推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

童年小食...香港之美食篇

講番起,以前細個成日唔肯食飯,要老媽子買燒臘店的鴨腳包做餸,每個三毛子,入面有塊豬膶,一隻鴨腳,一塊肥豬肉,用條鴨腸綁住黎燒,個時覺得好好味,而家諗起都驚。

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-4-6 13:25 發表 答..靚女阿芷一樣係砵仔糕羅傳統的砵仔糕以黃糖、粘米粉等造成後砵仔糕加入紅豆亦有砵仔糕改以白砂糖製造,因而是黃色白色的。剛蒸好的砵仔糕,暖、滑、香、爽。男仔多數撰擇黃色,因色濃及甜D女仔多數 ...
而家D砵仔糕,顏色就靚嘞,但都唔知搵D乜野整。唔係好敢食。
講番以前既小食,真係味道一流,上面D鹵味,以前記得仲有染成橙色的雞腳,仲有鹵水牛肉等,非常好食。
碗仔翅,放學由九龍塘坐巴士去旺角域多利戲院或油麻地廟街,一毛子碗,真係又香又好味,而家既碗仔翅,漿糊水,又冇料,已冇食好耐。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-9 20:42 發表 可能以前餓; 而家 d 野粗製濫造. 好像牛雜, 真的不好吃.
咁又係,以前話窮,但真係好多野食、野玩,乜都食得一餐,玩得一餐。
金絲貓、蠶蟲、公仔紙、波子、面粉公仔、吹氣糖公仔、棉花糖....

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-10 20:29 發表 唔係丫. 中央幾好食.... 好像牛雜, 而家係急凍, 冇新鮮. 而且批發商 1 早調好味, 于是味道千般1率.
其實唔止牛雜,魚肉燒賣、魚旦都係咁。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-12 19:42 發表 唔知點解, 學唔識吹波. 小時覺得好唔開心...
吹波就識,唔難,但吹完仲要得得聲就難。
講番起,個時流行白雪公主吹波糖,唔知有冇人玩過,將未食既吹波糖幾塊鍊埋一齊,兩個人欏住四個角,揚下揚下,咁佢就會大,大到好似張棉胎咁,好好玩!

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-4-5 22:09 發表 燒乳豬(亦稱烤乳豬)是傳統食品的一種。製法是將二至六個星期大,仍未斷奶的乳豬宰殺後,以爐火燒烤而成。世界不同的飲食文化中都有燒乳豬這種菜色。中國在西周時相信便已有食用燒豬。當時八珍之一的「炮豚」相信便 ...
講番起乳豬,師兄圖中既應係乳豬全體。
但實,一睇就知,根本唔足,一隻乳豬,點止咁少件?每次宴會,都標明乳豬全體,但都係每人一舊,十分搵笨,我估酒樓應該偷起一部分。唔知有冇師兄知,到底偷左多少,偷完的又用黎做乜野呢?

相關搜索目錄: 飲食

引用:
原帖由 YU? 於 2010-4-28 11:02 發表 由來已久的「傳统」吧。說話87年冬,參與一飲宴(席設灣仔X京大酒樓),至"當紅炸子雞"上席,於飲酒閒話之際,忽有一小輩嚷曰:「點解隻雞得一隻雞翼嘅?」而更妙的是,待應答曰 ...
其實,係非常討厭,真係要海關查下有冇呃人。乳豬其實真係少得可憐,最離譜既係個頭同腳根本不成比例,都唔知去邊搵D腳番黎,又細又奀,仲要同隻豬唔同色,真係極過份。個頭同兩隻咁既腳仔,你就上碟,搵阿水食咩,全體,我係要食肉,肉,食得既你就唔斬上黎,仲唔係搵笨?好多講乳豬全體,問都唔問,就同你片皮上,咁你話啦。阿Sue姐講既北京填鴨,其實冇咁過份,因為大多數係堂上片皮既,但係就懶,只片胸背部及脾,其他都唔片。其實大部分都可以欏番隻鴨瞉既。

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-4-28 12:30 發表 吃午飯,走先,真係去吃乳豬飯
拿,咁就真係差唔多嘞。我睇到一行有十三舊,共有四行,應該係五十幾件。而#96師兄貼出黎既就真係一般酒樓既乳豬全體啦,我數過,第一行九舊,第二行八舊,第三行八舊,合共二十五舊,一圍十二人每人得二舊。足足偷左半隻。簡直豈有此理,此風不可長。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-4-29 00:13 發表 鴨殼整的鴨鬆都是少得可憐.. 食過冇偷工減料既, 真是食極都唔完...
梗係啦。如果真材實料邊有咁少架?

鴨鬆一樣偷架,你食雪菜火鴨絲炆米或窩米,就係呢D下欄黎既啦。所以我永遠唔食呢D火鴨絲炆米之類既野架。

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-4-29 10:45 發表 一鴨三吃乎(一隻鴨賣給三枱客做鴨鬆)?
仲有火鴨絲炆米。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-5-6 17:51 發表 近來學做煮飯婆,發覺食材好平 (我已專買貴野) 其實飲食業 好好賺..
完全同意。而家酒樓既豉汁蒸鳳爪、薑蔥牛栢葉等,其實係非常平既食材,但就俾酒樓賣到貴晒。
十幾蚊一碟,不夠三隻雞腳,急凍雞腳不外一元一隻而已。毛利係400%-500%。

相關搜索目錄: 飲食

引用:
原帖由 36D 於 2010-5-11 16:58 發表 以前跟阿爺去上海街金唐飲荼,D义燒包好食到不得了,而家D酒樓的义燒包,真係差天共地。
以前乜都好食,炸大腸,嘩,正,而家D炸大腸,一早切定一串串,你買時放番落油度炸番熱俾你,有D直頭連抺都唔抺,大佬,有冇職業道德架?食串大腸食到隻手肥淋淋。

碗仔翅:以前香到不得了,而家只係漿糊水。

現在保持到水準既,只有那些橙色的鹵水生腸,因為唔使整,亦冇味,只靠豉油同芥苿、甜醬做味。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-5-12 21:36 發表 有舊同事在連鎖快餐店做過管理層, 話成本最貴是租, 然後是電 / 人工. 有 d 地區冇得賺...未有領匯前, 在屋村開食肆既最好賺. (人工 / 租 都平). 所以當時咁多人反對...
Sue姐:其實話人工貴既根本係剝削啫,根本主要開支在租金,其他水、電係其次。但水既排污都唔係野少。

講番人工,而家仲講二十蚊一個鐘,就算俾你二十八蚊個鐘,都已經比以剝削。點解?
以前茶樓酒家,分工精細,十分有系統,而家,所有人一腳踢,都已經慳左唔少。
以前酒樓,分經理、部長、應及練習生。侍應生只負責沖茶及擺放碗筷等,絕不會收已用過的碗筷,用過的碗筷由練星島日報生收取,這樣,可確保侍應不會處理過不潔的碗筷又拿取食物及沖茶等,而經理及部長更是碗筷都不碰,他們只責片皮鴨等堂食東西。
比起現在,侍應賣埋點心、收埋用過既碗碗碟碟,甚至抺完鼻涕的紙巾等,然後,又用手「拿」茶葉沖茶俾客人,睇見都嘔心。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-5-13 21:33 發表 Sorry, 講得唔清楚 -  "成本最貴是租, 然後是電 / 人工", 意思是, 出街食飯, 大多數既錢, 不是比係食物上. 而是租最犀利.人工 如果同電 費差不多, 貴極有限...  
係呀,食野根本就係食租,但而家小販,好似都唔放過你地,就算唔使租都唔會平俾你。真是人間何世。有時諗番,小販食水更深。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-5-13 23:28 發表 同意. 好像九龍城 1 些自己物業的食肆....
街邊碗仔翅都賣10蚊碗就真係冇乜道理,生粉水搭小小酒樓煲過湯既瘦肉絲,仲細過頭髮。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-5-14 23:20 發表 反而我最欣賞是那女同事男家, 全個家族, 搵到錢, 識 / 肯用. 好多草根階層, 尤其是老 1 輩... 不是說笑, 家姐有舊同事 (50 / 60 多歲), 有幾個的士牌, 幾層樓 (全部供滿), 營養不良 (不為 ...
唉,人過左大半世,仲慳黎做乜呢?食左先至講,到第日再過多十零廿年,想食都冇牙,想旅行都行唔郁耳。

某日坐地鐵,我隔離位阿叔同人講,自己移民加拿大,欏住六百萬去投資,幾年後變左千二萬,俾錢仔女買樓、結婚,洗下洗下,自行旅行,食下,幾年又變番千二萬,又食又使,又過幾年,又有千二萬響度,個本永遠響度,仲有得使,有得用。呢D先真係識嘆。

相關搜索目錄: 投資 結婚

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。