推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

有冇人用過"月老牌"洗頭粉洗頭?

響藥材舖就有,吊響度賣,一排排,錫紙包裝,要買時一包一包搣落黎。
印象中有一男一女 Model 洗緊頭,但唔使六七毛子咁貴,2毛子一包啫。

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-3-15 23:30 發表 兒時用過一種,洗手紙,約2吋X3吋左右是紅色包裝,中國出品用時撕掉少少加水,,便起泡,,,,非常好用,,最衰冇留種 !到日本見到類似買了一包,至今,,約八年了,,付圖參考
美加淨番梘紙。每包3毛,有成20張。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-18 22:08 發表 講起有印象, 但會唔會當時藥房 / 雜貨店, 係吊起野黎買?
高級野先至會吊起黎賣架,老實講,2毛子洗一次頭算係高級消費,仲要自己洗喎,細路仔時老媽子拉去巷飛髮,都係6毛子咋。
雜貨舖仲有D茶仔粉賣添,六七十年代那時已沒有後生仔用茶仔粉黎洗頭了,買既都係伯爺婆,一毛子四包,聽講用黎洗頭好好既。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 17:25 發表 攤凍少少, 但都係熱. 而家你明點解我鐘意亞爸多過亞媽啦. 冼親都喊, 人地生頭虱, 累埋我. 問唔問得, b 哥 / k 哥 / 何老大 / Mr. Wong 細個, 有冇生過 ?
嘻,好彩由細到大都未見過同學生過。自己更加未。所以茶仔粉只係見過,但從未用過,乜原來好難聞架?

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-3-19 23:53 發表 我也要買[茶仔粉]試試  中藥店有吧  怎樣使用的呢
茶仔粉係已經加工過的了。方便D人用,以前雜貨店才有。不過現在好難搵了。正確係用「茶仔頭」,乜野叫「茶仔頭」呢?
有冇見過茶仔餅?亦叫「茶仔頭」,好似而家D普洱茶餅咁,但仲要大個好多,約莫有一張大牌檔坐既圓摺「Dun」咁上下大,約有半寸厚。外表粗糙,深啡色,外層痴滿禾桿草,買時用鐵槌敲碎一塊塊,學似Sue姐話,再番去用黎煲水。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-19 20:57 發表 平時用洗頭膏 / 水, 但1有同學生頭虱, 亞媽就用茶仔粉幫我洗頭. 印象中 d 味道好難聞, 唔同洗頭膏 / 水 (香噴噴).
最早前我係用番梘洗頭,就咁沖涼用乜就洗頭用乜野梘,記得係用「蜂花壇香梘」,好香,但用幾日後就冇晒味。
後來高級左,就用「加信士」。

邊有而家咁幸福,咁多野用。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 23:44 發表 你係 80 後 ?因為睇書,當時 60 / 70 前期,d 細路 2 行鼻涕,生頭虱,屋企有老鼠 / 蝨,好普遍。
唔係呀,我都唔後生,但真係未見過有同學生過蝨。自己都冇。但老媽子講就話我細個生過「大瘡」,仲要搞到去割添。印像中頭蝨冇生過,亦未見過人生過。但瘡呢D野就成日生,那時乜鬼野都搽上去,藍藥水又有,紅藥水又有,最頂唔既係老媽子成日去藥材舖買D一毛子塊既膏藥黎「廉」,真係好肉酸架!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-20 23:58 發表 係啦。亞媽日日都咁做,痛死人。 而且 1 見我搔頭,有殺錯,無放過。 其實香港人當時係貧,所以污糟,定係中國人污糟 ?
居住環境同衛生係一個好大問題。當時人多,住既方稠密,成七八人塞埋一間房,有些房仲長年不見陽光。水,又係一個問題,制水就慘,就算唔制水,一條水喉,成七八伙人用,好多人用好多容器盛水留用,自然衣服及個人衛生差。Sue姐見過「鎖水喉」未?原因係制水,水壓唔夠,令高層住戶無法接到水,於是有人諗出「鎖水喉」呢個方法,就係為保每層樓都可接到水,每層樓只接一個小時,當時間一過,第二層樓既人就會黎「鎖水喉」,用一個鐡罐兩個孔用把鎖鎖住,等其他人用唔到。再其次,就係六十年代好多樓根本冇廁所,廚房又係佢,廁所又係佢,十分不衛生,加上冇水廁,用馬桶、倒夜香,真係惡劣頂透。
而家我地會鬧D姪仔姪女將D食物拿入洗手間,以前個個都係響那個「洗手間/廚房」煮飯,諗起都噁心。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-3-21 18:13 發表 嘩! 聽到都驚。 "而家我地會鬧D姪仔姪女將D食物拿入洗手間" - 佢地幾大?將D食物拿入洗手間,做乜 ?
呢D都係幾年前既事了,而家我最細個姪女都十歲了。
有時佢地食野整污糟隻手,就好多時連食物都一齊拿入洗手間洗手。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。