推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

街市檔粥檔d粥同炸兩好正架。而家食唔翻以前味道。

第六座單邊樓梯檔雲吞麵夜晚先開,我奈唔中會幫襯架。

以前零用錢小,車仔麵一毫子就有交易,現在食車仔麵好貴。

回復 60# 的帖子

繼續東頭村點滴:
人生最開心的時光都在那裡渡過。  當時家境清貧, 家人曾做小販, 我經常落波地踢波, 但只穿拖鞋, 怕踢穿白飯魚被阿媽打死。 其實小學時我大量同學因父母上班關係, 日間都獨處家中, 現在又說法例不許?
一星期只有星期日上向陽樓飲茶, 往啟德遊樂場是一年一度大事, 只限一種機動遊戲。
感謝麗宮戲院讓我上中學後可看了很多外語片, 大部份不只一次, 因我們懂竅門"跳閘", 即看霸王戲。

相關搜索目錄: 外語

回復 69# 的帖子

謝謝母校的相片!!!!!!

回復 82# 的帖子

你曾否在19座球場即康東樓現址踢波? 又記得振興同林園之間19座中間樓梯晚上有美味的煎蠔餅賣嗎? 19座樓梯下面報紙檔一邊是金魚檔, 另一邊有魚旦和糖水食。 尚有人記得嗎?

相關搜索目錄: 報紙

回復 75# 的帖子

"還有17座東苑吃雲吞麵,及夜晚在樓梯口的及弟粥檔"

我有幫襯過, 往事只能回味!

回復 84# 的帖子

我是基聖下午校, 我表姊讀上午班, 是出名的校花

回復 88# 的帖子

引用:
原帖由 kentli 於 2008-9-26 10:12 發表
我係十六座住七樓,在天台愛冶學校就讀,最近學校,但最經常遲到,一住就差不多十多年! 
我住十七座七樓! 

回復 81# 的帖子

我小時候在東方國貨內都可玩捉迷藏。 中四開始常常往啟德機場溫書, 會考前甚至在機場內溫到通宵達旦, 連初戀都是在機場發生!

引用:
原帖由 kentli 於 2008-9-26 13:50 發表
還有17座東苑吃雲吞麵,及夜晚在樓梯口的及弟粥檔
以前逢周六都會去<英華戲院>睇午夜場,跟住就係十七座地下食夜粥,
個間野好似叫做<愛記>! 

回復 90# 的帖子

引用:
原帖由 kentli 於 2008-9-26 14:11 發表
你巳經很好,我家是報販,每星期衹在19座的振興或林園飲茶!
我老豆朝朝返工前,都係去樓下<振興>飲茶架! 

相關搜索目錄:

回復 89# 的帖子

我1985年後已搬離東頭村, 但仍有家人居於東頭村

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-9-26 14:29 發表
你曾否在19座球場即康東樓現址踢波? 又記得振興同林園之間19座中間樓梯晚上有美味的煎蠔餅賣嗎? 19座樓梯下面報紙檔一邊是金魚檔, 另一邊有魚旦和糖水食。 尚有人記得嗎?
當然記得啦,糖水檔既糖水好好味,三毫子一碗,
家姊一出粮就帶我去食! 

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-9-26 14:54 發表
我1985年後已搬離東頭村, 但仍有家人居於東頭村
我都好似係1985年搬離東頭村! 

回復 95# 的帖子

英華午夜場拍得住油尖旺, 超等好多人彈煙蒂落下層

回復 97# 的帖子

1985年我只有19歲第一次乘飛機出國讀書

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-9-26 06:55 發表

當然記得啦,糖水檔既糖水好好味,三毫子一碗,
家姊一出粮就帶我去食! 
你真幸福。 我是家中老大, 想食只好扮乖叫母親買! 通常行不通的!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。