推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

76 1234
發新話題

舊照片

引用:
原帖由 老何 於 2010-1-23 18:42 發表
美國國會圖書館, 老何配服到NG知點講, Freedom of Information Act 98% 係堅ge,
大家有機會的話, 去參觀。e+去一去中國國家圖書館, 看看待遇如何?
64 / 達賴喇嘛 都冇得睇 / 講, what can u expect, Mr. Ho...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-3 22:33 發表

淺水灣酒店
應該係...

個露台 / 噴水池, 同而家分別不太.

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 comm 於 2010-2-3 23:17 發表
韓戰英雄
細個聽先父講,毛岸英隨彭德懷參加韓戰戰死。先父眼濕濕

毛岸英之死是毛澤東批彭德懷的因素之一

引用:
原帖由 comm 於 2010-2-4 00:52 發表
五花大綁
彭德懷個性直爽,寫給毛澤東的私人意見信,批評人民公社化大躍進運動中的問題,並指出「浮誇風氣較普遍地滋長起來」。 1974年9月,彭德懷因患病,得不到醫療救治,身體狀況急劇惡化,去世前他希望見離異的妻子浦安修一面,但浦安修終究沒去見他。

1 睇中國近代史, 覺得 推崇氣節 / 信善有善報, 真係會累死人...

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-6 11:10 發表
戰後香港生活一瞥...................................... ...
大細路咩 BB 個張, 好有感覺. 我 D 家姐都咩過我. 因為亞媽要搵食

我 都咩過我 D 小輩, 不過係貪玩.

香港真係好....

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-6 10:58 發表
彭德懷講句真話,隨後20年...................後有文人 楊憲益 如斯總結.................

千年古國貧愚弱,一代新邦假大空 。
前年的四川大地震,內地各界奮起賑災。但內地媒體近日相繼踢爆,部份港人熟識的內地明星捐款涉報大數。內地學者指,事件與其說是明星的悲劇,不如說是體制的悲劇,是社會誠信破產的標誌。

http://www.hkreporter.com/talks/viewthread.php?tid=873634

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-2-7 03:07 發表

小弟相信會世界都有d咁既樹,
包括香港xx機構既乜乜總理,
話捐幾多幾多,
查實年年都有人賴帳~
係丫. 不過 d 有頭有面, 通常唔敢. 而且賴帳 1 次, 以後冇總理做...

唔同大陸, 冰冰咁出名都...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-7 09:43 發表
50年代初, 新政權, 新作風, 吸引很多香港人回內地,
一長輩,帶領全家6口北上, 80年代南歸, 只伯母與幼女踏足香江。
亞哥成日話, 亞爸 1 世忠直, 易衝動. 好彩家山有福, 日本仔時, 落左香港, 1 路都冇返大陸...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-8 19:45 發表

真係家山有福, 妳DAD一早就知危中有機
亞爸唔係醒目既人, 唔知點解佢唔返上去. 考起?!

個時亞爸仲話送我去左派學校讀書, 好彩亞媽反對...

否則, 而家可能係粱x芬之流...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-8 20:47 發表

58年前大陸真係呃倒好多人, 有個長輩乃摩總中人, 大躍進時, 大力慫恿工會會員回內地參加建設祖國,
聯同一大群會員北上, 後來回港, 從此不談此事, 睇香港時報。

http://www.iisg.nl/landsberger/images/glf01 ...
亞爸曾 話比我聽. 以前廣州沙面, 華人與狗, 不准入內. 而家唔同啦. 仲記得, 亞爸當時好驕傲 / 開心...

我諗當時熱血 1 d 既人, 都會 buy 共產黨...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-9 20:12 發表

講真, 洋人咁做, 吹咩!
個度係中國既領土...

反而係大英博物館, 我冇咁

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-2-9 23:33 發表

我自已都要搵人救
唔係丫, b 哥好好傾 wo...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-10 14:35 發表
LIFE 記者於1949年共軍到廣州前,乘機到港, 在機上所拍航照。
1949年共軍到廣州前,孔 2 小姐乘機到港, 個班機 ?

李柱銘曾講過, 因為要比孔 2 小姐 d 狼狗坐, 孔 2 小姐趕左佢爸爸 (國軍將軍) 同陳濟堂 落機. 佢爸爸  同陳濟堂, 永不踏足台灣....

回復 51# 的帖子

Boby, 咁早見到你...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-10 14:35 發表
LIFE 記者於1949年共軍到廣州前,乘機到港, 在機上所拍航照。
土瓜灣. 好 hilly / 荒蕪...

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-9 20:40 發表
只係反映政治既現實
一個國家無錢無力.又有潛在價值.
唔打你先奇.
君不見伊拉克後果..
唔 arm 聽, 唔想聽.

雖然講得 arm...

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-2-10 16:04 發表
今晚何老約鱄僎..你地有冇興趣?
or 改聽晚可以多d人參與?
地點未定..可能中央飯店.
時間未定..大約七點左右
pm 左...

引用:
原帖由 kintsun 於 2010-2-11 00:43 發表
老何摷得好相,首次見.沒有醜陋屏風樓,土瓜灣見喇沙, 侯王道三巨人;九龍半島佐敦道清清楚楚;西環見港大陸佑堂及明原堂,市容整齊甚有規劃,今天此情不再!
真好眼力.

唔該指黎睇睇. thanks...

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-11 11:06 發表
仲有d, ng知放左bin個file, 出現時便帖上。上中下環.
...
半山上, 山邊小路, 竟然起左大屋. 會唔會係干德道 ?

引用:
原帖由 kintsun 於 2010-2-11 16:30 發表
很易認,因為研究九龍仔村時以喇沙位置為根據,一看這相便有反應.

thanks.

真好眼力...

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-2-12 02:16 發表

清末的結婚照吧  下面這張的新娘據說已死了!

清末, 新娘 / 新郎 應該已死了....

相關搜索目錄: 結婚

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-2-12 12:28 發表
資料話拍攝年份為1915 年,地點係越南河內,作者係法國銀行家 Albert Kahn,相片堣H物可能係大老倌。該作者同時期其他作品,都好靚。
個女仔好細. 童工...

覺唔覺得, 亞洲人 d 相, 帶出既感覺, 不太舒服...

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 老何 於 2010-2-12 19:17 發表
冇得醫, 蒙古種面型冇立體感, 所以唔上鏡. 連亞洲虎塊面都係偏ge。
who is 亞洲虎? 美人 ? 你作死喇...

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-2-13 14:19 發表

又幾似美人喎~!
美人清秀好多...

引用:
原帖由 bobyjey 於 2010-2-13 17:36 發表

老何用此相作比喻,
自不然有其獨到之處~
明白. 收到.

76 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。