推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

31 12
發新話題

[原創] 討論下香港有咩好漫畫

討論下香港有咩好漫畫

引用:
原帖由 hehe= 於 2009-3-11 17:00 發表
討論下香港有咩好漫畫,有咩經典作?
個人覺得 "中華英雄" 係一本好漫畫,   其中華英雄同無敵決戰自由神像下 & 火鳥島之役司徒無量打出無悔三震都好經典。
另 馬sir 既畫功真係好勁。
~~ 風調雨順。和氣生財 ~~

海虎123
故事完整..唔拖泥帶水....
風格獨特..直頭係自成一格...成為好多漫畫既借鏡..
人物刻劃立體,個性鮮明...
決戰場面的氣勢及震撼力強...
絕對值得放o係書架上重溫重溫又重溫......

舊龍虎門(前期)
可以話同中華英雄一樣叫經典中既經典
武打場面睇到熱血沸騰...劇情緊湊...代入感高..(真係可以睇到握緊本漫畫睇..睇完會發覺本書爛咁滯)
角色塑造力強...忠奸分明...深入民心(連d2打6..到e+仲有人記得...)
故事唔拖泥帶水....連主角都可以死比你睇(王小龍)
有教育意義(教人要努力讀書)..又有色情場面(強姦多不勝數)..又有"超"高科技儀器(以當時黎講)...
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

海虎的确是不可多得的好漫画,直情是唯一一部从头到尾都保持顶级水准的港漫!!

我唔太鐘意睇香港既,可能style唔岩我- -

肥良時期既"黑豹"
早期"龍虎門"
早期"天下"
馬仔昤既"中華英雄"
早期"刀劍笑"
仲有海虎123

何志文畫個D都好睇架!

當年{鬼書皇}中的故事...{我若為王}頭幾輯真係好好睇
刀劍笑中的{八仙賀壽、不留人頭},帶出笑三少初一麍袺悗Y一絕
中華英雄齔堶^雄同無敵打真鶿q,真擰人難忘 {但據說鶿q劉定堅作}
天下風雲初初都好好睇,但而家就
而近幾年好睇的公仔書,我話係天子係列,係獨立故事,可獨立咁睇,而當中我最like就係如來天子

海虎123lor, i like the pictures

引用:
原帖由 無情情流水 於 2009-3-11 21:42 發表

個人覺得 "中華英雄" 係一本好漫畫,   其中華英雄同無敵決戰自由神像下 & 火鳥島之役司徒無量打出無悔三震都好經典。
另 馬sir 既畫功真係好勁。   
我都好同意"中華英雄" 係一本好漫畫, 由出版單行本開始睇住馬sir 啲畫工一路進步落去, 去到火鳥島時已經進步之非常之靚嘅地步, 真係唔識點形容, 而且故事好, 人物又設定得好, 其中最令我印象深刻係華英雄單手接住戰狂大關刀一幕, 構圖好震撼, 好難忘

神兵 1,2都好好睇
不過之後麻麻了

火鳳燎原!!!!!!!!!!  

海虎3由中段起已力不從心,肥良當時正開始談戀愛冇晒火,淪為眾角無意識互揪之局,明月聖王更是笑柄。同埋我點都唔順首男會揪得贏次男。

反而武神意外地能別開生面,架構宏大,有火有力,亦能保持水準到尾。

引用:
原帖由 colin 於 2009-5-16 20:16 發表
海虎3由中段起已力不從心,肥良當時正開始談戀愛冇晒火,淪為眾角無意識互揪之局,明月聖王更是笑柄。同埋我點都唔順首男會揪得贏次男。

反而武神意外地能別開生面,架構宏大,有火有力,亦能保持水準到尾。
明月真係笑死人.....開頭想煲下佢..點知佢煲唔起..後尾冇mood...就一野掉佢去太陽.....冇眼屎乾淨盲~~
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

我認為天下風云幾好睇龍虎門都唔差

引用:
原帖由 amen1225 於 2009-5-8 11:52 發表

我都好同意"中華英雄" 係一本好漫畫, 由出版單行本開始睇住馬sir 啲畫工一路進步落去, 去到火鳥島時已經進步之非常之靚嘅地步, 真係唔識點形容, 而且故事好, 人物又設定得好, 其中最令我印象深刻係 華英雄單手接住戰狂大關刀一幕, 構圖好震撼, 好難忘.
尼一幕真係好震撼!

引用:
原帖由 WW524WW 於 2009-4-29 06:51 發表
當年{鬼書皇}中的故事...{我若為王}頭幾輯真係好好睇
刀劍笑中的{八仙賀壽、不留人頭},帶出笑三少同初一鮋相識係一絕
中華英雄鮋華英雄同無敵打真鰟段,真擰人難忘 {但據說鰟段劉定 ...
刀劍笑既故事真係好精彩, 武功設計好獨特!

天子傳奇四確實係一本好漫畫

我都係中意睇日本漫畫多d

我唔太鐘意睇香港既@@@@@@@@

本帖最近評分記錄
  • 冰河 體力 -20 文不對題 2009-7-22 14:13
  • 冰河 威望 -20 文不對題 2009-7-22 14:13
  • 冰河 金錢 -20 文不對題 2009-7-22 14:13

我覺得香港漫畫要向日本漫畫多多學習呀

我個人比較中意日本漫畫多過香港漫畫

人地日本市場又大又多錢搵, 百花齊放,漫畫行人人尊重, 而香港漫畫市場少,種類更少, 仲係比老一代人話係毒害年青人....過時又過氣.....

31 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。