚.我最怕就係坐過山車....

引用:
原帖由 henrymast 於 2008-11-10 21:47 發表
下午約五時後, 第三座樓下籃球場有個肥女人賣豬紅, 很好食, 你們還記得嗎?
歡迎師兄加入..

第三座我好小到.唔係好清楚.韭菜豬紅我都好鐘意食...

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-10 10:49 發表
唔知各位c兄在童年時有無在摩士公園露天劇場水池放電船仔呀.....。
最初用雪條棍自已整.後尾就玩電船仔..玩玩下仲玩到去尖沙咀漆咸道個公園水池....

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-10 18:04 發表
當然有去過,我哥和我好辛苦有零用錢買左架雙星模型船,佢我大家要自己砌,弄好都幾日,第一次去摩士放,就有管理員竟然話這裡不能放船的,話充公我地的船。
真係給佢取走左,好大架,唔便宜的,可憐我地細路仔唔敢 ...
我最憎呢D衰人.細路仔都蝦...

相關搜索目錄: 模型

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-12 20:23 發表

最新消息,今日係樓下見到愛記事頭婆
佢話老細阿令,已於今年仙遊
街坊一場..只能說聲節哀須變.....

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-14 12:15 發表

你對的,我記錯了,是林園~~~~~~~
我亞公都好喜歡去賭下的
仲有賭狗.同埋賭字花..仲有聽澳門綠村電台聽賽狗...

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-14 12:34 發表

見到尼張相,我就記得細果時在樓梯蹋波,經常要係2/F琴落荼樓頂拾波,想返都危險....
有得玩.冇有怕.唔之死字點寫...

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-20 16:44 發表
你們還記得每年中秋節,七層大樓就在走廊圍欄,點上一大排蠟燭,大家鬥多,點知風一吹,各人又忙於點翻著??我住在22座,無得玩,只能看21座和第一座互相鬥快的情況。
當然記得.可能以前沒太多物質.相比現在我還是覺得以前節日氣紛好些....

引用:
原帖由 chanwkkk 於 2008-11-19 10:53 發表
你好

我是新來的,我也是住東頭村,不過是由1967 至 1987年,我住23座13樓,窗對住足球場即現時的康東樓,我讀16座地下基聖上午班,72 -73年屆畢業的。
當時溥仁小學是最叻的小學,不容易孝進去。
歡迎師兄加入.希能分享你的回憶啊.....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-11-21 12:39 發表
我細個時中秋節玩自制燈籠,用練奶罐加線轆,綠柚皮及月餅紙盒做。
練奶罐線轆燈籠.兒時至愛.一路行一路轉.D光仲好似探射燈咁周圍射.好過癮..

不過而家都好難到果D線轆....

引用:
原帖由 likc 於 2008-11-21 21:52 發表
有無人住第五座?我住五座六樓,小學讀道慈佛社.
歡迎師兄加入...

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-21 20:21 發表

同你一樣,我地17座同16座鬥,當年恨有個兔仔燈籠,恨咗好耐
我住7座.硤響6座和8座中間.左右受到硤攻.好唔得間.....

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-11-30 22:30 發表

我說的不是這位,江姓的我完全不認識,是否往在東頭村更不知,抱歉。
我說那兩姐妹,應該只是妹妹做了明星,其姐姐沒有做明星,但我覺得姐姐更靚。
23座我唔係咁熟.但都好想知到...

師兄.有冇提示呀.

請問各位師兄仲記唔記得.摩士公園(有船果個)則邊有個石場呢..

個石場係幫人做墓碑的.就好似和合石果D..

果度有條路好似係通去老虎岩的.唔之有冇記錯...

如果有相睇下就好了....

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-14 18:32 發表

石場前行可以去黃大仙,東頭村,退後可以去老虎岩..橫頭磡..
果度好多一舊舊長方型大麻石
大麻石亦係製練玻璃線土法工場

我地會選擇d綠色汽水瓶中爛佢(果度成地都係玻璃)
然後混合膠水再線轆過線轆(中間有一分 ...
師兄你好..我仲記得有個阿叔賣綠豆沙.我同阿哥就最鐘意食...

咦..我地可能交過手喎..

我就用光管D玻璃.貪佢容易碎D...

引用:
原帖由 dawn_liu 於 2008-12-15 14:40 發表
我也是讀基聖上午校, 不過現在什麼也拆了,只有一些回憶在腦裡
歡迎師兄加入...

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-17 00:00 發表

我感覺石場好大,由頭行到尾要四,五分鐘(條路有d U字形)
由老虎岩21座對面有路行去東頭村6,7座附近
通常去九龍城寨會行呢條路

#496 幅圖空白地方冇標明係摩士公園
但我張79年地圖就有標明
我覺得條路平時都好小人行.有時大風吹起D沙塵.仲好有武俠feel....

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-17 01:48 發表

光管我都用過
雖然快靚正
但微粒幼
同綠色汽水樽玻璃線隔過劍
光管線敗下陣來
唔怪得之有時唔夠人介啦.原來遇到高手...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。