推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

都係"果"句,以前樣樣都好,左鄰右里關係良好,有時有拗撬都係樂趣,因為"果"時無娛樂。

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 lamlamchem 於 2008-9-28 02:59 發表
我看, 東頭村的日子也和橫頭磡幾相似, 我雖不是住在東頸, 但也覺大家是生長在同一天空下, 或許大定在摩士見過面, 現在成長的細路無了我們當日的純樸與韌 力
認同.認同.現今的小朋友難受挫折.小小挫折就要生要死.諗起都心痛....

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-9-29 10:11 發表

70年代既時候,經濟唔好,
有得上樓,不知幾雀躍,好過住木屋區啦,
每個家庭既媽媽都要兼職,車衫,穿膠花,樣樣都要做,
雖然辛苦,但係都好開心...
係呀..師兄講得好岩..難道真是平淡是福.....

相關搜索目錄: 兼職

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-9-29 11:37 發表
都係"果"句,以前樣樣都好,左鄰右里關係良好,有時有拗撬都係樂趣,因為"果"時無娛樂。
細路仔既時候,呢頭打完交,個頭已經friend番...
拍公仔紙,打波子,跳飛機,捉依因....數不盡的遊戲  

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-9-29 23:18 發表
係呀..師兄講得好岩..難道真是平淡是福.....
以前屋企窮,無錢,住木屋區,
後尾有得上樓,住徙置區,不知幾開心
我就係東頭村出世啦....

我都係出世時住何文田木屋,因打風關係,所以先搬上樓入東頭村,我玄記得以前唔係用第123座咁分,而係用ABC座分別。

回復 131# 的帖子

我知道我父親都是由何文田木屋搬到東頭村!

其實"果"期好多都係由何文田木屋搬到東頭村。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-1 11:52 發表
我都係出世時住何文田木屋,因打風關係,所以先搬上樓入東頭村,我玄記得以前唔係用第123座咁分,而係用ABC座分別。
好似先前用英文字母,後來又轉左用數字!  

引用:
原帖由 King+Cantona 於 2008-10-2 11:10 發表
我知道我父親都是由何文田木屋搬到東頭村!
個陣時一間屋,得個百零呎,住七個人,
真係好難想像!!  

係呀﹗我記得住喞第八座先身叫S座。我仲記得以前係有上門推銷做門牌。

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-3 11:31 發表

個陣時一間屋,得個百零呎,住七個人,
真係好難想像!!  h:" />
我屋企都係住七個人,分上下格床睡覺,男仔夏天就睡樓梯。

回復 137# 的帖子

其實以前住東頭村的日子至快樂: 安坐不用上鎖的家中便可享用各式各樣小食和服務(例如剷刀磨較剪), 落街即有更美味的如魚旦或糖水, 我仍非常懷念放在透明大玻璃瓶內出售的散裝餅乾, 尚有附近戲院門前的煨魷魚、 碗仔翅及牛雜等, 可能那時每月只有一天有錢買, 但總之是開心的生活! 現在想吃串魚旦都要開車去旺角或銅鑼灣。
童年時買衫的名店是東方, 多文同蘋果牌根本買不起。 最經常在走廊玩, 除踢波外父母不許自己落街玩因怕我學壞。 我的天地很小但滿足......
現在是整個香港都變了

耍講戲院小食,莫過於麗宮戲院啦。

引用:
原帖由 休谷客 於 2008-10-1 10:30 發表

以前屋企窮,無錢,住木屋區,
後尾有得上樓,住徙置區,不知幾開心
我就係東頭村出世啦....
我比較突別.出世是住避風塘艇上的.到三歲時才搬到東頭村.

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-10-3 22:26 發表

我比較突別.出世是住避風塘艇上的.到三歲時才搬到東頭村.
C兄係水上人,其實搬入東頭村到有來自各方,唔一定係由住木屋而搬入。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-3 22:36 發表

C兄係水上人,其實搬入東頭村到有來自各方,唔一定係由住木屋而搬入。
係呀.我係水上人.住左三年既水上人

好似七十二家房客咁.大家都係來自五湖四海..好有人情味.....

引用:
原帖由 迷途小羔羊 於 2008-10-3 23:30 發表

係呀.我係水上人.住左三年既水上人

好似七十二家房客咁.大家都係來自五湖四海..好有人情味.....
係呀﹗由其是潮州人,過時過節做好多小食派街坊。

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-4 13:35 發表

嗯.潮州茶果.令人回味.現在都好難食得到了........

相關搜索目錄:

仲有炸芋頭,甜甜地.........

哈哈..真的是往事只能回(味)......

回復 144# 的帖子

我家是非常傳統潮州人, 我祖母造的潮州茶果是人間極品! 只可惜, 真是往事只能回(味)......

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-3 11:45 發表

我屋企都係住七個人,分上下格床睡覺,男仔夏天就睡樓梯。
我老豆訓門口,我就訓廚房,我阿哥就係樓梯訓尼龍床!  

回復 138# 的帖子

個陣時,一放學就掛住玩,
跳飛機,跳橡根繩,馬騮搶波,捉依因,
但係而家啲細路都唔玩呢啲野啦.....

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2008-10-4 13:35 發表
潮州人啲嫁女餅仲好食呀,食到停唔到口....

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。