推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

有冇人用過"月老牌"洗頭粉洗頭?

引用:
原帖由 娛樂萬歲爺 於 2010-3-15 19:21 發表
有冇人用過"月老牌"洗頭粉洗頭? 有?
哈哈~你肯定係六十/七十後, 而且當年重係中產!

"月老牌", 即現時"花王", "洗頭粉"係一包包賣, 錫紙包裝,
約2吋 X 3吋左右, 份量不多, 但都夠洗一次頭o既!
記得大約賣 ...
好像用過, 但亦可能同 洗頭水" 既版 mix up...

相關搜索目錄: 娛樂

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-18 18:14 發表
響藥材舖就有,吊響度賣,一排排,錫紙包裝,要買時一包一包搣落黎。
印象中有一男一女 Model 洗緊頭,但唔使六七毛子咁貴,2毛子一包隉C
講起有印象, 但會唔會當時藥房 / 雜貨店, 係吊起野黎買?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-19 11:20 發表

高級野先至會吊起黎賣架,老實講,2毛子洗一次頭算係高級消費,仲要自己洗喎,細路仔時老媽子拉去巷飛髮,都係6毛子咋。
雜貨舖仲有D茶仔粉賣添,六七十年代那時已沒有後生仔用茶仔粉黎洗頭了,買既都係伯爺婆, ...
平時用洗頭膏 / 水, 但1有同學生頭虱, 亞媽就用茶仔粉幫我洗頭.

印象中 d 味道好難聞, 唔同洗頭膏 / 水 (香噴噴).

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-19 23:53 發表

我也要買[茶仔粉]試試  中藥店有吧  怎樣使用的呢
放落水, 煲滾, 診熱用. 話可以殺頭虱.

睇過文章, 好似話護髮ka.

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-20 00:22 發表
sue姐仲未訓???
係咪執野執到暈..
執左少少咋. 因為c6 同我都 好怕間屋亂.

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-20 00:25 發表

煲滾是100度  馬上淋上很燙的啊
攤凍少少, 但都係熱.

而家你明點解我鐘意亞爸多過亞媽啦.

冼親都喊, 人地生頭虱, 累埋我.

問唔問得, b 哥 / k 哥 / 何老大 / Mr. Wong 細個, 有冇生過 ?

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-20 00:28 發表
睇完我即刻笑鬙Xne..
你係 70 後, d 同學應該冇生頭虱.

而家諗番, 可能爸媽教得好, 細個真係唔識嫌棄人.

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-20 18:31 發表

嘻,好彩由細到大都未見過同學生過自己更加未。所以茶仔粉只係見過,但從未用過,乜原來好難聞架?
你係 80 後 ?

因為睇書,當時 60 / 70 前期,d 細路 2 行鼻涕,生頭虱,屋企有老鼠 / 蝨,好普遍。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-20 18:40 發表

茶仔粉係已經加工過的了。方便D人用,以前雜貨店才有。不過現在好難搵了。正確係用「茶仔頭」,乜野叫「茶仔頭」呢?
有冇見過茶仔餅?亦叫「茶仔頭」,好似而家D普洱茶餅咁,但仲要大個好多,約莫有一張大牌檔 ...
exactly. 細個慘痛既回憶,記到而家。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 老何 於 2010-3-20 20:14 發表

4五十年代,癩痢,頭虱,紫紅大瘡當年好普遍, 五彩班斕點綴項上。
居城寨九龍城期間, 各父母親應對方法簡單直接.......男的剃光頭, 女的剪短髮(椰簻O也).
還要每日以密度高的半月骨梳耕髮, 白色虱豕ㄘ颾瑂媔,  ...
係啦。亞媽日日都咁做,痛死人。

而且 1 見我搔頭,有殺錯,無放過。

其實香港人當時係貧,所以污糟,定係中國人污糟 ?

引用:
原帖由 manxcat 於 2010-3-20 21:01 發表
印像中,兒時我用 42號雞強洗頭水 的。
未聽過 。講黎聽下,唔該丫。

引用:
原帖由 manxcat 於 2010-3-21 02:16 發表

原來我打錯好多字...
鮮黃色液體,透明圓柱形膠樽裝,應該叫 42雞蛋洗頭水,
印像中70年代電視廣告好常見的。
印象中用過。幾香。

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-21 16:58 發表

唔係呀,我都唔後生,但真係未見過有同學生過蝨。自己都冇。但老媽子講就話我細個生過「大瘡」,仲要搞到去割添。印像中頭蝨冇生過,亦未見過人生過。但瘡呢D野就成日生,那時乜鬼野都搽上去,藍藥水又有,紅藥水 ...
真奇怪。

印象中亞媽如臨大敵。

所以覺得好似好普遍。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-21 16:58 發表

唔係呀,我都唔後生,但真係未見過有同學生過蝨。自己都冇。但老媽子講就話我細個生過「大瘡」,仲要搞到去割添。印像中頭蝨冇生過,亦未見過人生過。但瘡呢D野就成日生,那時乜鬼野都搽上去,藍藥水又有,紅藥水 ...
好似無生過瘡,熱"費"生得多。記得 70 / 80 年代初期,我 d 侄子好鐘意我去佢地屋企,因為平時亞哥唔肯隨便開冷氣,我 1 去,即刻開。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-3-21 17:09 發表
居住環境同衛生係一個好大問題。當時人多,住既方稠密,成七八人塞埋一間房,有些房仲長年不見陽光。水,又係一個問題,制水就慘,就算唔制水,一條水喉,成七八伙人用,好多人用好多容器盛水留用,自然衣服及個人衛 ...
嘩! 聽到都驚。

"而家我地會鬧D姪仔姪女將D食物拿入洗手間" - 佢地幾大?將D食物拿入洗手間,做乜 ?

引用:
原帖由 老何 於 2010-3-21 18:39 發表

貧與v糟並無關係。
貧......經濟上, 城市總比農村好, 但老何5六十年代於鄉間所見, 農村的瘡癬疥癩比香港少得多,
          但在傳s的物質循環再用理念下, 垃圾並不多見, 水源空氣比現今潔靜得多, 只因老八犧 ...
鬼子佬多數係寒帶地方生活,唔日日洗澡,都可以接受。但中國人....

引用:
原帖由 老何 於 2010-3-20 20:14 發表

健康衛生問題, 港英小小投放, 即解民苦.......簡而言之, 對症下藥而矣, 觀今視昔, 張口無言。
...
for argument sake:

衛生問題, 相對現今的難題,簡單很多。

第1手消息,當時牽涉到國際 / 經濟的範疇 (eg,越南難民),殖民地官員,都會請示英國,然後指示本地官員執行.

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-3-21 23:46 發表
咁有咩咁奇?唔通我理解錯?
依家有咩涉到國際 / 經濟的範疇.都會請示中央.然後指示本地官員執行
水哥講到明,有人唔掂。

好彩係香港,唔係水哥累 XOCAT 被人封。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。