推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

火鳳燎原

照道理,曹操聽到成件係許褚和許定攪出來,冇理由仲怪司馬家,為什麼仲要參一腳滅司馬家呢?這問題一直想唔通...今日特地買了單行本重新睇多次睇睇有什麼遺漏,但依然想唔明...覺得認為?

昨日我買多了一期火鳳 己好傷心 今日又講火鳳 真係好傷心....

講返正題
我覺得作者出太漫 唔好睇了
不過佢之前果十期係值得睇
係精彩
而家係唯有等呂布死先有心買 唔係 中間果d真係拖劇拖死...

多得陳某唔少先可以知道三國時既咁多人物都咁勁
如賈詡 荀文苦 郭嘉 原來唔只諸葛亮最勁
真係多得佢唔少

我覺得陳某火鳳既以司馬意為主角既唯一三國寫法應該係抄「蒼天航路」
好歹蒼天都寫先  唔咁講都唔得
「蒼天」係以曹操為主角 以曹操童年寫到佢死為止  都係值得一看既作品

好期待有人繼續出以三國為題既作品
唔知會唔會有人出以「孫權」或以吳國為主角既漫畫呢
希望有 因為都未有人出
好以知埋吳國/孫權既野

(ps 好多漫畫家都寫得無敵戰神呂布好型 我真係愛上呂布了....(繼陳某愛上呂布後 又一愛上呂布既笨旦...)

(ps 池上都畫了三國為題既「霸」你地都睇下吧 )

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-4 10:31 PM 發表
照道理,曹操聽到成件係許褚和許定攪出來,冇理由仲怪司馬家,為什麼仲要參一腳滅司馬家呢?這問題一直想唔通...今日特地買了單行本重新睇多次睇睇有什麼遺漏,但依然想唔明...覺得認為?
按佢所說,係順住個勢食埋司馬家既錢
始終有山家又有司馬家做後盾,與其要一個估唔到同有可能背叛既財團
不如要一個比較上容易預計既財團好過啦~
女人︰
如此可愛、如此誘人、如此美麗;
如此麻煩、如此善變、如此多疑。
男人︰
如此認真、如此威猛、如此俊朗;
如此自私、如此固執、如此好色。

引用:
原帖由 ploi 於 2006-10-7 03:15 PM 發表

按佢所說,係順住個勢食埋司馬家既錢
始終有山家又有司馬家做後盾,與其要一個估唔到同有可能背叛既財團
不如要一個比較上容易預計既財團好過啦~
許臨個仔係「茄喱啡」黎啫
唔洗咁理佢啦
最 新果期都係死個殘兵光頭仔
呢d許氏一族無咩作為 知唔知無所謂

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-7 02:54 PM 發表
昨日我買多了一期火鳳 己好傷心 今日又講火鳳 真係好傷心....

講返正題
係精彩
而家係唯有等呂布死先有心買 唔係 中間果d真係拖劇拖死...

真係多得佢唔少

我覺得陳某火鳳既以司馬意為主角既唯一三國寫法應該係抄「蒼天航路」
「蒼天」係以曹操為主角 以曹操童年寫到佢死為止  都係值得一看既作品

希望有 因為都未有人出
好以知埋吳國/孫權既野

(ps 好多漫畫家都寫得無敵戰神呂布好型 我真係愛上呂布了....(繼陳某愛上呂布後 又一愛上呂布既笨旦...)

但問題係過多勁人,賈詡,荀X,郭嘉等當然係勁(那麼將來要寫諸葛亮都幾難...)
但其他武將個個都唔蠢,令我覺得軍師要唔要都得!!
夏候X都咁醒,邊仲有蠢人!!

我就喜歡三國既諸葛亮,...
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

我諗陳某個死仔都唔會寫到咁長架喇
可能寫到諸葛亮出場前完左都唔出奇
又或都無啦啦呂布死左就唔出又唔定
而家成廿多期了 人地其他三國漫畫家陣都赤壁啦
佢仲點寫?所以佢無啦啦唔寫都唔奇

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-7 14:54 發表

講返正題
係精彩

真係多得佢唔少

希望有 因為都未有人出
好以知埋吳國/孫權既野

係羅貫中寫得諸葛亮勁吧...我覺得他計謀「直腸直肚」,冇一個深思熟慮的感覺...簡直來講~空城計(趙雲N年前已經擺過了.)?司馬懿當時在魏國根基未深,驚'狡兔死走狗煮',所以「放你一馬」吧...況且歷史上根本冇這一回事...

蒼天航路確實唔錯啊...可惜文傳唔再出...

霸?池上獠一又回復以前咁,劇力比'Heat'差距甚遠...要咸又唔敢像'實驗人形'咁大咸,都算了...更慘係唔像'英雄本色'般「咸得有道理」...簡而言之~我個人認為唔值得買...

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-7 03:24 PM 發表

但問題係過多勁人,賈詡,荀X,郭嘉等當然係勁(那麼將來要寫諸葛亮都幾難...)
但其他武將個個都唔蠢,令我覺得軍師要唔要都得!!
夏候X都咁醒,邊仲有蠢人!!

我就喜歡三國既諸葛亮,...
細心睇,陳某其實一直都舖緊諸葛亮
但係我覺得佢寫得好係因為佢寫到每個人都有弱點有優點,勁真實
武將唔使講,有勇無謀既意義,令到張飛、呂布、文醜、夏侯惇等都立體化
即使八奇
袁方 - 對權力同愛情執著 (唔知官渡之戰佢會唔會死呢?)
荀彧 - 對『漢』朝執著 (埋下左將來被曹操逼死既伏線)
賈詡 - 對黑暗兵法執著 (本人覺得佢用黑暗兵法比郭嘉狠得多)
郭嘉 - 對盡快和平執著 (同佢病有關?)
周瑜 - 對孫家同自我執著 (暫睇佢自我要求都幾高)
龐統 - 對權力的執著 (書中暗示緊將來佢會因想奪權而被諸葛亮用計殺?)
諸葛亮 - 對忠臣的執著 (好難理解將來佢會點重用燎原火)
??? - ???

話實...第八奇係邊個呢?...唔會係陸遜掛= =
女人︰
如此可愛、如此誘人、如此美麗;
如此麻煩、如此善變、如此多疑。
男人︰
如此認真、如此威猛、如此俊朗;
如此自私、如此固執、如此好色。

睇完24期火鳳,我覺得,司馬懿已經出賣左司馬家...

殘存並沒路.兵敗如山倒!

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-7 08:58 AM 發表

係羅貫中寫得諸葛亮勁吧...我覺得他計謀「直腸直肚」,冇一個深思熟慮的感覺...簡直來講~空城計(趙雲N年前已經擺過了.)?司馬懿當時在魏國根基未深,驚'狡兔死走狗煮',所以「放你一馬」吧...況且歷史上根本冇這一回 ...
但係佢估計打仗結果...16次全中喎~~水鏡仲話終於見到<神>
我諗陳某都想寫到諸葛亮變左神咁囉~~
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

引用:
原帖由 ploi 於 2006-10-7 01:34 PM 發表

細心睇,陳某其實一直都舖緊諸葛亮
但係我覺得佢寫得好係因為佢寫到每個人都有弱點有優點,勁真實
武將唔使講,有勇無謀既意義,令到張飛、呂布、文醜、夏侯惇等都立體化
即使八奇
袁方 - 對權力同愛情執 ...
我會估"徐庶"
好心無好報,世界無天理,我一定要做真小人,偽君子因住收尾個幾年。

剛剛看了「蒼天航路」和「霸」
蒼天說曹操的強大是因為吸納了黃巾賊的力量
而霸的劉備 也因為加入了黃巾而有兵力
反之 火鳳很像沒有說兵力強大的問題
很像士兵死不了似的
這點陳某個死仔真係有d講得唔 detail

引用:
原帖由 motinlee 於 2006-10-8 10:33 AM 發表

我會估"徐庶"
我估陸"信" 反正陳某將司馬意都改大了幾歲 陸會係最後一奇並不為奇

(ps 陳某佢寫到陸"信"出果時先算啦....出唔出到果時都成問題

引用:
原帖由 motinlee 於 2006-10-8 10:33 AM 發表

我會估"徐庶"
我都係!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-8 12:01 PM 發表
很像士兵死不了似的
火鳳有講曹操收左十萬青州兵所以兵力強大!!
而劉備...從來都沒有兵力可言!!

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-8 12:03 PM 發表

我估陸"信" 反正陳某將司馬意都改大了幾歲 陸會係最後一奇並不為奇

(ps 陳某佢寫到陸"信"出果時先算啦....出唔出到果時都成問題
如果係陸遜,要改大最小十幾年!!

引用:
原帖由 不平凡人 於 2006-10-8 10:27 發表

但係佢估計打仗結果...16次全中喎~~水鏡仲話終於見到<神>
我諗陳某都想寫到諸葛亮變左神咁囉~~
但有暗示郭嘉和袁方都估到,但冇做野咋喎...

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-8 12:01 發表
很像士兵死不了似的
有啊...曹操初出場時聽八奇(唔記得誰.)之一講要狼狽咁返歸,結果曹操只帶十八個人返歸...跟著有難民要回糧食時要好串咁唔俾...結果班青洲難民就跟了曹操了...而青洲難民在後亦寫~大部份黃巾賊解後都落腳在青洲,所以唔需要太多資源去再次練兵,而其餘失散的黃巾賊亦會很快再追隨...
袁方亦知這事,但對手下「睇少眼」而自把自為地派糧,非常激氣呢...

士兵死極死唔哂...這點確實我想陳某應該撿封一下...還記得史實內,晉初中國人口只剩不足一百萬就知了...

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-8 12:03 發表

歷史上司馬懿大孔明兩年吧...這點差唔多了...但陸遜...真係相差好遠喎...
懿和明都係第一代活躍,第二代變了老臣子,陸遜在第二代才有點點名聲,第三代才活躍啊...

其實為什麼唔估馬良?明顯八奇和孔明係有偈傾那種,咁群帶關係孔明對其表弟亦多加提攜亦不奇怪呢...

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 02:52 PM 發表

歷史上司馬懿大孔明兩年吧...這點差唔多了...但陸遜...真係相差好遠喎...
懿和明都係第一代活躍,第二代變了老臣子,陸遜在第二代才有點點名聲,第三代才活躍啊...

其實為什麼唔估馬良?明顯八奇和孔明係有偈傾 ...
馬良唔多夠班喎!!

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 02:45 PM 發表

有啊...曹操初出場時聽八奇(唔記得誰.)之一講要狼狽咁返歸,結果曹操只帶十八個人返歸...跟著有難民要回糧食時要好串咁唔俾...結果班青洲難民就跟了曹操了...而青洲難民在後亦寫~大部份黃巾賊解後都落腳在青洲,所 ...
係荀彧!!

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-8 15:08 發表

馬良唔多夠班喎!!
為什麼?
人家都叫做有名氣的白眉啊...
徐庶又有什麼名氣?

徐庶係演義中同孔明是水境門下同窗,史實唔知.

殘存亦歿路,兵敗如山倒。

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 03:28 PM 發表

為什麼?
人家都叫做有名氣的白眉啊...
徐庶又有什麼名氣?
名氣唔代表實力喎!!
徐庶冇咩名氣,甚至改名單福,根本唔想比人知!!
但曹操劉備都爭著要就知幾勁啦!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。