推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

40 12
發新話題

童年小食...香港之美食篇

引用:
原帖由 mygo 於 2010-4-28 14:24 發表
拿,咁就真係差唔多苤C我睇到一行有十三舊,共有四行,應該係五十幾件。而#96師兄貼出黎既就真係一般酒樓既乳豬全體啦,我數過,第一行九舊,第二行八舊,第三行八舊,合共二十五舊,一圍十二人每人得二舊。 ...
心水咁清. 賓賓打唔打到你斧頭 ?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-4-28 12:21 發表 其實,係非常討厭,真係要海關查下有冇呃人。乳豬其實真係少得可憐,最離譜既係個頭同腳根本不成比例,都唔知去邊

搵D腳番黎,又細又奀,仲要同隻豬唔同色,真係極過份。個頭同兩隻咁既腳仔,你就上碟,搵阿水食咩,全 ...
鴨殼整的鴨鬆都是少得可憐..

食過冇偷工減料既, 真是食極都唔完...

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-4-29 10:45 發表

一鴨三吃乎(一隻鴨賣給三^客做鴨鬆)?
笑 c.

(BTW, how to say "笑 c" lively in English ?)

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-4-30 16:38 發表

Is "Laugh your head off" OK?

Credit: my Vancouver friend
等我問下你親戚 (我英語導師)...

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-4-30 01:09 發表

賣剩就拆肉做火鴨絲 拜完山隻雞通常我拆肉做雞絲米 乾蔥頭切圈  蔥花 芹菜  爆香蒜米  芫茜 全部落哂 冇點你!
叫家姐試下. 因為通常掃墓後, d 食品都唔好食, 留低就算...

引用:
原帖由 大隻西 於 2010-5-2 23:01 發表

泰米爾蒸雞餘下的汁 準備倒掉 我撥去油脂 用來炒芥蘭 吃的人不明我怎樣弄得這美味!
b 哥真有品味.

p.s. 我心目中的品味, 是活得有質素

引用:
原帖由 dongli 於 2010-5-6 12:34 發表
嘩 ~ 原來咁多食客候住晒乳豬全體有幾全,連個鴨殼都唔放過。如果20蚊張睇到依度 0既 討論區,佢老人家又話生意難做,又要執笠咯。(一笑)
近來學做煮飯婆,發覺食材好平 (我已專買貴野) 其實飲食業 好好賺..

相關搜索目錄: 飲食

引用:
原帖由 老何 於 2010-5-6 18:04 發表
咁樣攪法, 未試過................燴番薯。

乾燒三點蟹..........

隻蟹好似生 / 未熟既 ?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-5-11 02:18 發表

完全同意。而家酒樓既豉汁蒸鳳爪、薑蔥牛籪音央A其實係非常平既食材,但就俾酒樓賣到貴晒。
十幾蚊一碟,不夠三隻雞腳,急凍雞腳不外一元一隻而已。毛利係400%-500%。
有舊同事在連鎖快餐店做過管理層, 話成本最貴是租, 然後是電 / 人工. 有 d 地區冇得賺...

未有領匯前, 在屋村開食肆既最好賺. (人工 / 租 都平). 所以當時咁多人反對...

引用:
原帖由 mygo 於 2010-5-13 18:05 發表

Sue姐:其實話人工貴既根本係剝削隉A根本主要開支在租金,其他水、電係其次。但水既排污都唔係野少。

講番人工,而家仲講二十蚊一個鐘,就算俾你二十八蚊個鐘,都已經比以剝削。點解?
以前茶樓酒家,分 ...
Sorry, 講得唔清楚 -  "成本最貴是租, 然後是電 / 人工", 意思是, 出街食飯, 大多數既錢, 不是比係食物上. 而是租最犀利.

人工 如果同電 費差不多, 貴極有限...

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mygo 於 2010-5-13 21:57 發表

係呀,食野根本就係食租,但而家小販,好似都唔放過你地,就算唔使租都唔會平俾你。真是人間何世。有時諗番,小販食水更深。
同意.

好像九龍城 1 些自己物業的食肆....

有舊同事男家在北角半山開小食店, 自己物業, 專做學生生意 (假期 / 暑假不開). 全個家族住半山, 中環 d 酒店係佢地飯堂, 同事返工放工 (半山至新界), 的士...

科網股爆時, 同佢同級既 E.O., 先生是工程師, 被裁. E.O. 喊住同我講,唔可以冇左份工.

個時我先知, 香港有 d 人, 搵錢冇人知. 反而中產表面風光, 得個殼...

相關搜索目錄: 工程 酒店

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-5-14 00:24 發表 所以我認為最聰明既做法係"悶聲發大財"
反而我最欣賞是那女同事男家, 全個家族, 搵到錢, 識 / 肯用.

好多草根階層, 尤其是老 1 輩...

不是說笑, 家姐有舊同事 (50 / 60 多歲), 有幾個的士牌, 幾層樓 (全部供滿), 營養不良 (不為減肥)....

相關搜索目錄: 減肥

引用:
原帖由 mygo 於 2010-5-15 02:02 發表

唉,人過左大半世,仲慳黎做乜呢?食左先至講,到第日再過多十零廿年,想食都冇牙,想旅行都行唔郁耳。

某日坐地鐵,我隔離位阿叔同人講,自己移民加拿大,欏住六百萬去投資,幾年後變左千二萬,俾錢仔女買 ...
我見識小, 香港姿豱, 都不會營養不良. 有錢在手, 都慳到食唔飽. 真是匪夷所思...

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-5-14 23:31 發表 賺到錢我至喜歡食落肚.其他既十分慳.
水哥記得第日帶我食好野...

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-5-15 16:02 發表

賽西湖大廈?
我只知舊同事男家住北角半山, 邊棟大廈, I don't know...

40 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。