推介:| 懷孕輻射 | 頭暈輻射 | 失眠輻射 | 頭疼輻射 | 腦腫瘤輻射 | 記憶障礙輻射 | 耳損傷輻射 | 抑鬱輻射 | Celine Bags | 嬰兒用品 | Loewe Bag |

發新話題

[原創] 廟街

廟街

細個時好鍾意行廟街,好多野睇,有人賣藝,有人變魔術,有野食。而家,根本冇晒興趣。一來,樣樣規範化,個個檔口都畫一大小,全條街,只有某部分有野食,二來食物同以前差好遠,三來所賣既野已經今非昔比,周圍都有,上大陸仲平。

相關搜索目錄: 魔術

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-6-17 21:34 發表 伯伯,聽講以前老廟有挖「貓眼酒」表演,有否聽聞?還有什麼獵奇?後輩願聞其詳!
「貓眼酒」?乜野黎呢?唔好話睇,聽都未聽過。以前有刀插美人,不過,未睇過,有個女仔走入個箱度,外面拮滿劍,一毫子埋去望一望,但冇錢,從未望過。翻新電池水,真係傻傻地,響舊舊電池底下拮個窿,用支棉花棒醮D翻新電池水塞入去,據說舊電明明點住個燈胆仔冇乜光,點完呢D水後即刻光晒,好似新電池咁樣。但點解話傻傻地呢?拮個窿響電池底,碳有毒物質走晒出黎,好易中毒,居然賣三毫子一支,後來讀書,阿SIR話係呃人既,搵鹽水就可做到呢個效果,但只限一次。晒相水,五毫子兩樽,先將第一支搽左落張紙度,再搽第二支,搽完在陰既地方等乾,再將張相底用玻璃及木夾夾住放響太陽下晒,晒一陣沖水洗淨,再掠乾就成為一張相,但相底咁大就係咁大,冇放大功能。

相關搜索目錄: 電池

仲有一樣比較古怪,到今日仍係一個謎,有些好似一個一安士金幣咁大既圓形物體,淺金色或銀色,外面有個透明膠盒裝住,賣五毫子,幾次好奇,問人地係乜野,十次十次俾人鬧:細路仔,問呢D野黎做乜,唔好咁多事!
到底有冇師兄知呢D到底乜野?我懷疑係避孕套等物品,如果唔係唔會俾人鬧,但諗番,個時有呢D咁既野咩?

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2010-6-18 15:22 發表 以前社會封閉保守你說的金仔朱古力物體如你所猜.... 正是避孕套當年D小販大叔叫 '金袋'我都莫明其妙以為是聖旦禮物
呵呵,多謝解答,原來那時已有避孕套,點解咁既形狀既?入面得一個定點?
我大左後曾經諗過,會唔會係花士苓之類既潤滑劑添。

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-6-18 19:26 發表 特色用來做特色煲仔飯的炭爐每天從傍晚時份開始,廟街路邊的攤檔便會陸續開始營業。攤檔售賣的物品相當多元化,包括男性服裝、手工藝品、茶具、玉器、古董、廉價電子產品,以至是成人用品(condum)都有。而在天 ...
多謝資料。

以前廟街仲有太多太多和現在唔同的地方。
廟街分南北,以榕樹頭為界,現在北面街檔仍有飲食熟食之類,而南面則已沒有食的攤檔了,代之而起的是兩面的街舖才作飲食。
廟街以往五時多開檔,落雨一定冇人開檔,冇人爭位,個個擺檔理所當然,亦唔使霸位,有一條不成文的規例,不知何時開始,要劃位管理欏牌。
最初的廟街除了街道馬路兩旁擺滿攤檔外,中間馬路都一樣有攤檔,甚至行人路近馬路邊,一樣有攤檔。而行人路邊攤檔多是售賣手表、唱片及訂造洋服等。
時至今日,廟街似已失去了原有特色,很多攤檔行業都冇左,最少見的,就是度身訂造洋服或恤衫西褲了。其他變魔術、賣武等更是絕跡。
所謂特色冇左原因之一是管得緊,其次是這類的認可區在港九已有不少,再加上大陸開放,所賣的各類物品格亦不便宜,很多人都會到大陸購買,本地人買之甚少,代之的是外來遊客為主要銷售對象。

相關搜索目錄: 魔術 飲食 成人用品

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-6-18 19:24 發表 廟街(Temple Street)位於香港九龍油尖旺區中的油麻地,是香港一條富有特色的街道。街道南北走向,連接文明里及佐敦道。曾有不少電影以廟街取景。廟街以售賣平價貨的夜市而聞名,被喻為香港的平民夜總會。 ...
師兄張相有相當年份了,大發麻雀館已不在多時了!雖未入過麻雀館,也懷念中。

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-6-18 19:38 發表 廟街煲仔飯,蠔餅原來現在的煲仔飯賣得好鬼平,一個窩蛋牛肉飯都係18元,一個臘腸雞飯都係25元正,加個20元細蠔餅,每位40元有找,食得又飽,感覺份外滿足!在早來的冬天,係廟街露天被寒風吹到口水鼻涕流,兩條 ...
蠔餅睇見好想食。

以前一毫子一碟烚蜆,靚仔時成日企響車仔檔度食,小販用一個鍋煮了一鍋醬汁,橙紅色,酸酸甜甜,食時每個人拿蜆自己去鍋中醮醬汁而食,風味猶勝現今之炒蜆,唔知有冇師兄試過?

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-6-18 19:34 發表 廟街所以得名,是因為該處有一座天后古廟,至今已有過百年歷史。相傳為了讓善信有樹蔭乘涼,廟前空地種了多棵榕樹,後來人群漸多,開始有人在榕樹頭賣唱、玩樂器、講古、睇相、賣武等,小販也來擺賣食物、藥油、衣服 ...
師兄張相,影者應站在廣智戲院及恭和堂間的馬路拍攝,懷舊,實至名歸!

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-6-18 19:32 發表 將於明年五月落成的廟街牌樓,設計古色古香。區議會設計圖片【SUN特搜小組記者朱先儒、李嘉怡報道】在金融海嘯和豬流感雙重夾擊下,訪港旅客首當其衝下跌,以夜市聞名、為本港一大旅遊景點的油麻地廟街,商販 ...
唉,其實真係好難做得番以前相似架啦。
有好多行業,式微就式微,冇再復活,唔通大傻賣頭臘,仲會有人買?
講番其他,賣武、講古都好難有搵到人黎做了。

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 suewong 於 2010-6-19 17:31 發表 男女大不同, 唔只爸媽冇帶我去, 20 多歲時, 聽到 廟街 d "蛇更" 好味. 亞哥都唔肯陪我去. 話品流複雜....
呵呵,我五六歳就響廟街蒲,十歲未夠,問老媽子欏兩毫子自己走去廣智戲院睇黃飛鴻了。

引用:
原帖由 pantyjoe 於 2010-6-19 17:14 發表 記得細個 (80年代初),老豆老母耐不耐就帶我地一家五口去 "老廟" 食野,細路仔好開心。蠔餅隔離以前好似有檔賣鹹書;另外有一檔係食 "豬紅蘿蔔",係由一對老公公老婆婆主理,推車仔,車仔上有支氣燈,好好味。大果仔 ...
呵呵,整完好新淨架,但聽聞話會整壞隻表既喎。

講起公公婆婆。廟街以前有一對公公婆婆,推車仔賣玩具,一般都係一元以下的玩具而已。靚仔時冇錢買,公公婆婆就搞D「潛籌」D野出黎,所謂「潛籌」,就係抽獎,開出既牌仔對到號碼就可欏到個份獎品。
「潛籌」如果抽唔到冇晒。「豆零」就咁冇左。細路仔好可憐。一般「潛籌」既都係咁。但呢對公公婆婆好好人,一樣收「豆零」潛唔到都俾番一粒糖,當你儲夠四粒糖,又可番去抽多次。
呢對公公婆婆十分慈祥,只能在記憶中回憶佢地笑容。

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 suewong 於 2010-6-20 17:13 發表 1 向覺得 mygo  粵語片知識豐富. 而家知道係因為你記性好...
哈哈, Sue姐過獎了,不過細個D 野真記得好清楚。

Ces兄:謝謝資料。第二張廟街 1974真的是 1974年嗎?望告知。背景看到有南園酒家,此酒家應於1970年前已拆卸,即是說圖片應比1974年還要早拍。南園酒家現為廟街及吳松街間的熟食市場。 上面一張彩圖,有幾個穿白衣女人合照的,相信是那時的理髮店的洗頭/修甲員工,後面的應是廣利理髮店。再後一點,有間森陰可怖的店舖,是花轎./死人燈籠/抬亭的租賃店,樓底十分高,好黑,有點陰森,兒時很怕經過那裡。

引用:
原帖由 ces 於 2010-6-22 01:57 發表 第二張廟街 1974真的是 1974年嗎?Sorry not sure. Photo found in the internet
謝謝,這些料已很難得了。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。