推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

[原創] 小心金三角深圳大巴站的幾個sun疆仔!

小心金三角深圳大巴站的幾個sun疆仔!

現時金三角之深圳大巴站,附近之空地已經掘到爛熔熔,活力旺那一座大廈,拆到只淨一個外殼。由深圳到CA,大巴到站後,許多時都會在售票處前面的空地停車落客,因為附近已經掘到爛哂,冇乜途人,都幾靜下。

上星期三中午十二點幾到 CA,深圳大巴到達金三角,我嬰矰@個背囊 (平時我只帶一個小袋子的),落車後,見到有鬍鬚同埋瘦瘦地果兩條 sun 疆 pk 仔走埋黎扮路人,當時只得十個八個乘客。我行去萬州百貨方向,諗住行去王金,由大巴落車後行左大約十零步,行到長安路標前小小之位置,果兩條 sun 疆仔快步走上來,見我只得一個人,於是搏上前擒我,搶我個背囊 ,當時佢地離我大約一公尺,我即刻加速,但未到跑既速度,兩條 pk 又加速,同我距離只有半公尺,其中一條pk再伸手抓我個背囊,另一個想扒我頭擋住我去路,我見到附近一個人都冇,即刻快步奔跑,兩條pk估唔到我發力咁快,慢左一步,鬍鬚pk 只抓到空氣,大約 15 秒左右我就跑到大路,撇甩左兩條 pk。

奉勸各位師兄,果班 sun 疆仔,而家已經由扒手 upgrade 到強盜!小心!小心!

晚上七點,玩完之後,行去金三角搭大巴,天色已黑,由活力旺行內街到售票處,沿途漆黑一遍,沒街燈照名,地上又有好多碎石,間唔中有一個好大既窿,唔小心會跌落去。又要睇路,又要提防有冇賊,真係非常危險。

如果入黑後一條友行果條路去深圳大巴站,要非常非常非常非常小心。

(相片來源:友台師兄之 CA post) (報告是robertchan 之親身經歷,發生在 Oct 14, 09)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.
本帖最近評分記錄
  • denny2000 體力 +27 good that you are smart and escaped... 2009-10-19 14:33
  • denny2000 威望 +27 good that you are smart and escaped... 2009-10-19 14:33
  • denny2000 金錢 +27 good that you are smart and escaped... 2009-10-19 14:33
[img=247,181][/img]

昨天回程時在大巴上等開車時,
見到黑白橫間條PK和同黨在一起行動,
但失手被條女發現左!

robert , 咁環境, 點解仲要去啫 , 返歸把啦 ! 深記大把好野等緊你!

引用:
原帖由 Oldman 於 2009-10-19 15:12 發表
robert , 咁環境, 點解仲要去啫 , 返歸把啦 ! 深記大把好野等緊你!
車.....小小挫折之馬,怕咩?可以唔搭深圳大巴,改搭華通與中旅車,就可以避開班 pk。

深圳仲危險呀,邪場一年四季都掃,囡囡質素又冇咁有 feel 與質素高。街上都非常之多扒手,治安亦唔見得好得去邊。

你幾時衝出深圳呀?

你咪咁口响! 衰咗你就知....

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 14:06 發表
現時金三角之深圳大巴站,附近之空地已經掘到爛熔熔,活力旺那一座大廈,拆到只淨一個外殼。由深圳到CA,大巴到站後,許多時都會在售票處前面的空地停車落客,因為附近已經掘到爛哂,冇乜途人,都幾靜下。

上星 ...
開頭睇時仲以為係你遇險tim~
原來係友台師兄je~真係嚇親

不過講開又講~大巴站附近d路又真係爛鬼晒~
而且又好似無咩街燈甘~
夜晚都真係幾危險下~

好彩果個師兄熟路識逃走咋~
俾著係我呢d新手去到都唔知逃去邊度好
休閒是對生命的一種反思及再恢復

引用:
原帖由 快仔王 於 2009-10-19 15:30 發表

開頭睇時仲以為係你遇險tim~
原來係友台師兄je~真係嚇親

不過講開又講~大巴站附近d路又真係爛鬼晒~
而且又好似無咩街燈甘~
夜晚都真係幾危險下~

好彩果個師兄熟路識逃走咋~
俾著係我呢d新手 ...
係我呀!我遇險呀!主角係我呀,內容係講我既"糟"遇呀!

只係果 d 相借友台師兄咋!相上面既字係我加上去的。

我都系叫车去CA。。绝少坐大巴。。如果坐大巴一落车就要坐的士。。吾好行啦。。。

引用:
原帖由 Haidada 於 2009-10-19 15:40 發表
我都系叫车去CA。。绝少坐大巴。。如果坐大巴一落车就要坐的士。。吾好行啦。。。
係呀,在街上走,好似一隻冇殼蝸牛咁危險。

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 15:34 發表

係我呀!我遇險呀!主角係我呀,內容係講我既"糟"遇呀!

只係果 d 相借友台師兄咋!相上面既字係我加上去的。
wa~甘真係險過剃"頭"啦
好彩無事咋~所以計我話都係多幾條友一齊打的穩陣

班sun geun 你真係無法無天!!!

引用:
原帖由 快仔王 於 2009-10-19 16:04 發表

wa~甘真係險過剃"頭"啦
好彩無事咋~所以計我話都係多幾條友一齊打的穩陣
不如三兩萬買部QQ仔,自己開車仲好喇!仲平還安全。(自己開車小心點)

回復 1# 的帖子

原來係Robert兄親身經歷
班sun 疆仔甘狼死,以後去CA要短跑高手才行。
回程時入黑果處甘危險,貴貴地都要搭華通或中旅車了!

引用:
原帖由 jjchan218 於 2009-10-19 17:05 發表
原來係Robert兄親身經歷
班sun 疆仔甘狼死,以後去CA要短跑高手才行。
回程時入黑果處甘危險,貴貴地都要搭華通或中旅車了!
也可以在長安酒店內在深圳的車啊!當然,班次是少點!但較好時間,安全多了!

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-19 16:27 發表

不如三兩萬買部QQ仔,自己開車仲好喇!仲平還安全。(自己開車小心點)
不過我覺得系大陸開車有時仲危險
都無交通規則可言
真係眨多2眼都隨時撞車@_@"

引用:
原帖由 快仔王 於 2009-10-19 17:09 發表

都無交通規則可言
當然開車要自己小心及眼觀四方了!開慢點及保持一般 safety distance 就ok la.

師兄,可以放心囉,大巴站就泥搬,吾洗怕班生姜仔囉
我是一團火,玩得吾開心就會扯火

真係唔講得笑,家下長安站修路幢起個d 圍板,正好係班賊仔天然屏障
上面有想法,下面沒辦法!!

引用:
原帖由 新熱血 於 2009-10-19 17:32 發表
真係唔講得笑,家下長安站修路幢起個d 圍板,正好係班賊仔天然屏障
係呀,夜晚仲得人驚。
引用:
原帖由 rayso333 於 2009-10-19 17:29 發表
師兄,可以放心囉,大巴站就泥搬,吾洗怕班生姜仔囉
係啵,20號搬去臨時站。或者班 pk 又跟埋去呢。。。。

引用:
原帖由 robertchan 於 2009-10-19 17:41 發表

係啵,20號搬去臨時站。或者班 pk 又跟埋去呢。。。。  
以後搭大巴都好煩
我是一團火,玩得吾開心就會扯火

引用:
原帖由 快仔王 於 2009-10-19 17:09 發表

都無交通規則可言
Touch wood ! 我在大陸開車已經六年了。撞過一次車,是自己睡著了!其他都很好啊!

引用:
原帖由 7-siu 於 2009-10-19 17:59 發表

Touch wood ! 我在大陸開車已經六年了。撞過一次車,是自己睡著了!其他都很好啊!
係大陸開車,真係要好好脾氣至得!

引用:
原帖由 Oldman 於 2009-10-19 18:09 發表

係大陸開車,真係要好好脾氣至得!
A good way to train our EQ.

回復 1# 的帖子

Robert C hing咁危險就唔好去CA,去其他地方哩!

引用:
原帖由 longsomeone 於 2009-10-19 18:26 發表
Robert C hing咁危險就唔好去CA,去其他地方哩!
師兄有甚麼好提議呢?國內那一處是比較安全呢?

國內每處地方,有美女就有野獸。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。