推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2009-1-3 01:09 發表

我也是依希記得.因讀到唔記得一年班定二年班就停辦了.什麼原因也不很清楚....

我三位哥哥是在宣道畢業的..
我記得我返學同放學時淨係得我間學校嘅學生,唔覺有其他學校嘅學生,
其實宣道係唔係係13座地下呀,因果時我都經常幫襯13座地下檔粥檔食早餐,
覺得果道之前係學校呢架......。

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2009-1-1 20:45 發表

其實有些而家仲有得買.就係冇以前咁方便.這還是次要..

最重要係食唔番以前既味道....

想請問師兄可還記得13座宣道小學呢....
基督教宣道會宣恩堂...網上找的....
[本堂曾於1973年起接辦東頭村13座天台的少年事工及主日學,經四年的努力,終於1977年停辦。]
唔知你係唔係講呢間

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2009-1-3 16:36 發表
[本堂曾於1973年起接辦東頭村13座天台的少年事工及主日學,經四年的努力,終於1977年停辦。]
唔知你係唔係講呢間
我約1971年讀小一,但真係無勿印象13座有間宣道小學.....?

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2009-1-3 16:36 發表
唔知你係唔係講呢間
你好師姊.謝謝你的熱心..

係呀.就是這間了...

但應該唔只辦了四年.因我三位哥哥是由一年班讀到畢業的.

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2009-1-3 21:28 發表

我約1971年讀小一,但真係無勿印象13座有間宣道小學.....?
係呀.師兄..都幾十年了.冇印象都唔出奇.

因我二哥搬屋.在床下底找到D畢業相.才會記番起的..

相關搜索目錄: 搬屋

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2009-1-3 23:34 發表

係呀.師兄..都幾十年了.冇印象都唔出奇.

因我二哥搬屋.在床下底找到D畢業相.才會記番起的..
幫唔倒師兄唔好意思...﹗

相關搜索目錄: 搬屋

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2009-1-4 00:03 發表

幫唔倒師兄唔好意思...﹗
師兄. 言重了.小意思的呢.請不用介懷噢..

各位師兄,有無印象小時玩過好似蜘蛛嘅昆蟲,有三種叫老督,紅孩兒及唔記得

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 7-1-2009 12:25 PM 發表
各位師兄,有無印象小時玩過好似蜘蛛嘅昆蟲,有三種叫老督,紅孩兒及唔記得
有印象.. 嗰啲叫金絲貓..有紅孩兒..老篤和金花..

꼬라지 하고는..psn:nch1080i...오지웅....ㅎㅎㅎ....ㅋㅋㅋ

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-7 12:39 發表

有紅孩兒..老篤和金花..
多謝師兄,當年養黎打交,用d植物葉做籠。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 7-1-2009 12:46 PM 發表

多謝師兄,當年養黎打交,用d植物葉做籠。
唔好客氣..我哋仲有時上山捉添..

我畀條link #445你睇吓啦..http://xocat.com/f/viewthread.php?tid=202026&extra=&page=15
꼬라지 하고는..psn:nch1080i...오지웅....ㅎㅎㅎ....ㅋㅋㅋ

引用:
原帖由 吳講得 於 2009-1-7 13:00 發表

唔好客氣..我哋仲有時上山捉添..

我畀條link #445你睇吓啦..http://xocat.com/f/viewthread.php?tid=202026&extra=&page=15
捉就未捉過,多數都係響街市買....。

新年就到,各位師兄童年過年有無去新蒲崗個球場行花市及去啟德遊樂場玩?

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2009-1-11 00:28 發表
新年就到,各位師兄童年過年有無去新蒲崗個球場行花市及去啟德遊樂場玩?
小時侯過年時就未去過.
但9歲那年就曾帶四個小弟妹到啟德玩...唔知你還記得那個又公轉又自轉的欖形[太空船]呢?當年膽粗粗就扡著六弟上了這隻[太空船] 其實玩法很簡單只要用力抓著前面的鐵通,雙腳用力撐著船底.就這樣簡單無難度...但我忘了六弟只得5歲,無手力、腳唔夠長,一開船他整個人跌了落船底,這下嚇得我目定口呆,當時我發晒矛,死命的用盡力單手抓著前面的鐵通彎腰單手抓著六弟,將他箍埋身.就這樣右手抓著鐵通,左手箍著六弟,腳震震的撐著船底,失魂落魄的玩完整個過程...到人站在地上那刻腳還在震呢....  

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2009-1-11 05:17 發表
小時侯過年時就未去過.
但9歲那年就曾帶四個小弟妹到啟德玩...唔知你還記得那個又公轉又自轉的欖形[太空船]呢?當年膽粗粗就扡著六弟上了這隻[太空船] 其實玩法很簡單只要用力抓著前面的鐵通,雙腳用力撐著船 ...
當年做大姊姊真辛苦,要照顧細佬妹,好似當年我家姊要照顧我同細妹咁,咁你當年玩果個太空船有跌散紙呀

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2009-1-11 10:29 發表

當年做大姊姊真辛苦,要照顧細佬妹,好似當年我家姊要照顧我同細妹咁,咁你當年玩果個太空船有跌散紙呀
都唔記得有無跌散銀.心只想著唔好跌鱄茪誧抶言h.
唔知點解之後再沒玩過這太空船了,可能有陰影掛.

這個遊戲是結合"公轉和自轉",  我中二玩時, 我的同學嚇到賴尿

引用:
原帖由 henrymast 於 2009-1-11 22:31 發表
這個遊戲是結合"公轉和自轉",  我中二玩時, 我的同學嚇到賴尿
當年可能好刺激,比起現今嘅差好遠......。

嘩, 呢個太空船真的很刺激, 當向下衝時, 沒有安全帶, 真的只靠死力撐住, 當年10歲8歲同埋細妹及同學去玩, 同卡坐對面條友仔係咁嗌係咁噴口水, 又無手去擋同抹, 玩完成面都係口水

引用:
原帖由 dddchung 於 2009-1-15 00:00 發表
嘩, 呢個太空船真的很刺激, 當向下衝時, 沒有安全帶, 真的只靠死力撐住, 當年10歲8歲同埋細妹及同學去玩, 同卡坐對面條友仔係咁嗌係咁噴口水, 又無手去擋同抹, 玩完成面都係口水
好彩當年無禽流感,唔係就死得人多。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2009-1-11 00:28 發表
這裡盛載不少甜蜜的回憶, 記得當年呢個時候已 lur 老豆老媽子初四初五去啟德了.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

新年就到,真懷念童年時新年嘅蒲點,啟德遊樂場同麗宮戲院,仲有響公廁玩砲仗(炸屎)。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 21-1-2009 04:14 PM 發表
新年就到,真懷念童年時新年嘅蒲點,啟德遊樂場同麗宮戲院,仲有響公廁玩砲仗(炸屎)。
諗起過年喺公廁炸屎真係笑爆咀
最驚啲炮仗係「陰濕癮」.. 快又走唔切..慢又以為唔爆返轉頭睇吓跟住就爆

臨近年尾.工作比較繁忙.沒甚時間上來.抱歉..

現和各位師兄姊拜過早年.

祝願各位.身體健康.萬事如意..

今日係年三十晚,黎梗嘅一年祝各師兄身體健康、心想事成、工作順利......。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。