推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

發新話題

- - - - - - - - - - 錢 錢 錢 - - - - - - - - -

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-25 10:36 發表

如此, 豈能不認識自己的家鄉。

...
this is one of my brother's reasons...

可悲的是, 比下1代 (their favorite is Japan, Japan, Japan)批評食古不化, 亞哥唔係好介意, 不過就有孤獨之感...

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-25 10:56 發表

老何放洋, 除開船票, 兩個月生活錢, 以後一切開支, 全是自力更生.
那年代的父母, 就算是有個錢, 亦不會縱容子女如今天的情況。
老何一同窗, 正記建築之後, 一齊為M銀做 janitor。
這些情況, 比比皆是, 老何 ...

所以我覺得香港人, 好既傳統冇哂, 壞既照單全收...

過o左18 歲, 亞媽比錢我去歐洲旅行, 我決定跟巴士團, 因為所見所聞, 與 join 豪華團不同. 年輕人應增廣見聞..

時移世易, 年輕人的 mind set 亦與前人不同.

相關搜索目錄: 建築

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-25 19:52 發表

時移世易, 年輕人的 mind set 亦與前人不同. ..........此亦好事!然亦需懂美醜。

借題一用。
智驚話9成本港年青人的志願, 有份荀工, 買一層樓, 此生足矣, 與前人同。
時移世易, 同一要求, 何來寸進?

說 ...
多數 年輕人的 的志願與前人同. 但 mind set 是好逸惡勞 / 坐享其成, 美醜立辨...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-25 20:20 發表

其實我哋成日話啲後生仔女乜乜物物,我哋會否是酸葡萄心態呢?

既然就手,冇理由唔食落口謘H鬼叫你哋出世得早,生活條件冇我哋呢代咁好呀,怪得誰?  
我 d 學生/ 家族第 2 代 都講過類似的說話,

Ah Sue 的反應 - 如果1 世都有咁既生活條件, 冇所謂. 但 冇理由父母長命過你地o袈. 知唔知近 10 年大學生既薪酬 ? 香港搵食越來越難...

好逸惡勞, 人性 (ah Sue 都係). 外圍環境1路差, 但是不願付出, 又諸多要求. 邊有咁大隻 frog 隨街跳 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-25 22:35 發表

返工一個禮拜唔准做多過三日,一日唔准做多過三個鐘頭...
Pen 兄out 即是 out, 真人真事:

酒店系學生出去實習, 第一日家長/學生就投訴.

家長 - 點解要我寶貝由朝企到晚? 唔實習畢唔到業? 我去議員到投訴你地, 廉價勞工...

學生 - 點解唔比我同 F4 映相? 我諗住黎睇明星o家o窩...

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-26 11:09 發表
老何對楊先生的工作, 比不上對他夫妻倆的愛那麼深刻, 他一生工作的動力,
來自對Gladys Taylor(戴乃迭)的愛, 神話式的愛。

兩人的愛, 隨時間流失而不斷昇華, 痛是催化劑, 老何不想寫了。

...
何老大是 1 個悲觀既樂觀主義者, Ah Sue 剛剛相反...

楊的兒子失常後, 否認自己是中國人, 念念不忘要離開中國.

楊先生 1 家是時代的悲劇, 彰明中華民族的原罪.

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-26 19:56 發表

抵俾人投訴瞴I我個寶貝讀咁多書係嚟學做經理謘A你估做散仔waiter呀!搞錯哂!

我個仔自細已經跟我出入文華、半島食嘢當去canteen咁閒,俾人serve慣,呢亭粗重嘢見慣哂,唔使學 喇,留番俾啲响屋村長大,未見過大蛇疴尿嘅窮鬼學生學喇!
話你out 就 out,

哩 d 學生多數係住屋村/ 新移民.

所以 Ah Sue 咁唔開心, 現實 d 講,  香港 根本 afford 唔起佢地 咁樣.  

Ah Sue 細個, 亞媽成日話: 唔勤力讀書 / 做功課, 就趕我出街做乞兒...

相關搜索目錄: 功課

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-27 09:29 發表

乜嘢唧?M家搞階級歧視呀?乜唔係生而人人平等嘅咩?做乜成日釘住我哋住屋村嘅人,話要我哋努力讀書,勤力工作呀?當我哋係牛呀?哦!有錢仔就唔使勤力,就有靚車遊艇去溝 ...
Pen 兄, 我把你的 post 給社署的家人看, 她說 1 賠 100, 你是綜援客, 仲係1定要買 Gucci 眼鏡那位...

相關搜索目錄: 遊艇

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-27 21:50 發表

社署淨係爆我買Gucci眼鏡嗰條只係細數嚟咋,佢哋冇有識死,初頭俾間天水圍廉租屋我,撞佢個鬼,咁隔涉點住呀,我一話識曾凸手,佢哋驚到瀨尿,又冇問番曾凸手有否識得我,就咁批我二萬伍 ...
如果話識胡生/溫生, 可能批8萬伍...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-27 22:37 發表

我頭頭係撘胡生個朶謘A佢哋話我再講胡生就射我個case去深圳我先收聲之嘛。  
家姐話: 你如果識某 D 議員(余若薇 除外), 10 萬 1 個月都有...

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-30 18:28 發表

是時, 美日還未在沖繩外海大規模軍演, 之後, 韓炮演畢, 胡先生下月訪美, 碰杯於國宴。
第一回合落幕, 2011年9月第二回合上演, 到時大家知老何up 乜.

...
遲d 全家族第 1 代去 沖繩旅行, 差不多所有人, 都是第一次踏足日本, 仲要揀最唔日本的地方...

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-30 19:51 發表

同買樓賺大錢的講樓, 得過聽字...........無從拗起, 唔通話買股回報更好, 而3年後香港是全球核輻射中心乎!

長租服務式酒店, 加加埋埋, 在各地都住左有4年以上, 極之方便, 香港衰在環境, 否則是一好設想。
在 Ah Sue /飯票 此等壞鬼書生, 最好是包哂所有維修. 未嫁前, 試過在家呆等裝修工人半天.

缺點是, 地產市道好, 地產商會再發展物業.

2010 年, 新世界中心服務式酒店的住客, 全體被逼遷...

相關搜索目錄: 裝修 酒店

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-12-31 11:24 發表

小弟不敢,亦不應評論老何兄之好友,但亦要冒上大不諱,講出我嘅睇法,或許對其有所啟示。  

從老兄字行間透露,我有理由相信此君乃鬼見愁,lack of sense of humour兼生人勿近,包括自己家人 ...
Ah Sue 有另一看法 -可憐亦可哀...

新居不少外國人 / 海外華人和我搭訕 (可惜全為女性).

她們不約而同, 都說估不到Ah Sue 是香港人 (笑容可掬, 健談).

我覺得香港人 / 何老大之好友,沈默寡言 /鬼見愁/生人勿近,其實與成長/生活 環境, 有千絲萬縷的關係.

可惜的是, 何老大之好友,已到知天命 / 冇所懼 的歲月, 仍然自困圍城.

退1步想, 子非魚....

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-1-1 00:41 發表
[quote]原帖由 suewong 於 2010-12-31 21:20 發表

靚女Miss Wong!今晚去邊度倒數
人生第一次, 偏頭痛突然發作, 差 d 要入院...

係屋企訓左 2 日. 書都睇唔到...

引用:
原帖由 老何 於 2010-12-31 10:26 發表
A身家厚老何30倍以上, 居處不足600呎, 在港隄[Corolla。
...
我又覺得 o.k. 窩, 每人 spending pattern 不同. 每人都有選擇 feel good 的生活

要 ah Sue 幾拾萬買手袋, 開玩笑.  

引用:
原帖由 大隻西 於 2011-1-2 05:06 發表

小病是褔你有呀票票呵
個種突如其來, 無助之感, 其實頗難受...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2011-1-3 02:04 發表
Lipitor 我都食左好多年,但發覺肝醇素好高,
後來醫生叫我轉食Crestor,改善左好多,
但 d 藥好貴,成十蚊一粒。
因自小氣管弱 (所以飯票唔怕家有惡妻), 要吃補肺西藥, 盛惠 $15 for one...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-1-3 10:15 發表

其實想減肥 as simple as ABC,用個腦控制把口食少啲咪得囉,又何須喪跑呢?至於運動?炒咗個賓賓、印印,將家頭細務、買餸等工作做完都夠哂運動矣!

...
搬家後, part-time 唔肯日日來, 發覺家庭主婦 (e.g. 何太), 好有毅力 / 任勞任怨,

因為家務真是 never ending...

相關搜索目錄: 減肥 運動

引用:
原帖由 36D 於 2011-1-2 10:12 發表
!"佢長嘆一聲答我:"世侄,力不到不為財呀,家族幾十人跟住我食飯架,下面仲有幾千人要開飯呀。我怕有日樹倒猢猻散呀。" ...
也是很多事業已有成的上一輩的 worry...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-1-3 22:15 發表

黄小妹妳早幾日話頭痛到死,冇嘢喇嘛?

小心會否血壓高之先兆!Take care!  
有心,

我的血壓 一向都頗佳. 打算今星期會見 e-生, 作出諮詢.

引用:
原帖由 36D 於 2011-1-2 10:12 發表
家族幾十人跟住我食飯架 ...
飯票 2 年前都說過類似的話:公司 d 人跟住我食飯架, 而且希望可以培養 80 後做世紀不遇的大 project.

現在他打算 2011 年退休, 間中教下 MBA, 一個原因是因為班80 後, 爛泥....

引用:
原帖由 老何 於 2011-1-4 13:25 發表
昔年有遠親不如近鄰之說, 兼守望相助;方今鄰居, 雖近在咫尺, 亦有如防賊。
老何份屬舊禮教人, 每見鄰二老必問侯, 日久得其信任, 其女兒亦與太座投緣, 方有今早之事。

...
方今鄰居, 雖近在咫尺, 亦有如防賊。

積善之家, 最難得夫婦品德相投...

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-1-6 22:47 發表

再者,在任何情况下,皆不可將所有窗户緊閉,雖然咁做會嘥少少暖氣,但念及健康無價,多花些少電費又何須介懷呢 ...
me too...

引用:
原帖由 36D 於 2011-1-7 14:31 發表
美佬D數據,今日話好,聽日話衰,任佢up,真係好假下。

引用:
原帖由 mtpen 於 2011-1-9 19:47 發表

我上文提到,在任何情况下,皆不可將所有窗户緊閉,在夏天亦然。大家可有留意夏天每每在入睡房開冷氣時,初初嗰十分鐘會有一朕除,皆由於昨晚將窗户緊閉,空氣不流通,呼吸之氣味存於冷氣機上所致 ...
o下. 我一出睡房, 就打開窗/門, 乜唔係多數人都咁做 ?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。