推介:| 健康產品 | 心理健康 | 女性健康 | 健康檢查 | 膽固醇 | 脊醫 | 牙醫 | 激光矯視 | 減肥 | 香薰 |

27 12
發新話題

[疑難] 鼻塞

鼻塞

點先可以舒緩鼻塞呀!!!

我平時都係搽下d薄荷膏咋..

仲搽薄荷膏..你唔怕中毒呀

引用:
原帖由 stuart713 於 2009-1-6 15:50 發表
仲搽薄荷膏..你唔怕中毒呀
其實實情係點姐??
點解真係好多人都話有事中毒既.!

引用:
原帖由 selma1689 於 2009-1-6 16:01 發表

其實實情係點姐??
點解真係好多人都話有事中毒既.!
你冇睇報紙既咩
加拿大都回收驅風油啦

相關搜索目錄: 報紙

薄荷膏同驅風油都有樟腦成份..對身體唔好架

引用:
原帖由 stuart713 於 2009-1-8 16:21 發表

你冇睇報紙既咩
加拿大都回收驅風油啦
香港會唔會呀@@?

引用:
原帖由 selma1689 於 2009-1-13 15:25 發表

香港會唔會呀@@?
唔知呀,而家報紙新聞都冇話要回收,你地都係盡量唔好用喇~

引用:
原帖由 stuart713 於 2009-1-8 16:21 發表

你冇睇報紙既咩
加拿大都回收驅風油啦
你無思考吓單新聞既咩?

我想問到底香港同加拿大的法例有邊條法例係相同?
人地加拿大收緊限制,又關香港乜事?

你地十年嚟一直揸既驅風油(香港),一路都有氯仿,又唔見香港改例?
歐盟、美國、其他先進國家,甚至連中國都無加限制,唔見佢地改?咁香港有咩好跟?

而家係咪香港入口既驅風油氯仿超標啊?係咪香港有人揸驅風油死哂啊?
係咪好似上年三鹿奶粉三聚氰胺超標搞到死咗人啊?
無既話唔好攞嚟比較啦,成個網絡白痴咁款

你呢啲胡亂理解新聞既人唔好再亂發謠言,包括另外三個同你形影不離既人

都係傾下新聞話題jer...又唔駛咁火ge...

某驅風油被禁一定有根有據有理由,內埵言鱆眯w有問題,
只係各國監管制度不同jer...提提大家都無妨

其實真係有醫生講過驅風油和薄荷膏都有水揚酸及樟腦,不贊成兩歲以下小朋友使用。
我諗不少港人經歷過毒奶粉、孔雀石綠、毒蛋、蘇丹紅等等…一定驚驚地ge,,,
見加拿大下令驅風油回收,驚都在所難免嫁啦...

岩岩都睇到又有新聞話出事喇,,點樣可以唔驚

加拿大果d係人,唔通香港人唔係人咩,而家人地都係好心post單新聞出黎話比人知有危險,叫人小心用姐,洗唔洗響度撩交打呀?
你咁鐘意用驅風油你咪用囉,有事咪去睇醫生丫笨

大家都係想大家身體好姐,,,
不過我就真係唔會用薄荷膏呢d野喇,,,
覺得冇咩用囉=3=

咪就係囉~
佢自己唔驚唔怕死唔怕搽爛面咪自己搽飽佢囉,,
等搽到死人先停用果個就真係低能喇!

有事梗係要睇醫生啦!咁又關驅風油咩事呀?
http://www.who.int/water_sanitat ... wq3channex40607.pdf
嗰個牌子驅風油嘅含氯仿量完全附合 世衛標準 (自己計,只不過係計百分比)
(你絕對可以唔相信呢個權威組織的所有標準同埋指引,不過我覺得信加拿大會更唔合理)

點解有世衛標準保障仲要驚搽小小就死?(間廠幾時有叫你搽全身?)
點解加拿大做乜,香港就要跟住做?
歐盟、美國、其他先進國家,甚至連中國都無加限制,唔見佢地改?咁香港有咩好跟?
…等搽到死人先停用果個就真係低能喇!…
死咗人咩?點死?
如果係"搽全身搞到死" 就直情抵死,因為無人叫你搽全身
同理,如果唔跟指引,亂用驅風油搞到自己死,就係自己抵死,關驅風油咩事?
(驅風油含氯仿量完全附合世衛標準)
奶粉嗰單都係死咗人先停用,有咩問題?你意思話全世界人都係低能?
或者你可能係加拿大人,所以你要遵守法例
咁就咪將加拿大啲情況亂套入香港啦大佬!
好心又點!曲解新聞就要闢謠!以免更多無知網民接受"誇大" 資訊!

最後,驅風油有氯仿,就好似"水有氟、氯" 一樣,本身絕對合乎世衛標準,適量就健康,過量就有害,明未?
(題外話︰搵咗搵資料,原來水都有氯仿、有水銀、有重金屬[足足有成20幾個危險物質],福街
http://www.wsd.gov.hk/en/html/pdf/wq/drinking_b-c.pdf)

呢四條友又潛水 (我真係好懷疑點解會四個人同一時間出現,同一時間消失 )

咁又唔可以怪哂佢地,我見佢地响其他討論區POST咗單新聞,
講咗好多偉論出嚟,但係就比幾位網友插得好應,當時佢地都係差唔多--
留意吓,只要搬一搬"世衛" 、"標準" 、"指引" 呢啲詞語,佢地就即刻收哂聲
(背後係咩原因,自己參透吓啦 )

大家好,我係新會員,多多指教!
我都有鼻塞既問題,因為我有鼻敏感,所以時不時就鼻塞同埋流鼻水,但又唔係感冒喎,真係幾煩~

相關搜索目錄: 鼻敏感

回復 17# 的帖子

我有時都會鼻塞, 都會羅杯熱水, 擺近個鼻, 慢慢吸入d 蒸氣期間會覺得熱, 就隔一陣, 不斷重覆以上步驟, 就會舒服d !

引用:
原帖由 amaze 於 2009-1-30 19:07 發表
有事梗係要睇醫生啦!咁又關驅風油咩事呀?
http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/gdwq3channex40607.pdf
鶩茧P子驅風油鴽t氯仿量完全附合 世衛標準 (自己計,只不過係計百分比)
(你絕對 ...
其實我1直都係問緊大家有咩可以解決鼻塞既好方法,,,
我都唔明你地點班人咩事-__-
好似1個2個食火藥咁,,,,
其實搽唔搽油都係好個人既野-3-
不過我個人認為,,,傷風感冒果陣,,,
個人中位真係會紅晒損晒,,,(因為d鼻涕-_-)
再叫我去搽油,,,真係好頂唔順囉

引用:
原帖由 selma1689 於 2009-2-10 16:03 發表

其實我1直都係問緊大家有咩可以解決鼻塞既好方法,,,
我都唔明你地點班人咩事-__-
好似1個2個食火藥咁,,,,
其實搽唔搽油都係好個人既野-3-
不過我個人認為,,,傷風感冒果陣,,,
個人中位真係會紅晒損晒,,,(因為 ...
哈哈xD網上言論自由,,人地講咩控制唔到嫁喇

引用:
原帖由 gracefulwong 於 2009-2-17 16:48 發表

哈哈xD網上言論自由,,人地講咩控制唔到嫁喇
唔通真係唔洗日日咁得閒上黎咩-v-
佢地衣家夠唔見左喇

引用:
原帖由 amaze 於 2009-2-5 16:33 發表
呢四條友又潛水 (我真係好懷疑點解會四個人同一時間出現,同一時間消失 )

咁又唔可以怪哂佢地,我見佢地鄖銗L討論區POST鰴瘛s聞,
講鬫n多偉論出薄A但係就比幾位網友插得好 ...
點樣為之潛水   日日24小時坐起電腦前面坐起電腦前面果d電車男叫游水

相關搜索目錄: 電腦

引用:
原帖由 pollydiu 於 2009-2-26 15:52 發表

點樣為之潛水   日日24小時坐起電腦前面坐起電腦前面果d電車男叫游水
電車男xd港男xdd

相關搜索目錄: 電腦

電車男游水我鍾意睇

27 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。