推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

發新話題

火鳳燎原

昨日我買多了一期火鳳 己好傷心 今日又講火鳳 真係好傷心....

講返正題
我覺得作者出太漫 唔好睇了
不過佢之前果十期係值得睇
係精彩
而家係唯有等呂布死先有心買 唔係 中間果d真係拖劇拖死...

多得陳某唔少先可以知道三國時既咁多人物都咁勁
如賈詡 荀文苦 郭嘉 原來唔只諸葛亮最勁
真係多得佢唔少

我覺得陳某火鳳既以司馬意為主角既唯一三國寫法應該係抄「蒼天航路」
好歹蒼天都寫先  唔咁講都唔得
「蒼天」係以曹操為主角 以曹操童年寫到佢死為止  都係值得一看既作品

好期待有人繼續出以三國為題既作品
唔知會唔會有人出以「孫權」或以吳國為主角既漫畫呢
希望有 因為都未有人出
好以知埋吳國/孫權既野

(ps 好多漫畫家都寫得無敵戰神呂布好型 我真係愛上呂布了....(繼陳某愛上呂布後 又一愛上呂布既笨旦...)

(ps 池上都畫了三國為題既「霸」你地都睇下吧 )

引用:
原帖由 ploi 於 2006-10-7 03:15 PM 發表

按佢所說,係順住個勢食埋司馬家既錢
始終有山家又有司馬家做後盾,與其要一個估唔到同有可能背叛既財團
不如要一個比較上容易預計既財團好過啦~
許臨個仔係「茄喱啡」黎啫
唔洗咁理佢啦
最 新果期都係死個殘兵光頭仔
呢d許氏一族無咩作為 知唔知無所謂

我諗陳某個死仔都唔會寫到咁長架喇
可能寫到諸葛亮出場前完左都唔出奇
又或都無啦啦呂布死左就唔出又唔定
而家成廿多期了 人地其他三國漫畫家陣都赤壁啦
佢仲點寫?所以佢無啦啦唔寫都唔奇

剛剛看了「蒼天航路」和「霸」
蒼天說曹操的強大是因為吸納了黃巾賊的力量
而霸的劉備 也因為加入了黃巾而有兵力
反之 火鳳很像沒有說兵力強大的問題
很像士兵死不了似的
這點陳某個死仔真係有d講得唔 detail

引用:
原帖由 motinlee 於 2006-10-8 10:33 AM 發表

我會估"徐庶"
我估陸"信" 反正陳某將司馬意都改大了幾歲 陸會係最後一奇並不為奇

(ps 陳某佢寫到陸"信"出果時先算啦....出唔出到果時都成問題

引用:
原帖由 killzone 於 2006-10-9 06:56 PM 發表
快啦快啦,過多一兩期到呂布就香得架啦,到時睇睇故事會如何精彩先.

講起上黎,除庶破過曹仁八門金鎖陣,除庶應該係戰術王,按演義曹操赤壁後更將佢同郭嘉相比,叫數都應該高過馬良唔少.
唔好咁黑心要呂布死 我好喜歡呂布
只怕呂布死了  故事都悶了無咩好講

不過陳某咁鐘意呂布  可能呂布無咁易死  可能又唔知變咩人

(PS 我相信每一個三國故事 有呂布果時都最好睇)

對不起 我錯!
請殺死我 殺死我內心的邪惡

引用:
原帖由 brainscan 於 2006-10-15 11:48 AM 發表
我不時在想陳某寫袁紹叫袁芳吞了袁家,因他兩個兒子不成材,正史大家都知,曹滅袁,一統北方,

袁芳貴為八奇之首, 到底有什麼方法,扭轉乾坤?

難道袁芳成了曹操(義)子, 會變成曹丕
有可能
我絕對相信呂布可能變成黃忠/如之前網友所言做了殘兵之首
也絕對相信袁方做變成第二個人
其他的人 如龐統 也可能「死了」不過之後又不知會變了什麼人

(ps 希望大家投訢一下陳某 他寫書的速度其慢  要他不要拖劇吧)

對不起 我錯!

引用:
原帖由 Skyline1977 於 2006-11-6 03:32 AM 發表
許褚的大小好像變來變去,剛出來想殺趙雲時,嘩!好像KING KONG一樣,但後來跟呂布對打時和保護曹操過河時好像變小了,頂多就像個姚明或者Shaquille O'Neill.......

我希望陳某終於證實小孟是女兒身,並且和 ...
呂布不會那麼易死 如果你有留 意之前眾網友所推測,呂布死的可能,實在太少,因為作者太愛他了(小孟亦然)

現在比較使人關注的,是希望作者老陳可以寫快點,不然,一百期也仍未寫赤壁之戰

(ps 我相信,司馬意應是作者的投射,可以看出,老陳也頗「串」,司馬家現在很像很多問題,我相信可能作者現在的心情不好吧)

對不起 我錯!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。