推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

火鳳燎原

引用:
原帖由 kensir 於 2006-8-21 12:44 PM 發表
有冇網友睇?

我覺得非常精彩, 不過出得好慢, 以現時進度恐防會爛尾.
有睇!! 但真係太慢!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-7 02:54 PM 發表
昨日我買多了一期火鳳 己好傷心 今日又講火鳳 真係好傷心....

講返正題
我覺得作者出太漫 唔好睇了
不過佢之前果十期係值得睇
係精彩
而家係唯有等呂布死先有心買 唔係 中間果d真係拖劇拖死...

多得陳某唔少先可以知道三國時既咁多人物都咁勁
如賈詡 荀文苦 郭嘉 原來唔只諸葛亮最勁
真係多得佢唔少

我覺得陳某火鳳既以司馬意為主角既唯一三國寫法應該係抄「蒼天航路」
好歹蒼天都寫先  唔咁講都唔得
「蒼天」係以曹操為主角 以曹操童年寫到佢死為止  都係值得一看既作品

好期待有人繼續出以三國為題既作品
唔知會唔會有人出以「孫權」或以吳國為主角既漫畫呢
希望有 因為都未有人出
好以知埋吳國/孫權既野

(ps 好多漫畫家都寫得無敵戰神呂布好型 我真係愛上呂布了....(繼陳某愛上呂布後 又一愛上呂布既笨旦...)

(ps 池上都畫了三國為題既「霸」你地都睇下吧 )
但問題係過多勁人,賈詡,荀X,郭嘉等當然係勁(那麼將來要寫諸葛亮都幾難...)
但其他武將個個都唔蠢,令我覺得軍師要唔要都得!!
夏候X都咁醒,邊仲有蠢人!!

我就喜歡三國既諸葛亮,...
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 motinlee 於 2006-10-8 10:33 AM 發表

我會估"徐庶"
我都係!!

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-8 12:01 PM 發表
剛剛看了「蒼天航路」和「霸」
蒼天說曹操的強大是因為吸納了黃巾賊的力量
而霸的劉備 也因為加入了黃巾而有兵力
反之 火鳳很像沒有說兵力強大的問題
很像士兵死不了似的
這點陳某個死仔真係有d講得唔 detail
火鳳有講曹操收左十萬青州兵所以兵力強大!!
而劉備...從來都沒有兵力可言!!

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-8 12:03 PM 發表

我估陸"信" 反正陳某將司馬意都改大了幾歲 陸會係最後一奇並不為奇

(ps 陳某佢寫到陸"信"出果時先算啦....出唔出到果時都成問題
如果係陸遜,要改大最小十幾年!!

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 02:52 PM 發表

歷史上司馬懿大孔明兩年吧...這點差唔多了...但陸遜...真係相差好遠喎...
懿和明都係第一代活躍,第二代變了老臣子,陸遜在第二代才有點點名聲,第三代才活躍啊...

其實為什麼唔估馬良?明顯八奇和孔明係有偈傾 ...
馬良唔多夠班喎!!

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 02:45 PM 發表

有啊...曹操初出場時聽八奇(唔記得誰.)之一講要狼狽咁返歸,結果曹操只帶十八個人返歸...跟著有難民要回糧食時要好串咁唔俾...結果班青洲難民就跟了曹操了...而青洲難民在後亦寫~大部份黃巾賊解後都落腳在青洲,所 ...
係荀彧!!

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 03:28 PM 發表

為什麼?
人家都叫做有名氣的白眉啊...
徐庶又有什麼名氣?
名氣唔代表實力喎!!
徐庶冇咩名氣,甚至改名單福,根本唔想比人知!!
但曹操劉備都爭著要就知幾勁啦!!

引用:
原帖由 ploi 於 2006-10-9 12:59 AM 發表
我雖然估係陸遜,但係有諗過徐福,不過直覺又話我知唔多似
反而諗緊會唔會係d原創角色,依家實際上既原創角色得番張雷、山家同埋袁方,
其他都好似冇喇(小孟姑且當佢係半原創= =)

anyway我又想問下,有冇人覺 ...
孫尚香o係呢個時候應該好細個喎!!

引用:
原帖由 killzone 於 2006-10-9 06:56 PM 發表
快啦快啦,過多一兩期到呂布就香得架啦,到時睇睇故事會如何精彩先.

講起上黎,除庶破過曹仁八門金鎖陣,除庶應該係戰術王,按演義曹操赤壁後更將佢同郭嘉相比,叫數都應該高過馬良唔少.
徐元直善於戰術,郭嘉則善於心理戰!!
馬良我最記得係搵諸葛亮睇劉備布陣圖,之後帶兵敗既劉備走過八陣圖到白帝城!!...

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-9 09:03 PM 發表

唔好咁黑心要呂布死 我好喜歡呂布
只怕呂布死了  故事都悶了無咩好講

不過陳某咁鐘意呂布  可能呂布無咁易死  可能又唔知變咩人

(PS 我相信每一個三國故事 有呂布果時都最好睇)
我反而覺得三國冇呂布果時好好睇
好似官渡,趙子龍單騎救主,孔明借箭,智算華容,周瑜詭曹操斬蔣幹,曹操割鬚棄袍,張遼威震逍遙津,陸遜營燒七百里,孔明巧布八陣圖,七擒孟獲都好好睇喎!!

下?? 咁多人好講,唔好講黎講去都係講呂布喇!!

引用:
原帖由 motinlee 於 2006-10-10 10:19 AM 發表

徐庶本身係軍師
而且馬良係主內政
諸葛亮內政,軍師都做哂,..所以其他人根本冇咩機會證明自己...這也是諸葛亮的弱點..!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。