推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[建議] 住東頭村的街彷齊來聚聚啊..

見面禮

第一次, 少少見面禮.
其實, 我和東頭村都有d 淵源, 事關小第中學在 23 座旁, 日日返學放學都經過這裡, 甚有親切感.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

回復 5# 的帖子

這條村不是衙前圍村, 它很近城寨及啟德道, 現在是富貴酒店側的球場, 至於小學, 我並不是在東頭村讀的.

相關搜索目錄: 酒店

清拆, 重建

此情只待成追憶
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

我就因為係"求記" (23座後面)度讀, 經常都去麗宮睇戲, 最多睇2輪戲, 間中睇吓有味野 , 記得睇得最多是兩小無猜 "Melody Fair", 起碼五次, 其次是 somewhere in time, 時光倒流70年, 睇咗3次半, 點解, 因有次睇到超人返去舊時嗰度見到珍西摩爾時全院停電.... damn....

聽吓首歌都幾回味吓!!

http://www.youtube.com/watch?v=YIUSW5jOJ7Y

回復 120# 的帖子

我看, 東頭村的日子也和橫頭磡幾相似, 我雖不是住在東頸, 但也覺大家是生長在同一天空下, 或許大定在摩士見過面, 現在成長的細路無了我們當日的純樸與韌 力

回復 179# 的帖子

我在23座旁讀了六年書, 還溝咗第一條女-- (sorry , 有d 粗俗), 但畢竟是成長中的一段難忘經歷..

回復 187# 的帖子

無錯, 是求記, 係度讀書好多美好回憶, 包括經常落求恩河執波

回復 188# 的帖子

係呀, 安園呀, 當年係求記時經常幫襯, 飲好正嘅凍07, 茶餐廳0個兩個哥仔個欵飛飛地好似唔多正派, 又好似好打得d雙花紅棍, 唔知有無人記得佢地呢, 而家可能變咗呀伯, 係 7-11 外面捉棋未定, 畢竟10年人事

相關搜索目錄:

回復 201# 的帖子

係咩! 真係唔知噃, 得閒去幫襯吓先, 我就 74入求記, 80畢業, 屬呀叔輩了.

回復 204# 的帖子

首任白頭校長已早兩年過身, 現在校長是我同學,  ..  唔知邊個係香香

回復 241# 的帖子

我都 "鄧" 你們高興, 十年人事, 咁樣重逢, 人生那得幾回.....

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-10-25 16:30 發表
各位,你好,我在22座大的。

Show 下 Quli 先~~~
1. 住左22座 20年
2. 看左兩小無猜 8 次--- 本應看完第七次已經唔再看,但最後麗宮大大招牌話最後今次播兩小無猜,0n 車車又去看埋送別最後一次。我隔離屋就勁喇 ...
係呀, d 奶茶好正, 仲有凍o 七, 例必o雪底 + 7up , 當年響求記讀時經常幫襯.

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 ECSC 於 2008-10-27 17:26 發表
上文有朋友講東頭村23座的安園冰室已去左九龍城法院飯堂開檔,
今日專誠開車去看下,可惜,原來個飯堂無開左幾個月了。
真可惜, 無機會見番0個兩個哥仔 (今天呀伯了)

引用:
原帖由 wsk88 於 2008-11-1 20:23 發表
呢張係69年16座,留意鐵絲網
比較前後兩張相, 棵樹在前一幅大很多, 可能差十年, 接近八十年代, 而各層騎樓無浪衫, 無盆栽, 掛物, 似已掉空, 應接近拆卸, 唔知對否??

引用:
原帖由 東頭村四座149 於 2008-11-17 19:10 發表
咁筍!我個年代買滿3元回贈1毫,6元帣@,多買多贈,唔夠3元無回贈........仲有大人買無回贈,所以齯j人就明益我地囉!
各位街坊有無似曾相識的感覺呢?? 大家回味吓吧!!

引用:
原帖由 donaldkwong2005 於 2009-1-11 00:28 發表
新年就到,各位師兄童年過年有無去新蒲崗個球場行花市及去啟德遊樂場玩?
這裡盛載不少甜蜜的回憶, 記得當年呢個時候已 lur 老豆老媽子初四初五去啟德了.

引用:
原帖由 wsk88 於 2009-2-28 20:13 發表
係網上面揾到
剛剛左邊看到 "求" 記個籃球場, 以前經常係度打波, 眨眼已1/4 個世紀, 無限感慨

各位街坊, 呢段片一定要看啦, 令我回想菠蘿遍地的日子.

http://www.youtube.com/watch?v=kNYWsoNCG-Y&feature=sdig&et=1243121932.76

引用:
原帖由 engelbert 於 2009-5-27 22:53 發表
金泉冰室 is in Block 11
我去 23 座安園多d

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。