推介:| 汽車配件 | 汽車維修 | 汽車雜誌 | 汽車保安 | 汽車音響 | 汽車代理 | 駕駛學院 | 汽車維修 | 洗車服務 | 電單車 | 二手車 |

發新話題

[疑難] 最愛的日本車

你 係 MITSUBISHI  後 邊 加 返 3 個 英 文 字 可 能 會 好 D

我 覺 得 係 lo~~~~
另 一 間 100% 係 因 為 佢 出 名 副 engine 同 飛 街

Mazda 果 兩 票 我 知 係 邊 個 投....

引用:
原帖由 SKT174 於 2006-8-25 13:17 發表

我諗開車既人大至上分為兩批 -

1) 真正用黎代步﹐由 A 點 去 到 B 點﹐無乜必要都唔開車﹐呢批用家就會揀唔使點維修既車﹐邊隻牌子多野送﹐價錢好﹐慳油﹐多保養就去個間。

2) 熱愛揸車﹐得閒就想 ...
呢 到 好 多 人 都 係 2..... 你 試 過 夜 嗎 嗎 冇 野 做 楂 去 第 二 個 town(超 過 一 小 時 車 程 果 D)

引用:
原帖由 SKT174 於 2006-8-26 06:32 發表
試過

亦試過凌晨四點幾﹐幾條友無野做就揸成個鐘頭車去 Auckland 既 Danny's 食個早餐
尋 日 arm arm 講 起
我 試 過 發 神 經 由 Wellington 揸 車 上 Auckland 同 D friend 唱 K
唱 完 揸 返 車 落 去

引用:
原帖由 keibeast 於 2006-8-27 15:13 發表

1989 同細佬講, 不如落 wellington 吹吹風, 細佬話"想做就去做, 唔好得過講字", 果陣7:00pm, 渣到 wellington 深夜一個人都冇, 真係食正風. 小睡一下, 等早上出發回 auckland, 3:00pm 至記得 有三本 ...
星 期 幾?
你 係 唔 係 去 左 CBD 果 邊

D 鬼 多 數 係 晒 Courtenay Pl. D Bar
D 中 國 人 多 數 上 晒 果 時 既 天 天 唱 K 呀 嗎

引用:
原帖由 keibeast 於 2006-8-27 15:22 發表

MITSUBISHI  其實一d都唔差, 係改錯名啫

bits' missin
唔 係 呀 右 左 EVO 之 後 好 多 人 鍾 意 架

唔 係 呀 我 果 副 Mazda V6 同 百 鬼 之 前 果 副 車 賣 左 都 未 有 事 呀

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-26 12:42 發表

電視讚助既野你都信

V 偈成本太高,Ben 屎品牌賣到價就有作為(可以加多 D 新技術改進),日本車做細cc V6就等破產
你 其 實 知 唔 知 點 解 當 年 Mazda 有 咁 多 V6 Engine 後 期 又 冇 晒 同 佢 因 咩 破 產

其 實 D V6 Engine 係 用 Ford Engine 改 良 發 展 出 來
所 有 2.0, 2.5 同 3.0 都 係 同 Ford 共 用 有 D 年 車 架 都 一 樣
後 期 所 有 engine 都 過 晒 擋 俾 Ford
1.8L V6 當 年 係 為 左 再 次 打 響 Mazda 係 中 小 型 車 市 場 開 發
講 真 果 個 年 代 有 幾 多 間 廠 有 V6 engine 同 時 又 做 得 好 架
你 要 記 得 架 野 係 90 年 尾 交 車 架 同 MX5 差 唔 多 係 同 期 架
當 年 呢 一 級 車 得 Nissan EXA, NX, Toyota Cynos 同 Honda Interge 1.6
你 講 有 邊 架 好 過 佢 先 得 架 今 時 今 日 你 搵 架 30x 易 過 搵 上 邊 呢 4 架 野....

其 實 1.8L V6 呢 副 野 係 香 港 出 咁 多 問 題 同 D 車 房 有 關
Engine Oil 用 錯, 唔 識 整 又 要 扮 識
Cam 帶 十 個 有 九 個 裝 得 唔 好 或 錯
最 死 連 香 港 代 理 D 友 都 係 咁 唔 死 有 鬼
我 係 外 國 果 架 上 年 先 賣 俾 人 行 左 廿 幾 萬 km
中 間 有 近 七 萬 km 係 長 期 丙 緊 既(平 均 4k~7k RPM)
我 都 冇 事 係 check 住 engin oil 同 火 咀 就 OK (except 之 前 兩 架 Toyota 佢 係 最 少 野 壞 既 一 架 車)

by the way 1.3L V6 唔 係 M.Benz 做 架 果 副 野 係 Barbus 自 己 攪 出 來 架

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-26 11:46 發表
如果細 cc V6 偈有作為就應該有繼續發展改良版 la
3000cc 樓下好小 V 偈
知 唔 知 呢 個 世 界 有 樣 野 叫 成 本 問 題
V6 Engine 成 本 高 I4 好 多 架

引用:
原帖由 Japan 於 2006-9-28 12:40 發表

緊係知V6成本高 la
所以咪話細cc行 V6 無市場 lor
當 年 攪 呢 樣 野 係 因 為 果 時 D 友 D 錢 太 多 洗 唔 晒
Vtec, VVC 果 時 又 未 得 細 cc V6 果 時 真 係 有 Market 架
唔 係 VRM 同 FTO 都 唔 會 用 2000cc V6
V6 做 到 有 低 轉 有 力 高 轉 又 夠 既 好 處
問 題 係 佢 地 估 唔 到 D 人 可 以 要 馬 唔 要 行 車 感 覺 ja ma

引用:
原帖由 saltiwet 於 2008-1-26 19:36 發表

你條死仔走左去邊度, 屋企電話又冇左, 手提電話又唔接, email 又唔覆. 有急事搵你, 見字請 call 我.
佢 唔 係 返 左 NZ 咩

引用:
原帖由 keibeast 於 2007-4-7 07:07 發表
如果要買一架reliable o既新車我會建議買 toyota. 如果要省油 toyota 就一定唔係.

toyota/lexus o既科技就唔讚, 因為d設計係遲其他車廠至少5年, 就好似佢二千年之後才出 vvti, 但係呢d技術 bmw mb, honda 在十 ...
但 係 Camry 350 Lexus 400/430 真 係 細 食 過 同 級 車 幾 多 架 喎

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。