推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

回復 625# 的帖子

wsk88 兄,您都算是屋村活躍份子了!幾十年看著東頭村變化,我還記得以前有有電單車隊喔!

是嗎?14座認識邊位呀?看我們的老友是不是一堆的喔!它地遇固之,心裡有點激情啊!

相關搜索目錄: 電單車

引用:
原帖由 jjm379 於 2009-3-27 08:32 發表
wsk88 兄,您都算是屋村活躍份子了!幾十年看著東頭村變化,我還記得以前有有電單車隊喔!

是嗎?14座認識邊位呀?看我們的老友是不是一堆的喔!它地遇固之,心裡有點激情啊!
電單車隊當年以阿摩囉為首,佢地啲頭盔係同一個花
14座啲朋友絕大部分都係識花名,當年最老友就係3樓
向衙前圍做消防員嘅吳志明(好似有6兄弟姊妹)仲有其它嘅叫
木船,六國,阿妻(做救護員)2樓天井嘅臭狐佳,等等.....
另外一個係我無見30幾年嘅小學同學陳集賢(2樓向衙前圍)

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-3-28 06:11 發表

電單車隊當年以阿摩囉為首,佢地啲頭盔係同一個花
14座啲朋友絕大部分都係識花名,當年最老友就係3樓
向衙前圍做消防員嘅吳志明(好似有6兄弟姊妹)仲有其它嘅叫
木船,六國,阿妻(做 ...
wsk …我記得翻了!拒地系"東村車隊"啊!我識得"摩囉","娥女","阿佳","阿七","爛腳",""世章","賣菜仔"……還有幾十個屋村仔一齊玩的,

仲記得以前最興奮是在16座、17座拋水包大戰添!真系少年不知愁何物呢!

wsk …為什麼您覆貼都是天未光回覆呢?想來必是工作所然吧!

引用:
原帖由 jjm379 於 2009-3-28 12:01 發表

wsk …我記得翻了!拒地系"東村車隊"啊!我識得"摩囉","娥女","阿佳","阿七","爛腳",""世章","賣菜仔"……還有幾十個屋村仔一齊玩的,

仲記得以前最興奮是在16座、17座拋水包大戰添!真系少年不知愁何物 ...
轉眼間廿幾年,就連摩囉婆(娥女)都過咗身成十年

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-3-29 03:22 發表

轉眼間廿幾年,就連摩囉婆(娥女)都過咗身成十年
系咩? 娥女仙遊左?  咁"摩囉","華仔"拒地呢?還在東頭村嗎?

現在還有電單車隊嗎?

引用:
原帖由 jjm379 於 2009-3-29 19:07 發表

系咩? 娥女仙遊左?  咁"摩囉","華仔"拒地呢?還在東頭村嗎?

現在還有電單車隊嗎?
摩囉婆肺癌,死咗都有成十年,摩囉仲健在
華仔好多年無見,
依家東村車隊緊係無咗啦

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-3-31 00:57 發表

摩囉婆肺癌,死咗都有成十年,摩囉仲健在
華仔好多年無見,
依家東村車隊緊係無咗啦
摩囉健在還好了!早幾年聽話"華仔"在大陸出左事,好似系幾大鑊下添!

東村車隊都應該無啦!但我見診所旁星期日下午都出車的,又有點東村Feel!

引用:
原帖由 jjm379 於 2009-3-31 20:51 發表

摩囉健在還好了!早幾年聽話"華仔"在大陸出左事,好似系幾大鑊下添!

東村車隊都應該無啦!但我見診所旁星期日下午都出車的,又有點東村Feel!
見到你地有咁多舊街坊資料,真是感到以前的鄰社關係比現在好得多,我以前都常到東頭村踢波,有個波友叫孔x荣,不過都失去聯絡非常耐了.

引用:
原帖由 舊足跡 於 2009-4-1 11:33 發表

見到你地有咁多舊街坊資料,真是感到以前的鄰社關係比現在好得多,我以前都常到東頭村踢波,有個波友叫孔x荣,不過都失去聯絡非常耐了.
舊足跡  你還有很多東頭村的照片嗎?可以上傳分享,大家懷念一下吧!

[quote]原帖由 jjm379 於 2009-4-1 14:37 發表

對不起,我沒有很多東頭村的照片,我多數的照片都是在網上找到的.

謝謝回覆...
搬屋時可能巳遺失..(但也不會很多)
現正尋找中.希望可以找到吧....

相關搜索目錄: 搬屋

引用:
原帖由 jjm379 於 2009-3-31 20:51 發表

聽講係同毒品有關,詳細無問,依家係安東樓地下
藥材舖門口有時擺咗架NSR係度,東頭村最出色
嘅車手應該係阿東村雞(張浩江)

引用:
原帖由 舊足跡 於 2009-4-1 15:51 發表
[quote]原帖由 jjm379 於 2009-4-1 14:37 發表

對不起,我沒有很多東頭村的照片,我多數的照片都是在網上找到的.
舊足跡兄,你未好似有張至光學校嘅相,
好希望你可以重新上載,無言感激

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-4-1 17:54 發表

聽講係同毒品有關,詳細無問,依家係安東樓地下
藥材舖門口有時擺咗架NSR係度,東頭村最出色
嘅車手應該係阿東村雞(張浩江)
東村雞好似晤係住東頭村喎

引用:
原帖由 唔講住 於 2009-4-5 20:35 發表

佢係唔係真正住係東頭村,我都唔知
大約82年識佢,當時佢仲係揸住架BMX

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-4-5 23:43 發表

大約82年識佢,當時佢仲係揸住架BMX
我冇記錯好似住新浦崗對住東頭邨D樓,後期東头邨有一隊東影車隊支柱好似叫牛腩仔,二打六歌星李國祥个哥哥呢架!!

最新係網上面揾到

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-4-10 13:59 發表
最新係網上面揾到
多謝師兄相片,實在太珍貴.....。

引用:
原帖由 唔講住 於 2009-4-5 20:35 發表

哈哈!!唔講你唔信,今日6點鐘係樓下(安東樓)
藥材舖門口見到阿摩囉,東村雞,細狗(東村雞巳十幾年無見過)

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-4-10 13:59 發表
最新係網上面揾到
呢張相見到外牆色水,應該係80年以前,留意王仲銘中學仲未起

回復 645# 的帖子

我住第4座二樓,小學讀基聖上午校,在85年搬左去沙田住!

引用:
原帖由 windows2005 於 11-4-2009 08:43 PM 發表
我住第4座二樓,小學讀基聖上午校,在85年搬左去沙田住!
你好!我住149室,唔知我]識唔識鴭O?

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2009-4-12 02:28 發表
你好!我住149室,唔知我]識唔識鴭O?
你住七姑對面,我應該唔識你,反而我認識向第5座二樓既小朋友!

因為我地成日係停車場踢波!

引用:
原帖由 windows2005 於 12-4-2009 12:01 PM 發表

你住七姑對面,我應該唔識你,反而我認識向第5座二樓既小朋友!

因為我地成日係停車場踢波!
我咪向五座二樓囉,交租樓上.
老鼠、大頭崩、錦發、錦藹、六仔、八仔.唔知你識唔識呢?

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2009-4-15 02:16 發表
我咪向五座二樓囉,交租樓上.
老鼠、大頭崩、錦發、錦藹、六仔、八仔.唔知你識唔識呢?
乜149 唔係向天井的嗎?我應該識大頭崩,佢是不是住近中間樓梯的?

我地成日在第5座射龍門同打波子的

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。