推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

唔知點解硬係覺得舊屎D曲同詞好過而家好多

唔知點解硬係覺得舊屎D曲同詞好過而家好多

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-16 02:44 發表

呢首講真麻麻,「欲知三國事 細展春秋看」呢一句已經好有問題,《春秋》竟然知道幾百年後有三國???
又係喎~!
不如c兄就借此題拋磚引玉,
講多d好詞同錯誤既詞分享一下好嗎?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-17 19:27 發表

呢首濕碎啦, 有時經過麥記借個 toilet 用下, 入到去就聽見佢地播埋 D 九唔搭八歌, 四個字形容:「語無倫次」, 如果三十年前聽到 D 咁嘢, 肯定會以為個填詞人精神錯亂!!!
查實呢十零年小弟都唔會去搵歌黎聽,
有收音機呢樣野都幾乎唔記得,
昨晚出街食飯見到咩勁歌甘曲頒獎禮,
好似個個得獎歌手都係多謝林夕,
唔通香港得返一個填詞人?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-17 21:04 發表

林夕 D 嘢家陣咪又係九唔搭八, 但係以前佢有 D 歌係填得幾好, 例如黃耀明首《四季歌》:

紅日微風吹幼苗,雲內歸鳥知春曉,哪個愛做夢,一覺醒來,床畔蝴蝶飛走了。
船在橋底輕快搖,橋上風雨知多少 ...
有行內人提及過,
過去大碟銷量多,
銷情好版稅又多,
填詞有分紅還可糊口.
但現時已沒有了分紅,
唔出名既就算用左你首詞都唔會出你名,
兼且得果幾百蚊,
如果再沒良心的,
偷了用也不過一分一毫給作者,
未來香港填詞將無以為計!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-1-17 23:13 發表

London U, PhD in mathmatices, 94 年畢業, 係大學教咁耐, 就驚失業咁耐.(冇人讀 pure mathes degree)..
英國名牌大學, PhD  in 環保, 96 年畢業, 投閒置散至今...
呢兩年環保應該好吃香至係架?
因乜事倒夜香都冇得做?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-1-18 00:24 發表
呢首肯定係二十年來最精彩嘅粤語歌詞:

滄海一聲笑 滔滔兩岸潮
浮沉隨浪只記今朝

蒼天笑 紛紛世上潮
誰負誰勝出天知曉

江山笑 煙雨遙
濤浪淘盡紅塵俗世幾多嬌

清風笑 竟惹寂寥
豪 ...
沾叔既精彩之作~!
不知前輩對「忘盡心中情」又如何評價呢?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-2-12 20:25 發表
好多經典舊歌歌詞其實係敗筆連篇, 例如呢首:

互助互勵又互勉 那怕去到遠遠那方
前程盡願望 自命百練鋼
淚下抹乾 敢抵抗高山 攀過望遠方

「前程盡願望」何解??? 狗屁不通兼唔啱音,「淚下抹乾 ...
講開又真係夾硬黎左d,
但唔知點解又會紅得到喎,
有時都係好奇怪~!

引用:
原帖由 LouisLee 於 2010-2-24 01:07 發表
Sealed with a kiss 第一個粵語版:

http://www.youtube.com/watch?v=J-skiejpXOc&fmt=18

聽完想死!!!   
小弟反而聽過後有返d生氣~~~

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。