推介:| 調解員課程 | Makeup Course | Hypnosis course | English course | NLP training | cissp cisa cism | 營養學課程 |

發新話題

- - - - - - - - - - 錢 錢 錢 - - - - - - - - -

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-4-11 18:07 發表
做sue姐姐既朋友真係會有安全感!!
另外突然覺得呢度開似有d似72家房客feel...
why, why, tell me why ?

水哥真係好, 後生時 Ah Sue 冇而家咁肥, 但都不入時人眼, (其他 理學院 d 女同學, 指到師兄/ 男同學 暈), 就是太純.

而且有男同學話我唔夠狠 / 性格, 同佢話不投機, 第日幫唔到佢, 發展事業...

好彩 c6 唔使我幫...

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-12 13:16 發表
方才太座令老何落街買材料,以便下午自制咸水角, 順便買份信報, 因每星期一肥佬超都up d 佢認為有料ge料 ,
但間中又有d料,咁先令老何要買信報, 吹漲! 而林行止就更多泚p, 得個up字, 冇人聽; 兩個人up下up下, 咁 ...
我諗住 tum 何太整"付"蝦, 覺得佢會整得好味...

me too...

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-12 13:16 發表
老何在美時, 書友仔叫定信月, 收唔到, 回港時找上堡壘街, 才明白點解收唔到。
...
點解 ??

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-12 09:43 發表

現在是冇胡趙之名, 行胡趙之實. .........冇邪何能顯正.
趙晚年被軟禁, 「被禁止會客、外出,完全限制了自由」....

李鵬是以計劃經濟為基本意識形態的傳統勢力的代表,但是李鵬的家族卻是出董事長和總經理的家族,且牽扯不少腐敗大案。其次子捲入1998年名噪一時的超大腐敗貪污案...

李鵬連任國務院總理時有210張反對票,這在歷史上是實屬少有,但李鵬仍然堅持要當第二任總理 - 你能耐我何 ?

有舊同事說: 她知道存好心, 做好事, 最終命運不如奸險之徒. 但願意行此窄路...

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-13 09:16 發表

何太問 : 付蝦 or 竽蝦?
竽蝦, 輸入法冇 "竽"....

竽頭當造時, Ah Sue 會唔會有得吃?

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-4-12 20:48 發表
..我冇諗得咁詳細wor.
只係覺得sue姐姐該係有情有義既人.
其實呢度好多長輩都有呢方面既性格.
B哥.何老..
K哥仍係風流才子FEEL ..
見錯莫怪...
B哥好後生, 唔係長輩

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-13 09:41 發表
看畢Steven 張每週一up個blog, 說及求學問為的是解釋現實生活, 從而理出對應之道, 大合吾心.
老何讀書, 年歲越大, 讀的書越薄, 因10有9都是肺話, 對現實生活無助。
而錢這最現實之物, 想唔破財, 事必不要看教人發達 ...
亞 Sue 看書, 是因為當中有很多樂趣. 好過 shopping...

引用:
原帖由 36D 於 2010-4-13 12:15 發表
大陸最好就係乜都控制在政府心掌內,要升要跌隨心所欲,p論經濟,教育,宣傳,文藝,乃至生仔都為黨所用,咁D數據你話睇黎做乜?
因此, 我對在香港上市的大陸企業 (國營, 民營), 都冇乜信心...

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-13 12:40 發表
試想......好野得咁交關........保8就保8........天下無敵..........
老何想保每月100萬進帳........真係得...........埥穭妙..........
係未埥纁

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-4-13 23:17 發表

冇信心就走寶了,
我有些同事幾年前一齊退休,
每人有退休金幾百萬,
有人買匯豐,嚇餐死,而家仲有排至返家鄉,
有一個買2628,左賺幾個開,現在千幾萬身家,
有一個重叻,三個幾買100萬國航,十二蚊走晒, ...
2628 我都賺左小小, 不過唔敢長, 怕是 8 號仔的翻版.....

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-13 17:40 發表

因此, 我對在香港上市的大陸企業 (國營, 民營), 都冇乜信心...
講到 "錢 錢 錢 " 同中國大陸, 亞 Sue 今日有 d 感慨 (c6 番黎我都會同佢呻):

我做左 40 幾年人, 第 1 次同鄰居開火. 仲係搬入不夠半月.

新居是所謂"豪宅", 很多國內同胞進駐. 今天在電梯內, 有 1 個 中年的國內女同胞大聲講電話, 傍邊的鬼子佬側目相看.

亞 Sue "殊" 左 1 聲, 即刻比國內女同胞喝罵, 點解"殊" 佢.

我同佢 1 齊出電梯, 向她解釋, 電梯空間小, 咁做好騷擾.

她答覆: "我有錢住哩度, 使乜斯文 / 講公德.  我講電話, 關你乜事.", 仲用買送睄異.

我終於見識到財大氣粗. 我諗, 國內 d 蟻民, 境況仲可憐.

第 1 個反應係想搬, 唔要同哩 d 人為伍. 再想 1 層, 香港同國內融合, 此現象只會越來越普遍, 我避得去邊?

可能我見識少, 我都知香港人, 會覺得有錢大哂. 但未見過咁赤裸裸...

p.s. 我想中國人民站起來, 但唔想大國如此堀起...

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-4-14 17:28 發表
類似情況我都遇過.
在泰國時.鄰坐是國內女人.講話大大聲.
當時我老外朋友問我佢係咪係度鬧交.
我真係想走埋去"殊佢too"
但最後都冇...所以感受到sue姐姐有幾尷尬
水哥真係好 , 通常男士會覺得 1) 好管閒事 2) 茶杯堛滬楫i.

我估 c6 會叫我以後唔好吃眼前虧, 擔心仲有第次...

但我真係估唔到個國內女人會講: "我有錢住哩度", 同埋撞我....

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-4-14 18:05 發表
因為問我or比人目睹咁冇水平既事既人係老外.
呢件事已去到代表你既民族教育水平. 人地(老外)唔會話.."呀邊個邊個真係老土"
老外們只會諗."你地中國人真係老土" 即影響埋我.
唔嬲有鬼.

剛剛同 c6 講左, 我話回心 1 諗, 如果唔係有鬼子佬在場, 如果佢唔係國內人. 我未必出聲.  

10 多年前, 常上落半山行人電梯, 其實都好多海歸. 大大聲講話. 不過是 open area, 騷擾無咁大. 有 1 次, 同行朋友 "啤" 住佢地, 即刻收歛.

可能只是個別事件, 有感覺, 住在香港中產聚居地的國內人, 已由海歸變為暴發戶, 大國堀起...

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-4-15 00:35 發表

校長有事了? 跟大款女人開火?以後還有見面的  那怎麼辦啊!這些人在本土也不會受歡迎  其實不是想象中那麼壞  把人家的錯來懲罰自已不值得  朋友的事我不會坐視的。        

多謝 b 哥安慰.

c6 叫我以後避開佢.

回心 1 諗, 因為香港國際化, 所以我們覺得在公眾場所, 大聲喧嘩, 是沒禮貌. 國內人其實未有這樣的慨念...

當時我這麼惱, 最大的原因, 是她的身體語言 / 說話, 赤裸裸表達出, 有錢大哂...

相關搜索目錄: 語言

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-4-15 01:49 發表
祖國同胞何止在礞漱j聲講電話,食埋煙都大有人在,希望校長日後唔會見到,
但礞煽N明文禁止食煙嗟,無話唔俾講電話喎,你真係咬佢唔入,學若薇大狀
話齋,法律無話犯法就做得啦。

有一點大家值得留 ...
我都明大家文化不同, 讀研究院時, 曾經同 1 個國內博士生拍拖, 都發覺此現象. 問題是, 我 2 歲半的侄孫, 大聲喧嘩, 我們制止她, 都不會有如此反應....

p.s. 90 年代初, 拿獎學金到外國的大陸人, 真是勤工儉學. 全冇香港學生的浮誇...

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-15 12:41 發表

當....................然....................有妳份兒
丁Q...

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-15 16:35 發表
臨尾沽番2張 22185.............................

太座話: sue姐唔好同人嘈, 生出離樣貌就唔似辣, 卑人感覺係好「砥v, 撞到d衰人實激死!
覺得何太反應快, 哎交應該 let...

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-4-15 16:02 發表

千金買屋,萬金買鄰。

祝列女博士時運高,以後出入,一眾魑魅魍魎皆要迴避!
可能我 d 鄰居都咁諗....

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-4-15 22:26 發表

當它傻人看自已就開心  我出街間中也被人欺負  坐的士也有發生  我多不上心沒有火  真的扯火一係就收佢皮
b 哥都會比陌生人人欺負 ?

反而我覺得 b 哥會比朋友出賣...

p.s. 係咪太直...

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-4-15 23:40 發表
SUE姐姐.B哥應該仲係有老一輩講江湖道義既人.
唔係燿嬼縞期膨.但一踏到上頂.會冇面比個隻.
有錯莫怪
就是這樣, 才會給朋友出賣...

引用:
原帖由 36D 於 2010-4-16 14:25 發表
在電郵收到的,但我親眼見過類似情況。
我都相信會有類似情況.

霍英東 (全國政協副主席) 開發南沙時, 多年受盡 1 個芝麻官氣, 就是因為芝麻官背後的勢力...

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-4-16 23:13 發表

水哥講到我咁社團  還是[老一輩]  叫我B哥已很因慰  您我好朋友不必長幼輩做點子了  怎樣說我也受不起  呵呵
係囉. 我形住 b 哥個 look 好後生. 次次水哥稱呼前輩, 我都忍不住笑...

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-17 13:32 發表 只是知道生存在一個人食人的社會。
M錢係自衛, 養成自尊,培養自覺, 更而自律, ...
說得好...

有錢都會死, 但死得舒服 d...

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-19 09:40 發表
散唔入市, 聰明之至。財經演員M食之需, 大市難玩, 便疾呼炒股唔炒市,
散諗多一諗, 要是地震, 間屋豈會唔燒炮, 食少多覺唹i也。

吹漲老何, 上週5冇一次拆清對馬鞍, 諗住本週逐步做, 突然冰雹彭彭\, 悔之已晚, 食幾多, 著幾多, 整定!
...
男子漢的心態. 好 !!!

引用:
原帖由 老何 於 2010-4-21 11:39 發表
941 一到80, 自然就想到科網狂潮, pk價.
有d朋友因941而啋, ne類朋友仲多數有個學位, 佢地反而唔玩8號仔;理由8係博懵, 941唔係!
唉, 幾十歲人仲咁天真...........世上那有按正路出牌之理, e+重衰過以前...... ...
真慘!!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。