推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

37 12
發新話題

剪報--健康資訊(為家人健康,快看!)

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-11-16 09:09 發表

西哥所貼的藥方前兩天終於全部看到了。多謝西哥和老何。
有些民間偏方的確有奇效,此方當屬其一。
玆轉貼以下相關文章,稍作補充。

黑木耳藥膳湯方---白背黑木耳與靈芝、人蔘、山藥同列為中藥材中的上品藥 ...

C6 問 d 黑木耳可唔可以加 日本芥末, 佢話真係好淡而冇味...

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-11 17:38 發表

係就係淡左D,不過都幾好味謘C可能佢味覺較遲鈍。好多老番都係,食炡ㄚY過甜或者過鹹。
加唔加冇大問題,但如果佢係燥底就最好唔加,因芥末幾燥ga。
thanks....

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-12 00:55 發表

sue, sleeping good!
唔明...

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-14 15:32 發表

果晚見你成兩點都未唌A於是出門上班前祝你安睡je.
係呢度同D西人通email, 在晚上彼此除了用good night 、wonderful night 結束外,好多時也會用sleeping good 結束.
哩個網站好得意, 在唔在線, 唔 accurate....

sleeping good  = 好睡 / 睡好. 我以為 黃兄 你玩 Chinglish 添...

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-20 07:20 發表
這是正常生理現像。大多數婦女能夠適應此改變,而沒有其他全身症狀。但有少數婦女,在更年期出現一些症候。 ...
d 家姐/ 亞嫂, 個個都出現症候 (e.g. 暴燥, 抑鬱, 血壓高, 疑神疑鬼, 郁下就喊...).

所以都好驚 , 其實有冇 食療 / 健康食品, 而家食定, 將來冇咁傷...

p.s. 算唔算疑神疑鬼 ?

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-21 14:08 發表

當然唔算,前車之鑒,擔心乃屬正常。
以你現在的年齡,開始調補身體,使氣血相和,陰陽平衡,到 menopause 來時,肯定會冇咁傷,甚或全無症狀。
只是你應到你的中醫處讓她鑑定你的體質,待她為你調理。事關我 ...
問過佢, 佢又覺得保持心境開朗最緊要, 唔 advise 我 take action for the time being...
.

但我的性格, 好多野都上心 (舊同事 / 屋企人都話, C9 打工係最惡 / 舒服既, 我都攪到 備課 / 改卷 斷六親)...

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-22 17:15 發表

冇錯,保持到心境開朗梗係最好啦。不過心境很受身體狀況及個人處境所影響,唔係話你要開朗就開朗,如果得既,又點會咁多人抑鬱到去跳樓? 所謂預防勝於治療,既然知道某三種體質容易有更年期症候,何不在發病前先 ...
agree...

未到咁年齡, 所以唔知到時開 邊瓣...

腎陰虛型 ? 腎陽虛型 ? 陰陽兩虛型 ?

暫時沒有任何徵狀.

引用:
原帖由 dw194711 於 2009-12-31 18:09 發表
蓮達(白人,42歲)今天(12/30/09)第二次來覆診,我問:"你的抑鬱好些了嗎?" 她很開心的回答:"好了很多很多,多謝你!" "how many percent better?" " little bit more than 70 % better." 十年來,她患了非常嚴重 ...
抑鬱症 / 精神科, 西醫西藥, 又係食又死, 唔食又死...

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-1-8 17:06 發表

抑鬱症中醫稱為鬱証。"內經"無鬱証病名,但有論述關於五氣之鬱。金元時,始有鬱証之稱。
情志因素是鬱証致病之因。"雜病源流犀燭"謂:"諸鬱,臟氣病也,其原本於思慮過深,更兼臟氣弱,故六鬱之病生焉。六鬱者, ...
Thanks. 身邊好多人有抑鬱症, 其實都幾驚...

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-1-9 16:31 發表
抑鬱症的治療

以上只是一般法則,臨床時必須對症下藥,予以加減化裁。故有疾患者應就診於有經驗的中醫師。 ...
問題係, 好多抑鬱症病人, 唔肯睇醫生食藥...

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-1-15 01:11 發表
見到SUE姐姐就知一定冇呢個問題啦
唔係家. 人生際遇好難講, 有一日好似約伯咁, 真係人都 癲...

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-1-21 14:33 發表
常見的皮膚病__濕疹
濕疹是一種很常見的皮膚病,分急性、慢性兩種。任何性別、年齡均可發生,也可發於身體任何部位。其特徵是常對稱性發作,劇烈搔癢,皮損呈多形性。
病因是由於感受風、濕、熱阻於肌膚而成。急性 ...
thanks a lot.

嬰兒濕疹 - 香港近年很常見, 最慘時時 變成慢性濕疹. 到 兒童 / 少年 都有, 睇見佢地咁痕, 心都痛...

慢性濕疹  - 西e 用類固醇. 飲鴆止渴. 10 多年前, 手下有個 20 多歲既 女EO, 類固醇用得多, 皮膚越來越薄, 好似毀容. 自卑感好重.

若不是殖民地政府打壓中-e, 國人又看不起中-e, 佢唔會到如斯田地...

37 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。