推介:| 健康產品 | 心理健康 | 女性健康 | 健康檢查 | 膽固醇 | 脊醫 | 牙醫 | 激光矯視 | 減肥 | 香薰 |

發新話題

[疑難] 點防止有高山症?

點防止有高山症?

有打算去爬下高山, 有冇人試過中招有高山症?
係唔係會傻下傻下?

唔好上得太急,同埋可以準備氧氣

冇錯, 唔好上得咁急.
俾身體有足夠的時間適應山上的低氧環境, 不過確實的登山速度,會因人而異。一般建議,每日不宜攀登超過600米。若已到達3,500米海拔,每日攀登高度更不應超過300米。此外,每晚找一處較低海拔的地方休息,亦證明能有助避免高山症發生。

details 既俾條link 你睇睇:
http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/insurance/healthnet/featurestories#a2

btw, 你其實想爬咩山?

引用:
原帖由 WilliamFung 於 2010-3-15 18:54 發表
冇錯, 唔好上得咁急.
俾身體有足夠的時間適應山上的低氧環境, 不過確實的登山速度,會因人而異。一般建議,每日不宜攀登超過600米。若已到達3,500米海拔,每日攀登高度更不應超過300米。此外,每晚找一處較低海拔的 ...
條link 入面講話可以食Beta-agonist 類等能擴張氣管的藥物及Nifedipine, 係唔係咩人都食得?
要醫生處方?

引用:
原帖由 JaneWong 於 2010-3-16 19:30 發表

條link 入面講話可以食Beta-agonist 類等能擴張氣管的藥物及Nifedipine, 係唔係咩人都食得?
要醫生處方?
當然最好係去搵自己既家庭醫生問下啦, 記住藥最好唔好亂食!!
有冇人知去高原地區玩, 旅行保費會唔會特別貴呢?

引用:
原帖由 JaneWong 於 2010-3-16 19:30 發表

要醫生處方?
俾多d資料你:

其實高山症是可以用藥物以作預防,目前被証實對預防高山症有效的藥物便是乙醯唑胺(Acetazolamide)。Acetazolamide能夠刺激呼吸,提升換氣,繼而令血液內的氧氣增加,因此身體會比較容易適應上升的高度,此藥不但可以預防或減輕高山症帶來的不適,而且亦會減低出現高山腦水腫及肺水腫的危機。

Acetazolamide一般需要在登山前一天開始服食,直至登山後數天才可停藥。如登山者對磺胺類藥物有敏感反應、患有蠶豆症(G6PD缺乏症)或是肝腎功能不佳,則並不適合服用此藥。

除了Acetazolamide,皮質類固醇(Dexamethasone)和鈣離子阻斷劑(Nifedipine)亦可用作治療高山症。Dexamethasone主要用於高山腦水腫,而Nifedipine則對高山肺水腫有治療功效。

Source: http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/insurance/healthnet/healthtips

最好, 都係要問下你家庭醫生既意見啦~

试着站得高的地方,慢慢就会适应

引用:
原帖由 WilliamFung 於 2010-3-15 18:54 發表
冇錯, 唔好上得咁急.
俾身體有足夠的時間適應山上的低氧環境, 不過確實的登山速度,會因人而異。一般建議,每日不宜攀登超過600米。若已到達3,500米海拔,每日攀登高度更不應超過300米。此外,每晚找一處較低海拔的 ...
入面條link咁講:

若想避免出現高山症,登山人士不宜採取急速的步伐。慢慢登山,能讓我們的身體有足夠的時間適應山上的低氧環境。至於確實的登山速度,同樣因人而異。一般建議,每日不宜攀登超過600米。若已到達3,500米海拔,每日攀登高度更不應超過300米。此外,每晚找一處較低海拔的地方休息,亦證明能有助避免高山症發生。

登山人士若想測檢自己是否已出現高山症,可利用國際採用的「Lake Louise Score」問卷。此問卷乃按頭痛、疲倦、呼吸困難等各類徵狀的嚴重性評分。超過某一個分數,便代表已出現高山症。這一問卷便捷、易明,讓登山人士能迅速掌握自己大概的身體狀況,再決定其後的登山部署。

想問有冇人知咩係「Lake Louise Score」問卷? 有冇人用過?

引用:
原帖由 ArthurChu 於 2010-3-24 21:06 發表

入面條link咁講:

若想避免出現高山症,登山人士不宜採取急速的步伐。慢慢登山,能讓我們的身體有足夠的時間適應山上的低氧環境。至於確實的登山速度,同樣因人而異。一般建議,每日不宜攀登超過600米。若已到 ...
可以上網downlaod 到
去西藏又唔駛咁驚, 你有冇返工架. 個人建議去買份保險, 就算有咩事, 都有個保障MA~

相關搜索目錄: 保險

引用:
原帖由 ArthurChu 於 2010-3-24 21:06 發表

入面條link咁講:

若想避免出現高山症,登山人士不宜採取急速的步伐。慢慢登山,能讓我們的身體有足夠的時間適應山上的低氧環境。至於確實的登山速度,同樣因人而異。一般建議,每日不宜攀登超過600米。若已到 ...
正如8樓所講~「若想避免出現高山症,登山人士不宜採取急速的步伐。慢慢登山,能讓我們的身體有足夠的時間適應山上的低氧環境。」總之慢慢黎~~唔洗急~~讓自己上到山頂唔會串哂氣~~吸唔到氣嘛~~

引用:
原帖由 『劍心』 於 2010-3-29 15:03 發表

正如8樓所講~「若想避免出現高山症,登山人士不宜採取急速的步伐。慢慢登山,能讓我們的身體有足夠的時間適應山上的低氧環境。」總之慢慢黎~~唔洗急~~讓自己上到山頂唔會串哂氣~~吸唔到氣嘛~~
明白明白~
不過聽講上到高山, 飲d酒係唔係可以俾d血流通得好d. 仲有可以保暖. 堅定流?

引用:
原帖由 ArthurChu 於 2010-3-29 19:59 發表

明白明白~
不過聽講上到高山, 飲d酒係唔係可以俾d血流通得好d. 仲有可以保暖. 堅定流?
嘩, 你唔好亂黎啊, 其實大錯特錯.酒精類飲品,安眠藥,鎮定劑等,由於會壓抑呼吸,服用後亦會令人較易出現高山症.所以應盡量避免進食或使用此類東西.
上面條link 都有講架, 睇下啦

引用:
原帖由 WilliamFung 於 2010-3-26 19:14 發表

可以上網downlaod 到
去西藏又唔駛咁驚, 你有冇返工架. 個人建議去買份保險, 就算有咩事, 都有個保障MA~
有返工架, 2個細佬妹都要我供書教學....
我點都會去行一次架, 當然啦, 我已經買定保險, 穩陣d

相關搜索目錄: 保險

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。