推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

火鳳燎原

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 06:52 AM 發表

歷史上司馬懿大孔明兩年吧...這點差唔多了...但陸遜...真係相差好遠喎...
懿和明都係第一代活躍,第二代變了老臣子,陸遜在第二代才有點點名聲,第三代才活躍啊...

其實為什麼唔估馬良?明顯八奇和孔明係有偈傾 ...
我都係估馬良.

"馬家五常,白x最良"

不過,徐庶既機會都好大,因為發揮既機會大d
因為由劉備度過去曹操果一節所發生既事都可以寫幾期

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-8 21:07 發表

名氣唔代表實力喎!!
徐庶冇咩名氣,甚至改名單福,根本唔想比人知!!
但曹操劉備都爭著要就知幾勁啦!!
名氣唔代表實力...這點我認同...
但曹操想要徐庶只係唔抵得有個叻仔跟劉備吧...

引用:
原帖由 亞佳佳 於 2006-10-8 23:02 發表

我都係估馬良.

"馬家五常,白x最良"

不過,徐庶既機會都好大,因為發揮既機會大d
因為由劉備度過去曹操果一節所發生既事都可以寫幾期
若論發揮就可以理解...但我想高明的作者,這點要兜唔係難度呢...

不過嘛...以現在的進度...由劉備度過去曹操果一節十年後都唔知得唔得...記得在舊版時有人討論'火鳳'時,我都感慨講官渡恐怕要廿期才講,現在?影都未有...連呂布仲依然生生猛猛攪風攪雨...

我雖然估係陸遜,但係有諗過徐福,不過直覺又話我知唔多似
反而諗緊會唔會係d原創角色,依家實際上既原創角色得番張雷、山家同埋袁方,
其他都好似冇喇(小孟姑且當佢係半原創= =)

anyway我又想問下,有冇人覺得孫淑(袁方以前個指定老婆),會有可能係孫尚香?
女人︰
如此可愛、如此誘人、如此美麗;
如此麻煩、如此善變、如此多疑。
男人︰
如此認真、如此威猛、如此俊朗;
如此自私、如此固執、如此好色。

引用:
原帖由 ploi 於 2006-10-9 12:59 AM 發表
反而諗緊會唔會係d原創角色,依家實際上既原創角色得番張雷、山家同埋袁方,

anyway我又想問下,有冇人覺 ...
我估係孫尚香

快啦快啦,過多一兩期到呂布就香得架啦,到時睇睇故事會如何精彩先.

講起上黎,除庶破過曹仁八門金鎖陣,除庶應該係戰術王,按演義曹操赤壁後更將佢同郭嘉相比,叫數都應該高過馬良唔少.

引用:
原帖由 killzone 於 2006-10-9 06:56 PM 發表
快啦快啦,過多一兩期到呂布就香得架啦,到時睇睇故事會如何精彩先.

講起上黎,除庶破過曹仁八門金鎖陣,除庶應該係戰術王,按演義曹操赤壁後更將佢同郭嘉相比,叫數都應該高過馬良唔少.
唔好咁黑心要呂布死 我好喜歡呂布
只怕呂布死了  故事都悶了無咩好講

不過陳某咁鐘意呂布  可能呂布無咁易死  可能又唔知變咩人

(PS 我相信每一個三國故事 有呂布果時都最好睇)

對不起 我錯!
請殺死我 殺死我內心的邪惡

引用:
原帖由 ploi 於 2006-10-9 12:59 AM 發表

anyway我又想問下,有冇人覺 ...
孫尚香o係呢個時候應該好細個喎!!
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 killzone 於 2006-10-9 06:56 PM 發表

徐元直善於戰術,郭嘉則善於心理戰!!
馬良我最記得係搵諸葛亮睇劉備布陣圖,之後帶兵敗既劉備走過八陣圖到白帝城!!...
計謀之始是要讓敵人知道你的下一步,然後小心預測敵人之後的每一步,高明一點的是讓敵人知道你的第二步,更高明的是讓敵人知道你的第三步 ...

引用:
原帖由 ncnd 於 2006-10-9 09:03 PM 發表

唔好咁黑心要呂布死 我好喜歡呂布
只怕呂布死了  故事都悶了無咩好講

不過陳某咁鐘意呂布  可能呂布無咁易死  可能又唔知變咩人

(PS 我相信每一個三國故事 有呂布果時都最好睇)
我反而覺得三國冇呂布果時好好睇
好似官渡,趙子龍單騎救主,孔明借箭,智算華容,周瑜詭曹操斬蔣幹,曹操割鬚棄袍,張遼威震逍遙津,陸遜營燒七百里,孔明巧布八陣圖,七擒孟獲都好好睇喎!!

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 02:52 PM 發表

歷史上司馬懿大孔明兩年吧...這點差唔多了...但陸遜...真係相差好遠喎...
懿和明都係第一代活躍,第二代變了老臣子,陸遜在第二代才有點點名聲,第三代才活躍啊...

其實為什麼唔估馬良?明顯八奇和孔明係有偈傾 ...
陸遜是周瑜的女婿吧?其實諸葛亮一定大過陸遜很多,因爲關羽大過諸葛亮廿多年,而關羽死前不久見到陸遜時說陸遜太年輕,所以小看陸遜,那時關羽大概是六十多?而陸遜大概二十吧?那麽那時孔明可能是四十出頭?孔明應該大過陸遜二十年左右。

引用:
原帖由 my709394 於 2006-10-8 03:28 PM 發表

為什麼?
人家都叫做有名氣的白眉啊...
徐庶又有什麼名氣?
有名氣又怎樣?我不記得馬良做過什麽,不過我很記得徐庶的精彩計謀。如果不是他發誓終生不為曹操設一謀,可能他能跟孔明或周瑜鬥智。

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-9 10:26 PM 發表

我反而覺得三國冇呂布果時好好睇
好似官渡,趙子龍單騎救主,孔明借箭,智算華容,周瑜詭曹操斬蔣幹,曹操割鬚棄袍,張遼威震逍遙津,陸遜營燒七百里,孔明巧布八陣圖,七擒孟獲都好好睇喎!!
我也覺得呂布死後更好看。我是希望看到趙云打呂布,可惜戰神太早死了。

引用:
原帖由 Skyline1977 於 2006-10-10 01:29 AM 發表

有名氣又怎樣?我不記得馬良做過什麽,不過我很記得徐庶的精彩計謀。如果不是他發誓終生不為曹操設一謀,可能他能跟孔明或周瑜鬥智。
徐庶本身係軍師
而且馬良係主內政
好心無好報,世界無天理,我一定要做真小人,偽君子因住收尾個幾年。

引用:
原帖由 Skyline1977 於 2006-10-10 01:32 AM 發表

我也覺得呂布死後更好看。我是希望看到趙云打呂布,可惜戰神太早死了。
我都覺得佢死左仲好睇...
不過反而係覺得呂布太無敵...
我的理想==> /○\ ○
                       /□\/■\
                        ||  ||

出左成23期=.=
光頭仔死左=3=好慘呀=.=

係第24期
                       /□\/■\
                        ||  ||

我期望呂布死多d
好心無好報,世界無天理,我一定要做真小人,偽君子因住收尾個幾年。

有個諗法..
會唔會呂布最後死唔去...但係殘廢左...同埋爭雄之心比人打散哂...後尾幾經轉折...做左殘兵同敗將首領....幫司馬家打天下(呀火做左老劉條o靚..幫唔到司馬)........

另有個問題...殘兵d人唔係殘既咩???呀火佢唔似有邊個位殘喎~~~係咪冇痛覺都算係殘呢????
                       /□\/■\
                        ||  ||

下?? 咁多人好講,唔好講黎講去都係講呂布喇!!

引用:
原帖由 motinlee 於 2006-10-10 10:19 AM 發表

徐庶本身係軍師
而且馬良係主內政
諸葛亮內政,軍師都做哂,..所以其他人根本冇咩機會證明自己...這也是諸葛亮的弱點..!!

回復 #69 不平凡人 的帖子

應該係,冇味覺+冇痛覺

引用:
原帖由 小小力 於 2006-10-11 10:14 AM 發表

諸葛亮內政,軍師都做哂,..所以其他人根本冇咩機會證明自己...這也是諸葛亮的弱點..!!
所以很多人說諸葛亮的最大弱點是他事事親力親為,雖懂人卻不夠信任部下,是他早死的原因。

引用:
原帖由 Skyline1977 於 2006-10-11 01:12 PM 發表

所以很多人說諸葛亮的最大弱點是他事事親力親為,雖懂人卻不夠信任部下,是他早死的原因。
陳某不是人的論點
你唔好話,東吳果PART都講到一半斷左,關刀弓手又唔知同孫策如何分解;馬超又係咁易出黎玩下BoyLove又返返西涼;張飛扮豬食老虎講左,但關羽心入面諗D乜又重未開估。袁方又唔知搞乜東東(個人好想睇佢點逼死田豐呢,三國入面一大慘案呀)。呂布死,真係完左其中一條線咋,火鳳/三國重有好多條線好鬼吊引。

引用:
原帖由 Skyline1977 於 2006-10-10 09:29 發表

我想你講演義吧?志內徐庶在魏國好幫得手啊...
況且...冇做什麼等於唔厲害嗎?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。