推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

唔知大家記唔記得, 以前 22 座有附近有一檔魚蛋好好味, 是倆公婆擺檔的.
現在想起也很想食啊

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-15 14:24 發表

石場就是你所講的地方
剛剛睇返79年版九龍地圖
石場屬於摩士公園一部分
面積足足有六棟徙置大厦咁大
! 面積有六棟徙置大厦那么大? 不是大半個網球場大少?

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-16 07:15 PM 發表

面積有六棟徙置大厦那么大? 不是大半個網球場大少?
我感覺石場好大,由頭行到尾要四,五分鐘(條路有d U字形)
由老虎岩21座對面有路行去東頭村6,7座附近
通常去九龍城寨會行呢條路

#496 幅圖空白地方冇標明係摩士公園
但我張79年地圖就有標明

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-14 18:32 發表

石場前行可以去黃大仙,東頭村,退後可以去老虎岩..橫頭磡..
果度好多一舊舊長方型大麻石
大麻石亦係製練玻璃線土法工場

我地會選擇d綠色汽水瓶中爛佢(果度成地都係玻璃)
然後混合膠水再線轆過線轆(中間有一分 ...
師兄你好..我仲記得有個阿叔賣綠豆沙.我同阿哥就最鐘意食...

咦..我地可能交過手喎..

我就用光管D玻璃.貪佢容易碎D...

引用:
原帖由 dawn_liu 於 2008-12-15 14:40 發表
我也是讀基聖上午校, 不過現在什麼也拆了,只有一些回憶在腦裡
歡迎師兄加入...

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-17 00:00 發表

我感覺石場好大,由頭行到尾要四,五分鐘(條路有d U字形)
由老虎岩21座對面有路行去東頭村6,7座附近
通常去九龍城寨會行呢條路

#496 幅圖空白地方冇標明係摩士公園
但我張79年地圖就有標明
我覺得條路平時都好小人行.有時大風吹起D沙塵.仲好有武俠feel....

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-17 01:08 AM 發表

師兄你好..我仲記得有個阿叔賣綠豆沙.我同阿哥就最鐘意食...

咦..我地可能交過手喎..

我就用光管D玻璃.貪佢容易碎D...
光管我都用過
雖然快靚正
但微粒幼
同綠色汽水樽玻璃線隔過劍
光管線敗下陣來

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-17 01:17 AM 發表

我覺得條路平時都好小人行.有時大風吹起D沙塵.仲好有武俠feel....
石場果d大麻石應該供應隔籬墓地用
除左開工d工人
大人可能覺得邪好小行呢條路
我地靚仔話之你大風吹到沙塵滾滾
最緊要玩得happy

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-17 01:48 發表

光管我都用過
雖然快靚正
但微粒幼
同綠色汽水樽玻璃線隔過劍
光管線敗下陣來
唔怪得之有時唔夠人介啦.原來遇到高手...

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-17 01:57 發表

石場果d大麻石應該供應隔籬墓地用
除左開工d工人
大人可能覺得邪好小行呢條路
我地靚仔話之你大風吹到沙塵滾滾
最緊要玩得happy
係呀..兒時無畏.最緊要有得玩.百無禁忌.....

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-18 01:01 AM 發表

唔怪得之有時唔夠人介啦.原來遇到高手...
累你追紙搖追上獅子山公園,真唔好意思

靚仔時代唔知點解,為左隻斷紙搖唔理交通橫衝直撞
周不時追幾個山頭都照追

引用:
原帖由 dawn_liu 於 2008-12-16 05:59 發表
唔知大家記唔記得, 以前 22 座有附近有一檔魚蛋好好味, 是倆公婆擺檔的.
現在想起也很想食啊
果檔超正, D魷魚重好味!

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-18 01:09 發表

累你追紙搖追上獅子山公園,真唔好意思

靚仔時代唔知點解,為左隻斷紙搖唔理交通橫衝直撞
周不時追幾個山頭都照追
師兄..小意思呢.

不過有時真係好危險.執得番都還好.有時就搵都搵唔到...

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-12-18 10:52 發表

果檔超正, D魷魚重好味!
而家真係好難食得番以前既味道...

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-19 12:53 AM 發表

師兄..小意思呢.

不過有時真係好危險.執得番都還好.有時就搵都搵唔到...
此情可待成追憶,只是當時已惘然....

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-13 00:14 發表
請問各位師兄仲記唔記得.摩士公園(有船果個)則邊有個石場呢..

個石場係幫人做墓碑的.就好似和合石果D..

果度有條路好似係通去老虎岩的.唔之有冇記錯...

如果有相睇下就好了....
CHing你所講嘅石場,現在應該變咗網球場.....。

引用:
原帖由 befefecc 於 2008-12-19 01:07 發表

此情可待成追憶,只是當時已惘然....
默然回首.百般茲味在心頭......

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-12-19 11:43 發表

CHing你所講嘅石場,現在應該變咗網球場.....。
師兄..唔該哂.最近小點見你.近況可好嗎.....

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-12-20 01:19 發表

師兄..唔該哂.最近小點見你.近況可好嗎.....
近況幾啦,金融海嘯下仍然有工返,托賴.......。

轉貼自舊足跡ching提供嘅網址http://www.fotoc.com/studio/Kit/concept/oldhk/
相中模型值得一睇.......。

相關搜索目錄: 模型

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-15 19:47 發表

謝謝各位陑,已知悉位置了,應是杏林街中間位置近佛教醫院傍,亦即網球場邊,有一小路但這小路應通往華人永遠墳{,佔地只有半個網球場大,不知對不對,小時不知有這地方,但對摩士及東頭h對面織布 ...
圖下行人道再入小小就係石場,附近仲有間鐵皮屋做收買銅鐵,小時侯纗s用就在這婼皛刓u賺來的,涯邊有石級落東頭村,小時侯就在那石級邊的山坡用紙皮玩滑草,圖下方所見60年代是沙地足球場,當時每天都和一班男仔去踢波,不過屭k仔淨係准我執波唔比我落場.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-21 05:19 PM 發表

如無意外,這相應顯示到石埸位置,其實,我本人對這地完全無印象,但發覺大家對這地非常熟悉,並且有不少童年回憶,希望這相幫到大家好好懷念,如我有些事做得不好,亦請諒.
石場其實無乜好玩,落雨天通地水氹,地濕難行
秋涼就慢天風沙,除左夏天貪佢有d大麻石方便祕制玻璃線
睇唔到有乜咁好玩,你腦海中無印象不藉得可惜

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-12-20 18:08 發表

近況幾啦,金融海嘯下仍然有工返,托賴.......。
可真好了..保持.保持.....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-12-20 18:37 發表
轉貼自舊足跡ching提供嘅網址http://www.fotoc.com/studio/Kit/concept/oldhk/
相中模型值得一睇.......。
做果個仁兄真好心機..做到好似真既一樣....

相關搜索目錄: 模型

引用:
原帖由 舊足跡 於 2008-12-21 17:19 發表

如無意外,這相應顯示到石埸位置,其實,我本人對這地完全無印象,但發覺大家對這地非常熟悉,並且有不少童年回憶,希望這相幫到大家好好懷念,如我有些事做得不好,亦請諒.
係啦.係啦.球場則邊就係石場了..

舊足跡兄.言重了.你的熱心與無私.那有不足呢.無須見諒啊...

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。