推介:| 觀塘外賣速遞 | 將軍澳外賣速遞 | Party 美食到會 | 汽車蓬頂維修翻身 | 雪地靴 | 羊毛鞋 | 羊毛鞋墊 | Online Food Ordering System | Pre Wedding Photographer |

發新話題

龍虎門討論區

好精彩o既一期...

老妖好耐無打, 非常期待...下期仲出埋閻羅殺, 希望可以一舉重創龍貫天呢個仆街啦...
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

殺性回歸,逆天唯我!我就是小劍仙!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2010-7-26 21:22 發表 好精彩o既一期...老妖好耐無打, 非常期待...下期仲出埋閻羅殺, 希望可以一舉重創龍貫天呢個仆街啦...
宗兄, 我預感老妖呢劑擔大旗, 係這個角色已進入迴光返照, 下一/兩期唔係俾打極都唔傷既龍貫天收皮, 就係成為老天尊腳下亡魂, 閻羅殺出見閻王, 拜拜啦老妖...

回復 8902# 的帖子

哎, 可憐的老妖, 其實我都有呢個預感, 閻羅殺係老妖最勁果招, 出完應該都無晒氣力, 無以為繼, 好容易俾龍貫天, 或者姓鐵果班死剷執佢死雞, 小虎兄弟又唔得閒照顧佢老人家...哎, 真係危危乎...
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

妖,金庫一戰打到唔湯唔水就整D新人出黎,龍記D編劇係咪太貪心呀?功力未到家就專心D寫好一條線先啦!呢頭未搞掂就寫另一樣,盞搞到兩頭唔到岸……
逍遙西無限分身又再重現江湖,仲帶埋佢娘親出o黎免費任插,你o地仲唔去排隊?

gogog

gogogogoggggg
本帖最近評分記錄
  • 冰河 金錢 -20 惡意灌水 2010-8-14 17:47
  • 冰河 威望 -20 惡意灌水 2010-8-14 17:47
  • 冰河 體力 -20 惡意灌水 2010-8-14 17:47

幽冥會在舊著其實都唔算係 d 咩重要角色, 個大佬最後仲要俾豬油監生打死. 今次又安排佢地出場, 其實都係多 9 魚 !

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2010-8-15 18:10 發表
幽冥會在舊著其實都唔算係 d 咩重要角色, 個大佬最後仲要俾豬油監生打死. 今次又安排佢地出場, 其實都係多 9 魚 !
舊瓶新酒, 若能寫得更出色, 也無不可...宗兄所言舊龍時幽冥會並非要角, 甚是. 但萬有卻寫得饒有趣味, 像"冥界一條龍"中, 黑龍有金鐘罩如何俾十殿閻王玩殘...蚩尤如何恩威並用收服十殿閻王...陳傲雲如何慘成"種豬"及如何拍幽貴兒馬屁, 後者在幽冥會破敗後反而要拍番老陳馬屁... 怪異恐佈的屍蟲殺手...等等...

我認為, 好的主編可以令普通素材變成令人印像深刻的故事橋段, 差的則相反, 再好的故事都被寫得難以令人有重看的興緻(像李高時期的舊龍)...萬有好似已經退出呢行咁, 幾時至俾到我地一個萬有接班人????

小弟總覺得老天尊冇想像中咁勁
或者咁講, 到呢一刻, 我都係覺得邪神勁d

回復 8907# 的帖子

新著安排上比舊著公平, 少左好多一面倒, 屈機唔夠打的情況. 就好似今期老天尊咁, 書中經常標榜佢如何神級功力, 結果都係搞到狼狽收場.

其實老天尊實力係有, 不過就衰過份自信, 所有強者都有著呢個通病, 勇哥哥同東方無敵都唔例行.

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2010-8-21 17:19 發表 新著安排上比舊著公平, 少左好多一面倒, 屈機唔夠打的情況. 就好似今期老天尊咁, 書中經常標榜佢如何神級功力, 結果都係搞到狼狽收場. 其實老天尊實力係有, 不過就衰過份自信, 所有強者都有著呢個通病, 勇哥哥同 ...
如果要講老天尊對蚩尤這一戰, 我就覺得新龍(或舊龍)所標榜的戰神蚩尤, 其中的所謂"無窮戰意"有點不太合理的地方:

客觀上, 老天尊內功及招式, 在相對值上都高過蚩尤, 主觀上, 老天尊的戰意值也應該不低, 因為單單 "統一稱霸" 及 "為後代江山清除強敵後患" 的動機就可以提升戰意. 在這些前提下, 即使蚩尤的戰意可以在絕對值上超過當世任何人, 扣除主觀戰意一項, 客觀的招式內功不及老天尊的因素仍然存在, 結果蚩尤可以在老天尊強攻下, 依然做到兩敗俱傷 --> 是說明絕對的主觀因素可以否定相對的客觀因素嗎??? 那是否代表堅持"人定勝天"的意念, 就真的可以在客觀上只是普通人, 卻能夠反地心吸力及不需要氧氣呢??? 是否有點屈機呢??? (舊龍時期, 唔記得係小虎定黑龍都講過, 信心也是要靠實力來支撐的something like that)...

老黃筆下的王小虎, 常常可以"以弱勝強", 強調的不是主觀抽象的戰意, 而是用精妙的招式變化(代表靈活.食腦), 彌補內功上的不足(代表資本.經驗), 是具有客觀基礎的 --> IBM在60~70年代已是身經百戰的IT雄師, 卻因昧於市場變化, 而被後輩微軟以PC蠶食了一大塊IT市場...

王小虎與蚩尤, 面對比自己強的敵人時, 致勝(或兩敗俱傷)的理由, 前者充份, 後者牽強...

to be or not to be ,that is a question!
本帖最近評分記錄
  • 冰河 金錢 -20 文不對題 2010-9-4 16:42
  • 冰河 威望 -20 文不對題 2010-9-4 16:42
  • 冰河 體力 -20 文不對題 2010-9-4 16:42

好似無咩人再講/睇龍虎門, 但我最近覺得佢一個情節有小小吸引, 就係撒旦, 雖然唔知佢勁唔勁過蚩尤, 但問題係佢係魔鬼黨只係中層, 立即記起上次王風雷有另一個魔鬼黨人物出場, 搵番d書睇, 係伯爵級, 當然佢最後比王風雷打低, 但係佢同老祖宗講, 老祖宗係同魔鬼黨既ace同king同等力量, 咁咪ace or king實打贏老天尊? 可能老天尊, 蚩尤係舊著已經睇厭左, 唔知點解好想快d睇魔鬼黨.

s级力荐!
超喜欢~
本帖最近評分記錄
  • 冰河 金錢 -20 文不對題 2010-9-16 22:24
  • 冰河 威望 -20 文不對題 2010-9-16 22:24
  • 冰河 體力 -20 文不對題 2010-9-16 22:24

怎麼成個月都沒人討論,莫非大家都放棄了這本書或這裡?

回復 1# 的帖子

说实在的,我非常喜欢,有意思。。。。。。
本帖最近評分記錄
  • 冰河 金錢 -20 文不對題 2010-10-28 01:57
  • 冰河 威望 -20 文不對題 2010-10-28 01:57
  • 冰河 體力 -20 文不對題 2010-10-28 01:57

我喜欢
本帖最近評分記錄
  • 冰河 金錢 -20 文不對題 2010-11-7 22:46
  • 冰河 威望 -20 文不對題 2010-11-7 22:46
  • 冰河 體力 -20 文不對題 2010-11-7 22:46

垃圾, 衰過舊著

引用:
原帖由 魯魯修 於 2010-7-24 18:10 發表
《王風雷傳貳》: 一旦選定了罩門,終生不能再改變!

《新著龍虎門》: 金鐘罩可隨昇關時換罩門!

德 o厄 _ 金羅漢 : o)

估唔到咁樣整死二郎, 四龍.......

引用:
原帖由 冰河 於 2011-2-13 00:33 發表
估唔到咁樣整死二郎, 四龍.......
咪係囉,真係陰功........唉!
窮到冇錢買EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

四龍死得好冇價值

下期封面係風雷?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。