推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

咁鬼悶,睇下以前既大美人先!(第三次加圖)

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2009-11-2 10:44 發表
>>>院長真的對我們說, 最緊要 d 客 (學生) 開心. 去到哩 d 位, 我真覺得冇陰公 ...

此乃市場學的 customer satisfaction valuation (CSV), 當大學普及化到如便利店,  買家市場了浮現, 自然顧客至上. 你能夠做的就 ...
yes, 春風化雨也要因人而施。

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-2 12:37 發表

我知道 Natalie 是很多人(特別是我們這一代)的青春夢裡人。
其實這個俄裔演員,你說她很美麗嗎,她又不算特別美麗,不是令你驚艷那一種;說她不漂亮嗎,更絕不可說她不漂亮。幾經思量,加上其獨特氣質、名氣搭 ...
尤如林青霞, 五官不合比例,卻併出另一視覺美..............耐看!

引用:
原帖由 therese 於 2009-11-3 17:07 發表
當專上教育普及到如便利店時, 當掃街佬都係大學生時, 對整個國家素質來講, 都係好事丫
正是。內地每年大專生目標600萬,與西方國家比較, 國家整體國民素質還差得遠。
但普遍現實及現G, 及其中人與事,不堪入目。深圳南方科技大學的開辦,寄以厚望。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-4 00:13 發表
而且不少學生親口承認, 他們看不起家累重的同事, 會惡言相向. 對我反而不敢太過份. 自己 ...
鵅I勢利如斯, 老何一身冷汗, 仲要系不少; 周永新用庸碌來形容大部份大學生,原來是已經............
老何的小輩多已謀生於社會, 小輩的小輩尚在中學, 有必要MD當代大學生來了解了。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2009-11-4 06:15 發表
纳稅人及家長花大錢去培養一個大學生去掃街, 对能否提昇國民質素很难講, 但肯定是浪費人力資源及金錢.
國民質素之提昇不在乎有幾多個大學生, 當大學多於便利店時, 大學教育水平急降, 大學只有 ...
牛哥, 讀畢老哥所言, 真系幾好笑 , 咁即系點,水平一般D馬騮去唔去讀大學呢!
10多年前同小輩說, 如果D細路唔讀得, 咁就留番D錢比自己勒,小輩妻牛咁眼望住我

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-4 10:46 發表

鵅I勢利如斯, 老何一身冷汗, 仲要系不少; 周永新用庸碌來形容大部份大學生,原來是已經............
老何的小輩多已謀生於社會, 小輩的小輩尚在中學, 有必要MD當代大學生來了解了。

只怪同事太愚昧, 告訴學生 "我唔可以冇o左份工", 於是學生 對她說: "俾高 d 分, 起碼要 B+, 唔係我地投訴你, 等你冇左份工". 同事哭了.....

學生亦不只一次, 在我們面前, 譏笑有些同事衣著寒酸...

希望 老何不要笑 Ah sue 多愁善感 - 年青人的價值觀, 我們成人是不是都要負些責任?

有良知者豈能無所感!

好,好,好!這才是問題之源, 明天老何up幾句。

此片ah 珍成熟了!確好戲!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

呀黃, 乜李光耀的教育政策系你教架!

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-9 14:12 發表

老何,又聽下你的高見?
精英素來唔駛點教, 講兩句,自己識行。
做老師,實嘔血,何解?要照應大多數, 可想而知?
香港10多年來,教育政策的設計是討好大眾的手段, 非為教育教化這理想而考慮,所以人人MM\。
李光耀以國本為重,香港無根之所, 分別大矣。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-9 21:22 發表

其實我唔介意照應大多數, 但佢地根本唔 buy 我既照應.

佢地要:
講中文, 因我地 哩 d 留學外國既講師, 英文差過佢地. 不入耳. no kidding, 曾有專執 paper 英文的講師,給學生如此批評 ......
內子話;撞著群「有牌無賴」, 咁就做鬗j仙,有求必應;對手既是無賴, 自己何必煩惱。老何自己就劈炮。

相關搜索目錄: 留學

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-10 13:06 發表
曾有學生出 cat, 卑同事捉到. 同事卑高層話同事麻煩. 結果向 board 寫 report 解釋既係同事, 唔係學生. 個同事話以後見到, 都唔會捉

貼圖中,突然有句說話響起:教不嚴,師之惰。
而家唔係老師唔想嚴,係果班高層 ...
d馬騮已經咁大隻, 冇得攪。
我諗成因之一是細個時,父母晤打佢地個pat pat。馬騮要大棒子與胡胡蘿蔔對待。

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-10 14:28 發表

梗係唔打得啦,佢仲好打過你。
都有其他嚴的方法 o既, 例如捉到佢出貓,除左報告office,要佢重考另一份唔同的試題,否則那一科便冇分。聰明的學校高層在任何情況下都應支持老師,站在老師的一邊(當然大前提係 ...
我系講細個5六歲開始。我媽咪鴾閬, 先講解何以錯了, 然後問:知錯否? 答:知錯了。 跟住自己垮讕毛掃奉上,
360度轉身, 除左條孖煙通, 雙手按牆, one,two three, fit 三ha, 晤準喊, 丘褲, 雞毛掃放回原處, 再扭耳仔話:以後唔敢苤C
8歲後再未嚐滕鱔炆豬肉, 完了。

ne個女士火氣猛
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-10 16:05 發表

死佬...

好似你地叫黃面婆...
有版權及專利, 閒雜人等不得侵用。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-10 16:26 發表

你好彩喇. 我哥哥應該和你是同一輩. 打到 差不多 20 歲. 和人家有爭吵 / 打架, 永遠是哥哥不對....

看牛奶 sir 的文章, 歷歷在目...
我都晤敢提起牛哥, 怕佢.................妳呀哥好勁!一定好命!成20歲都仲有滕鱔嘆, 我e+都想比媽咪fit幾ha!
可否叫呀哥上來爹ha?

引用:
原帖由 大隻西 於 2009-11-10 16:25 發表

現在還有這情況嗎?嫂子很柔的。

太座激到出煙都系靠咀巴去講道理

要同太座一齊落樓買7八斤蘿蔔整糕, 暫停。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-10 18:59 發表

而家蘿蔔係時候????
為食等唔切 ,日本大根正,韓國更佳,山東濰縣7吋蘿蔔仔--神品。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-10 16:20 發表

對不起, 我又發牢騷,

我地拜神拜佛, 都望考試時, 學生唔好病 / 詐病. 有次 4 個 學生冇黎考, 最終同事再出左 4 次試題, 4 次補考, 每次 3 個鐘, 牛咁眼望住 1 個學生補考.

因每次 ...
聽左小小妳的無奈心聲, 聞者都din。

推源及始, 我認為是因政府管治出了問題, 內鬥比旁觀者如老何所想更什, 非港人之幸。

方才詢友, 他正在聘人, 問之如何, 答:唔請了,何解, d大學生咁咁咁咁咁,一大輪。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-10 20:36 發表

話時話, 香港會唔會執?

常覺得, 無以為繼, 香港好快會執.
香港唔會執, 現在是高原狀態, 攀登高峰屬極少數人,約1-2%。
但這極少數中,超過一半是非香港出生, 我朋友決定從上面請人
下來。
無以為繼, 繼的都是來自五湖四海, 決不會是妳說的那一群。

引用:
原帖由 老何 於 2009-11-10 22:32 發表

香港唔會執, 現在是高原狀態, 攀登高峰屬極少數人,約1-2%。
但這極少數中,超過一半是非香港出生, 我朋友決定從上面請人
下來。
無以為繼, 繼的都是來自五湖四海, 決不會是妳說的那一群。

有一本小說, "追龍" ???, 曾預言 97 後, 香港的毀滅. 當時半信半疑...

香港的成功, 何兄曾作深入分析, 如比較公平的制度, 勤奮的新移民...

現今天時, 地利, 人和, 香港全乏...

繼的都是來自五湖四海, 生活指數高昂, 新生代如何生存, 不是生活. 他們又何去何從..

'追龍'  未睇過, ne幾日第三次翻睇PRIDE AND PREJUDICE, Mrs.Bennet 好過癮。

父母養大子女, 並不悍O他們一世平安, 亦不等如他們應比上一代幸福
他們也要自己努力面對挑戰。人生路上,要有所成, 離不開動力二字。
非常社會, 仇恨是最大動力。正常社會, 羞辱是也。
香港是一正常社會, 他們覺得社會虧待他們, 基本上是他們與過去作比較,
只要思想回歸現實, 自然會適應及照顧自己,並無何去何從的問題
舉一老何的小輩作例子:父母中產, 因科網股熱潮倒下, 是年亦進不了大學,
求於職場, 得一物流業職位, 是時該行業敗象未露, 老闆亦不知天高地厚,
呼喝員工,不留情面, 小輩因故受其指斥, 其中一句,令這小輩鼻涕蟲改變了。
細佬, 條氣唔順牙, 你唔系受我氣, 系錢令你激氣。
小輩怒而劈炮求助於老何時說。老何覺其人有可為, 識「怒」,領會了什洵O羞辱
繼而問老何所從?答:人棄我取, 揀辛苦的入行, 往職訓局學搭棚, 再分析為何如此。
小輩已成老闆,去年成家, 搭棚工程接應不下。

相關搜索目錄: 小說 工程 物流

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-11 03:17 發表

一齊整糕真係溫馨。
呢味洇琱荇y都好拿手。佢耐不耐就整黎(夠六、七十人食)囿薾峆插AD弟兄姊妹食到lam lam c。
一定有機會交流。

ah sue

今次睇, 系越睇越好笑 , 讀書時睇同e+睇100%唔同。
但我最喜愛是ANNA KARENINA。

我姊讀ST. 羅X, 一樣咁反叛 ,幾十年前穿三點式做封面女郎。

引用:
原帖由 suewong 於 2009-11-11 20:40 發表

老何好o野...

自問真是慈"母" 多敗兒. 學生畢業後, 回來探我, 說到就業 / 繼續讀書 的難處, 自己都覺得他們處境艱難
(e.g. 學費貴, 收入低)
老爹常說, 做人處世, 過得自己過得人;妳的學生回來探你, 已經達標。餘者能做到的, 打氣而矣, 冇計!

太座見在這裡談及讀書, 問你有沒有看過ANNA KARENINA, 她說一個大男人, 竟然能這樣深刻地了解及描寫女性心理, 非讀不可。
另奉上一句, 唔好太激氣。

474 SUE, 475 DOROTHY......

姊P封面女郎的事, 媽咪唔知, 否則........
封面我還記得, 姊著BIKINI, 站在海BIN石上, 浪花四濺, 髮形大頭OMEGA,
左手隋矰谽EPSI, 右手叉腰,右肩微向前, 前後腳.........最底死系封面句SLOGAN
..............佢o既份量最美妙..........
點解記得咁清楚, 因出版左之後,姊姊捉著我講了成半個鐘,咁咁咁,點點點.............ne本乜名.....YOUNG HONG KONG
姊姊在飛仔飛女圈系大家姐, 麥嘉,陳欣健等等死飛仔比姊姊點到暈..........印象中,麥嘉最聽姊姊話
姊姊有個好朋友,唔知妳地聽過未, 香港電台的黃智衡,主持HONG KONG  TALENT, 姊姊今年70了。
姊姊在ST,羅X, 被X出校, 去了GHS, 後入台大, 再赴美NYU,工作,嫁人,現與姐夫(意大利人)在意過退休生活。
姊姊外號........惡姐!

SUE

我 d 同事好憎 d 學生
咁又何必在學府呢!

作者可能是 gay 的
有D8掛專家都系咁講, GAY唔GAY,唔壞ge,但佢d作品ge時代氣勢冇得彈!

修女,animal farm
唔知點解, 細個時見到修女就有親近感覺,到e+都系,奇怪!
animal farm老少咸宜, 小朋友睇完就多o野問勒,問到唔識答

牛王妹?妳牛得去bin ah?

晤駛多謝,內子話妳好心腸

嘩, 你姊姊一定好索
身高5呎10,著埋鞋6呎, 三圍晤駛講,fit, 著長衫冇得頂, 唔鬧人時一身貴氣,
烏蠅,蚊_無數, 喇沙飛仔成日等放學。

HONG KONG  TALENT - 幾時既節目o黎家? 你姊姊咪大你好多...
50s年代。鶺L話佢週時去諝[, 飛仔飛女大大堆, 問o下妳阿哥有冇份?戰前出世,我就46。

女權先驅。口頭禪: 男人大晒牙,點解我地女人晤得!對住老爹都系咁講
想像o下大碼鄭碧影叉住條腰發惡。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。