推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

咁鬼悶,睇下以前既大美人先!(第三次加圖)

我也是很反對她那輕率的反越戰立場。
美國人好多時做事就係咁無知、天真,率性而為。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-8 16:44 發表

之前掛住講其他. 而家補翻姐...
算你講得通啦!

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-4 21:09 發表

只怪同事太愚昧, 告訴學生 "我唔可以冇o左份工", 於是學生 對她說: "俾高 d 分, 起碼要 B+, 唔係我地投訴你, 等你冇左份工". 同事哭了.....

學生亦不只一次, 在我們面前, 譏笑有些同事衣著寒酸...

希望 老 ...
你個同事點可以咁樣講嘢㗎? 示人以弱,D 學生唔食住你至奇!
而家年青人的心態....可怕。

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-8 07:39 發表
教育的大原則是因材施教,我認為精英教育是必需的。
我在香港教了二十七、八年的書,由小學教到大學。教學經驗不可謂不多。精英班教過,龍蛇混雜班也教過。...
以前行精英制的小學,一般是在高小(P5、P6)設立精英班,中學則在中一(F1)便有精英班。精英班的學生都是品學均佳,上課時教師能用心施教,學生則專心學習,上課氣氛良好,學生亦容易進步;至於不設精英班的學校,將好學生與頑劣學生集於一室,上課時教師開始授課,那些四大天王、齊天大聖、豬八戒....亦同時出動,或談笑旁若無人,或傳紙仔,或整蠱他人....不一而足。教師既要授課,又要控制課室秩序,最慘是那些頑劣學生跟本當教師冇到,教師雖聲嘶力竭,亦全無辦法,誨人不倦之熱誠,早已蕩然無存矣。女教員好多都好難頂,男的會稍好,但D新丁一樣會給學生"恰"。我們這些老嘢,夠經驗、夠台型,好多時都可以鎮得住,但最緊要係班馬騮服你。
所以如果不設精英班,對教師、學生、社會...都沒有好處,浪費資源人力。對教師及好的學生尤其不公平。
每個人的資質不同,有些有書緣,是讀書的料子;有些沒有書緣,不喜讀書。因此有關當局宜提倡因材施教,提供不同類型的學校,或技能訓練中心,讓青少年都有受適當教育之機會。
家庭教育是極重要的一環,可惜很多家庭為了生活,父母均需出外工作,無暇看顧兒女,將責任全推給學校....但,父母地位,誰能代替....

睇下而家D學生係點樣上堂:
http://www.youtube.com/watch?v=ftLNWetakLM

你話點教勒?難怪香港好多教師都教到精神有問題。

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-9 13:25 發表

呀黃, 乜李光耀的教育政策系你教架!
老何,又聽下你的高見?

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2009-11-8 18:19 發表

珍姐演技一流   
梗係啦!攞 Oscar 金像獎個喎!

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-5 20:16 發表
引用:原帖由 老何 於 2009-11-4 10:46 發表

纒!勢利如斯, 老何一身冷汗, 仲要系不少; 周永新用庸碌來形容大部份大學生,原來是已經............
老何的小 ...
老何,我呢度只可以落到415#(試過幾次皆如此),睇唔到你的回帖。冇計!

曾有學生出 cat, 卑同事捉到. 同事卑高層話同事麻煩. 結果向 board 寫 report 解釋既係同事, 唔係學生. 個同事話以後見到, 都唔會捉

學校當局咁樣縱容學生,何其短視!自毀長城。

c6 叫我發高層圍

c6係乜?
細佬?

Jane Fonda  珍芳達

曾有學生出 cat, 卑同事捉到. 同事卑高層話同事麻煩. 結果向 board 寫 report 解釋既係同事, 唔係學生. 個同事話以後見到, 都唔會捉

貼圖中,突然有句說話響起:教不嚴,師之惰。
而家唔係老師唔想嚴,係果班高層唔俾D老師嚴。唉!連高等學府都咁腐敗、咁唔盡責、咁唔專業......香港教育前途.........悲!

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-10 12:58 發表

我張飯票.
點解叫他做c6? 乜嘢解究?唔明!可否說明?等我學下嘢

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-11-10 13:58 發表

是c9 (師奶)吧?互聯網的文化。
明白了。即係 c9的相反咁解。多謝西哥指教。

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-10 13:20 發表

d馬騮已經咁大隻, 冇得攪。
我諗成因之一是細個時,父母晤打佢地個pat pat。馬騮要大棒子與胡胡蘿蔔對待。
梗係唔打得啦,佢仲好打過你。
都有其他嚴的方法 o既, 例如捉到佢出貓,除左報告office,要佢重考另一份唔同的試題,否則那一科便冇分。聰明的學校高層在任何情況下都應支持老師,站在老師的一邊(當然大前提係要老師冇犯大錯,否則都保唔住啦。)

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-10 16:55 發表
要同太座一齊落樓買7八斤蘿蔔整糕, 暫停。
一齊整糕真係溫馨。
呢味嘢我太座都好拿手。佢耐不耐就整黎(夠六、七十人食)攞返團契,D弟兄姊妹食到lam lam 脷。

引用:
原帖由 dorothytiffany 於 2009-11-11 09:31 發表

我又想食! 你地個團契或細"貓"小組受埋我玩吧!!!!! 我在墨爾本都有返細"貓"小組, 但沒有禁多好野食!!
Dorothy 姐,歡迎歡迎,無任歡迎。你要來,PM我吧。我在靠近美西一個中小型城市,開車去LA 約七個小時。
我們每個周末都有團契,每個月都有一次POTLUCK,平均有二十多個家庭參加,好多嘢食,好熱鬧。

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-11 13:13 發表

一定有機會交流。
係咁話!一言為定。

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-10 19:26 發表

為食等唔切 ,日本大根正,韓國更佳,山東濰縣7吋蘿蔔仔--神品。
太座話你好嘢,識貨。你講呢三種蘿蔔,我哋買唔到。我哋買既係D越南人種既花心蘿蔔,都好過冇啦。今年都蒸左三、四次。

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-13 11:07 發表

BIN個要手巾仔
真係美艷不可方物的大美人。雖然唔同意佢既政治立場,都不能不貼她。

KLUTE  Part 2
http://www.youtube.com/watch?v=_cqt_yPBEFo

帶手巾仔呀!

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-13 15:23 發表

哩個問題想問好耐:

1 哥, 老何兄, 牛奶 sir, 黃兄, 老搜兄,

你覺得貼左咁多個, 邊個最 ling, 唔准話個個都 ling

點解你覺得佢最 ling, 有無得解?
阿sue 咪住!我本已瞓左落床,諗起你呢個帖,都要起番身,因呢個問題你問得太早啦!我只係貼左未夠30%,仲有好多好多一大堆要貼。你咁快出呢D問題,唔係好公平噃。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。