推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

龍虎門討論區

引用:
原帖由 yuyu6 於 2006-8-25 12:07 AM 發表

咁蠢0既情節都林得出......要黑龍死應該搵佢親人黎要脅啦......
居然話搵老邪神黎要脅....要以命換命黑龍理得佢死..................
諗極都唔明黑龍究竟為乜咁維護老邪?搞到好似前世欠左老邪咁!!

yes yes yes
I like to Fuck

究竟個力量表幾時出?

仲有黑龍個媽媽,石武夫個原配死了未?

黑龍個妹呢?

引用:
原帖由 百發百中 於 2006-8-25 12:59 PM 發表
究竟個力量表幾時出?

黑龍個妹呢?
黑龍個妹去左陪老祖宗飛升

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2006-8-25 05:37 AM 發表
無論如何黑龍下期無可能死啦, 但其實黑龍同四龍元帥係咁多人面前抽完呢一場, 一個用金鐘罩既金毛刀巴仔迫到四龍元帥谷到二十五層天呢個消息無可能唔流傳開去, 火雲邪神未必知道黑龍同老邪神一起被捉所以未必理會, ...
如果真係咁有戲味....一百期邊度講得哂?!

佢地分分鐘夠膽死整多次"奇謀•妙計2"玩多幾百期仲有得出賣啦....

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2006-8-25 01:37 PM 發表
無論如何黑龍下期無可能死啦, 但其實黑龍同四龍元帥係咁多人面前抽完呢一場, 一個用金鐘罩既金毛刀巴仔迫到四龍元帥谷到二十五層天呢個消息無可能唔流傳開去, 火雲邪神未必知道黑龍同老邪神一起被捉所以未必理會, ...
根本龍虎3皇就唔會死

引用:
原帖由 緋村飛影 於 2006-8-25 02:26 PM 發表

根本龍虎3皇就唔會死
除非主編痴能左線;好似張萬有響舊著整死小龍;又發明左個企係把劍上面飛黎飛去gei老祖宗!

引用:
原帖由 百發百中 於 2006-8-25 04:59 AM 發表
究竟個力量表幾時出?

黑龍個妹呢?
黑龍個阿媽喺長洲仲未死架,唔知點解黑龍答應幫五獅堂搶番羅刹令后就冇再理佢咁解啫?
個妹小翠比金毛獅王送咗去日本留學,又唔知點解黑龍喺日本都冇唸過去揾佢嘅?

相關搜索目錄: 留學 日本留學

引用:
原帖由 lcy2k 於 2006-8-25 04:02 PM 發表

黑龍個阿媽喺長洲仲未死架,唔知點解黑龍答應幫五獅堂搶番羅刹令后就冇再理佢咁解啫?
個妹小翠比金毛獅王送咗去日本留學,又唔知點解黑龍喺日本都冇唸過去৿ ...
因為拍緊AV

相關搜索目錄: 留學 日本留學
The Flying Finn

有D野唔係好記得:
老天尊要救老邪,但白骨丞相就在捉老邪時攪到老邪不死不活.
係咪白骨有心要老天尊浪費功力呀?有心判變呢?

引用:
原帖由 KING546 於 2006-8-25 06:06 PM 發表
有D野唔係好記得:
查實白骨係唔係傻傻地
就算老天尊功力減弱...都仲有鐵家另外個4個仔
一個點打得哂佢地呢..真係唔明

引用:
原帖由 火馬 於 2006-8-25 02:41 PM 發表

除非主編痴能左線;好似張萬有響舊著整死小龍;又發明左個企係把劍上面飛黎飛去gei老祖宗!
個主編不嬲都痴線

引用:
原帖由 脫穎而出 於 2006-8-25 13:37 發表
無論如何黑龍下期無可能死啦, 但其實黑龍同四龍元帥係咁多人面前抽完呢一場, 一個用金鐘罩既金毛刀巴仔迫到四龍元帥谷到二十五層天呢個消息無可能唔流傳開去, 火雲邪神未必知道黑龍同老邪神一起被捉所以未必理會, 但係東方無敵如果知道石黑龍係通天教一定聯想到捉走老邪神既係通天教, 東方無敵應該放消息比火雲邪神, 火雲邪神一定先教老邪神, 老天尊亦無可能咁順攤放人, 到時羅殺教同通天教必定兩敗俱傷, 最得益係白蓮教!
龍虎門知道左又大軍殺入泰國, 金童, 老妖, 飛妖, 王小龍, 王小虎, 王風雷, 韋陀, 石鐵, 鐵青天等全軍盡出, 元始門蚩尤又成機抽下水, 睇黎四面受敵既應該係通天教, 可能最早收皮就係通天教!

不過龍虎門邊有咁正常, 就算有, 呢度大約要一百期至講得晒!
金童,老妖,王小龍,王風雷,韋陀,幾位都係 9 關以上高手,閒閒地是但一個都可以抽低四龍元帥啦。唔好計老天尊同文殊天尊,通天教應該仲有好多猛料未出,例如活閻王,都靈上人,呢 d 先係龍虎群英真正o既實力考驗。
★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

殺性回歸,逆天唯我!我就是小劍仙!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-8-25 06:17 PM 發表

金童,老妖,王小龍,王風雷,韋陀,幾位都係 9 關以上高手,閒閒地是但一個都可以抽低四龍元帥啦。唔好計老天尊同文殊天尊,通天教應該仲有好多猛料未出,例如活閻王,都靈上人,呢 d 先係龍虎群英真正o既實 ...
好想快D睇番蚩尤!

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-8-25 06:17 PM 發表

金童,老妖,王小龍,王風雷,韋陀,幾位都係 9 關以上高手,閒閒地是但一個都可以抽低四龍元帥啦。唔好計老天尊同文殊天尊,通天教應該仲有好多猛料未出,例如活閻王,都靈上人,呢 d 先係龍虎群英真正o既實 ...
之後鐵心(冰)個師父可能又係鳳奪天......出黎收老天專皮.....之後黑龍又受老天專受托保住通天教.......又同蚩尤打.....又唔夠打,又用龍虎門教義“只要你唔係龍虎門人, 你就唔係正義, 我地群揪你是為正義而戰的!!!!!!”  其實個故事由頭到而家都冇乜嘢係同龍虎門有關........佢地多管閒事之嘛

引用:
原帖由 KING546 於 2006-8-25 06:06 PM 發表
有D野唔係好記得:
白骨只係想廢左老邪功力,  點知老邪留有一口自絶o既真氣,  如果唔係老天尊功力高強,  老邪神都歸左位喇!!

另外, 以刻情黎講,  就算石武夫唔出聲,  四龍都唔會俾黑龍死!  黑龍要死,  都要死係四龍手上,  因為四龍當左佢係痴油!!

引用:
好想快D睇番蚩尤 !
我都係呀 ! 蚩尤 d 戲份鑊鑊都好鬼熱血沸騰。

最懷念佢金庫內同老天尊一戰,一人一拳,演繹出真正o既以弱制強。

★ 九死邪功 + 穹蒼寶鑑 + 萬毒心經 + 御劍飛行 + 武當聖極輪 + 誅神一式 - 折骨破 ★

殺性回歸,逆天唯我!我就是小劍仙!

今期贊--節奏唔錯,打鬥都幾好,同埋好似細格左(可能因為我睇得耐左)
今期彈--金鐘罩8關及唔上25層?誇左d呀,舊著黑龍都係得8關啦,文殊都要用到30層(不過當時有小虎係度),39層咁點算呀?唔通新著又有14關呀?

引用:
原帖由 ruger 於 2006-8-26 05:37 PM 發表
今期贊--節奏唔錯,打鬥都幾好,同埋好似細格左(可能因為我睇得耐左)
今期彈--金鐘罩8關及唔上25層?誇左d呀,舊著黑龍都係得8關啦,文殊都要用到30層(不過當時有小虎係度),39層咁點算呀?唔通新著又有14關呀?
仲有Turbo同九十九層天.........

唔通3層=1關?? 25層>金鐘罩8關??
無恃其不來, 恃吾有以待也; 無恃其不攻, 恃吾有所不可攻也.

引用:
原帖由 有性格 於 2006-8-26 12:50 PM 發表
唔通3層=1關?? 25層>金鐘罩8關??
又唔西喔,金鍾罩好似每上一關功力就會強一倍。
如果真係:3層=1關?? 25層>金鐘罩8關,
甘驚天訣每上一層天的功力進境有會點樣變化?

一人一拳過招偶而為之即可...

引用:
原帖由 天下無敵老祖宗 於 2006-8-26 12:41 PM 發表

我都係呀 ! 蚩尤 d 戲份鑊鑊都好鬼熱血沸騰。

最懷念佢金庫內同老天尊一戰,一人一拳,演繹出真正o既以弱制強。
一人一拳過招偶而為之即可,多了便成乏味之作。後來龍貫天鬥雲鶴寺來的金鵬,也是這般,卻覺得作者有點偷懶了。到了李高及黑鬼德掌舵舊龍,打鬥就更乏味,最常見就是雙方硬拼,只是招式名稱不同而已,當然也有例外,如寫到蚩尤鬥老祖宗或王小虎對敵時便較少這樣吞pop,或許因為老祖宗武功太高,蚩尤相應要使出一些特殊的招式(如大風暴或雷霆擊鼓),而王小虎本身招式便多,所以可多加描寫(但李高時期的王小虎仍然不太會寫招式,仍然一味硬碰硬,"聚龍一擊"便是例子)。

萬有時期的"舊龍",招式描寫仍然不錯,只可惜劇情多集中在老祖宗身上。

"以弱勝強"本身其實是不錯的概念,在這模式下,歹角多半是內功高過正派,但正派則鬥智不鬥力,善用招式纏鬥,避重就輕,集中攻擊敵人的弱點(此弱點多半集中在頭部下陰,蓋內力再高,頭部下陰依然是護身氣勁最弱之處),久戰下,對手內力/護身氣勁再高也經受不住弱點給不斷的攻擊,然後給正派逮到機會下,一舉殲之或敗之(這種模式多集中在老黃時期的舊龍的王小虎身上,例子多不勝數)。這種模式下,打鬥畫面好看,招式變化多端(不是只有招式名稱不同而已),看得也頗過癮。

本人並非刻意替老黃說好話,"新龍"對功力高低及劇情的確係亂寫一通,但起碼仍有招式變化攻敵這種模式可看,即"以弱勝強"之謂也,只是這種模式給低B編劇搞得變成笑話而已...

相關搜索目錄: 笑話

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。