推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

- - - - - - - - - - 錢 錢 錢 - - - - - - - - -

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-7 09:37 發表
鉈a狻I吁,世界上所有负责任的ヴa,都不要打贸易战和货币战。
希望欧方在人民币汇率问题上保持客观、公正的立场,并Y&# ...

老何見解, 各國人不為己, 天誅地滅。
今日我同飯票,都有相同看法。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-7 17:29 發表
何以會如此?老何坐係度, 諗完又諗, 可能是一箭三鵰, A. 賴債 B.引入通脹避通縮 C.利出口,
仲有乜好處, 請大家賳唌HE+覺得老美動機唔止咁簡單, 可能想一铺番本, 老何前曾講過,

...
下,唔係呀,咁無信用 ?以後仲有人信佢既 ?

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-7 17:29 發表
港股冇泚p, 農行下週五列入富時中國指數。
...
點睇 農行

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-8 10:24 發表
鉡`所講:如人仔升值,中國的工廠就會大量倒閉,農民工就要回鄉,社會出現不穩、、、、、、、、。這是美佬所願也,若再加多打一兩{仗,世界都筋疲力盡,政經才可漸漸回穩,美日在鰨及釣魚台軍 ...
正衰人!

問心,competitor 點會同情我地 ?

相關搜索目錄: 釣魚

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-8 10:56 發表

講開傳媒, 港人外語雖然日走下坡, 而6,70s後本不俗, 老何發現佢地80%係唔睇外地主流報刊,
地沿政治更1%都冇, 點解係咁?
按理此輩最具國際視野, 何以如此, owl頭!
...
唔係 sweet talk, 60 / 70 後英文唔夠你地好。Ah Sue 公開試 中 / 英 都 A,但成長時所有流行文化,都是廣東話。雖然盡力去 sharpen 2 文 3 語,但都是 強差人意。

因為同輩 / 朋友無興趣。同我講時事既,未黎論壇前,得飯票;家姐 / 亞哥 就同我 1 齊罵傳傳媒 / 刁民 / 政府。

相關搜索目錄: 外語

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-8 12:03 發表

港人叻在全球名牌如數家珍.
係呀。法文 / 意大利 文,不過發音唔準。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-8 13:12 發表

讓小弟嘗試解答鵀悁韞S此 owl 頭洁A會否因此輩身處之社會風氣,重理科而輕文科所致呢?

佢]連地圖都唔識睇,更遑論國際視野!

以我認為,現今世界早已一家, ...
我家 的 70 後 (男),睇報紙,靜係娛樂版。所以永遠唔會同我爭。

其實現今的社會風氣,重商,更需要國際視野。

現在年輕人,上唔到位,佢地自己都有責任。

相關搜索目錄: 報紙 娛樂

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-8 09:18 發表

15號3:58pm 走1/3.
last month ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-8 16:54 發表

我同意老何兄睇法,不過我]成日話 80 後乜乜物物,其實我]都有責任鵅C佢]自己鄍衈Y度爆出謘H咪又係佢上一代即我] 40、50、60 後教成咁!佢 ...
couldn't agree with u any more...

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-8 16:54 發表

臐A舉起三隻手指發誓,放髐u有即刻番屋企親子,冇去滾、打牌、賭狗馬魽I小心發假誓雷公劈呀,唔好以為好天就冇事,有旱天雷謘I ...
我父母。

亞哥有打衛生麻雀。

我有 家姐 / 姐夫 都是這樣子,他們的下一代 (90 後),變左溫室花朵。我同飯票,都擔心佢太純,適應唔到社會。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-8 17:05 發表
.................劉曉波獲頒諾貝爾和平獎.................. ...
I just want to post the news. Norway, Well done!!!

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-8 18:37 發表

其實講國仇家恨,倭寇,花旗佬,亞差等未有耐。北極熊先至係中華民族頭號死敵。

基本上滿清俾人鵀a,大部份經已歸還,除珓X人。當你睇番歷史,對比地圖,你會一路睇 ...
噢! 我一向覺得中國人同日本人,係世仇。

居所好多 外國i-bankers, 發覺韓國人,好憎日本人。

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-11 14:40 發表
何老大,無計架,傾A都死 ,所以只可隊H仔同中資股同資源股,尚有一線生機。蝕少D。
老大有乜好提議,打救下D後生。
無計架,傾A都死。

唔階穧滿C

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-12 10:31 發表
DOW 昨晚上落53點, 炒美股捱夜唔堔穸出奇。

超OK鏟, 首要條件係要身體健康, 有精神, 早睡早起, 老何10:30PM後多已見周公了;
所以9:30PM後在這forum極少有老何d post.

有好多小輩, 因職於炒業, 38歲便腰酸脖痛, 缺少運動, 心情緊張, 未老先衰, 雖在投行, 入息過人, 但得不償失。...
識人係投行做,佢話佢係搵得多,但通常 40 歲,已體力不支,要退休。

鄰居係 i-banker, 瑞士人,兩夫婦60 多歲。佢太太同我講,海嘯 1鋪清袋。所以要重出江湖,但是力不從心。

Ah Sue 係新居,識埋唔少 i-banker老婆,都是老公忙得不可開交。

相關搜索目錄: 運動

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-13 09:36 發表

入投行一d都唔易捱, 妹妹80年入混吉 (Vanguard), 做左3年, 走都走唔切, 魚尾紋即現,
妹妹要靚唔要錢, 仔現在獅城大摩, 人乾一條, ne兩3年, 年年入廠, 百病叢生, d香港小輩仲死,
尿酸腳痛, 神經衰弱 ...
而且行頭窄。

e-甥女的老友,海嘯後失業。而加都搵唔番投行,好像是佢個瓣,香港 close 左。最慘 佢 30 多歲,想馬死落地行,commercial bank 都唔肯請。

佢由小讀書 let, 是天之驕子,如今。

仔,what's that ? 考起!!

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-13 11:43 發表

我有個 friend,53歲,政府工,contract,一年前腸癌三期,成因我話係壓力,而家好番,我叫佢咪再做,老公又係政府工兼 pensionable。樓供完,個仔 London School of Economics 畢業兼有份好工。

佢唔聽, ...
無言以對。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-13 12:07 發表

係窄得交關, 好難放下身段, 今年仲死, 花旗新例冇左對賭, 好多人執包服了。

乜走出個咁鼤顫 .................太座妹妹(她的老細arm arm 被炒)。
估唔到,因為茶聚時,你提過 何太屋企,重男輕女。

我以為是你個 let / 好仔。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-13 12:14 發表
小弟貼呢段文,因為佢係末日博士
但小弟始終覺得,末日即新日,危機即生機,只要唔好大貪。(小貪一定可以)
一定有運行。
其實在學術界,近 20 / 30 年,經濟學由 qualitative, 變作 數量化。羅獎既,都是 此派。

所以羅生有此 approach, 不足為奇。

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-13 20:07 發表
曾凸的報告,一句若無料到。先租後買,擺明利益輸送。無吉屎再起居屋,呢個政府冇Q用
比錢人買樓!!!

比住客原價買,5 年後,個市升,就好地地。如果跌,又話 儲起既50% 租金只可買樓。1 定有政客出來,為民請命。

點解香港政府,無長治久安的抱負 ?

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-15 10:21 發表
今日5中全會開會, 10月以來, 報導多多, 簡單一句, 量變轉質變。
很多人誤解, 冇政改, 經濟難以前行, 老何話:並無關聯。
若有不同諗法, 挑戰老何, 在此先掛免戰牌。

老何思考方法, 我偉大的媽咪教落, 做人處事, 先諗對方立場利益, 才諗自己;
, ...
亞媽無何老太搵錢咁 let, 但就常教我們,泥水工起門口,過得人,過得自己。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-18 11:18 發表
上証冇得頂, 散上晒身, NE幾日內地鄉友, 頻頻來m, 快D入離玩啦,
想潑冷水都唔敢, 話口未完, 便上到3000, 問你服未, 佢地齛媊A法, 唔係人咁品,
唔跌9成, 都幾難成熟, 灰色收入之過.

23558走左20. E+倉位235 ...
上 1 輩紀律部隊 D uncle, 好多退休後,難全身而退。有 1 個 坦白既,講過:冤枉黎,瘟疫去。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-20 17:44 發表
忍忍忍, 忍到幾時!?

成班老鬼茶客ne兩日都係講ne個話題。
其實何只老何一個諗ne件事, 成千上萬人都唔知諗左幾耐, 但, 諗乜都要以現實為基礎!

現實, 正如老何唔想受洋人氣, 要掌握自己命運, 都要有資本及時 ...

我記得先父眼有淚光,說到:華人與狗,不准入內。中學老師,提到日本以中國鴨梨,groom 小童的野心。現今的形勢,眾敵環伺。弱國無外交,韜光未必能養晦。我不犯人,不能保證人不犯我。

Ah Sue 雖然是 engine 妹,但對大型機械完全無興趣;軍備器材更 not my cup of tea. 但在 科技競賽中,先發制人,後發者制於人。只有比別人行前幾步 / 想先幾步,才是致勝之道。但 d 哥說得好,小心重蹈蘇俄的覆轍。

而且一個貪瀆成風,金錢掛帥的國家,雖是我的根源,我也害怕她 財大氣粗,為世界帶來威脅。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-21 15:55 發表
Ah Pen, Ah Sue,

身為皇帝子孫, 真係好矛盾。
歷史話比我地知, 每當d蟻民生活得安樂d, 朝廷就會對外用兵, 文治武功, 皇上所欲也。

老八的內政外交。
內政惟求神拜佛, 上帝阿拉請不要令它再陷瘋狂, 於願足矣 ...
有甚樣的人民,就有甚樣的統治者。

對中國,我的感覺就是 1 個母親,面對 1 個天性頑劣的孩子。更痛苦的是,我是 1 個幫理不幫親的母親,

p.s. 其實很同情家中至親。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-21 17:29 發表

來日如何, 老何看不見了, 但大局已定, 神州已成眾矢之的。
何其不幸, 幕後老人及其在位耳目的私心, 致內政不震, 施以利釣人之術, 兼把玩國族之情來綑縛人心, 維持其治局;
雖則有心人欲力圖隱惡, 但阻力重重, 豈料彼輩無視後果, 祭起大國x起口號, 喧天之日, 即為下代帶來眾敵環伺之患,
小康未成, 前路已滿途荆棘。
...
曾有學者說過,中國人和猶太人,是被咀咒的民族。

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-22 09:52 發表
當今之局,小弟愚鈍,up番兩句,各前輩師兄師姐莫見笑,並多加指正。

亞爺韜光養晦多年,已有小成。但並非大成卻因維持內穩,而祭出大國凸起,推動盲目愛國之計,實是飲鴆止渴。忽說登月,又說航母,再說 ...
d 哥,我同你真是同志。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。