推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

75 123
發新話題

上世紀六十至八十年代的香港經典舊歌

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-1-29 15:56 發表

技巧、感情、韻味, 60 歲以下嘅香港歌手冇一個夠佢揮, 唱英文歌佢更加係國際級水準:

...
個人覺得技巧可以練成, 感情、韻味就看做化/歷練...

I, hence, prefer 感情、韻味.

if found annoying, U may ignore it - How U rank Anita Mui ?

我覺得她的滄桑感, 至今香港歌手無人可及, 但聲線...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-1-29 16:32 發表

我唔係佢 fans, 不過女人花真係好正, 完全係佢自己嘅心聲:

http://www.youtube.com/watch?v=3tUGFb_XswY&hd=1
我鍾意曾慶瑜, 不過她的氣質冷傲執著, 在香港一定不會大紅大紫...

"明日話今天", 我覺得佢好過甄妮. 雖然後者技巧確較優...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-2-2 13:26 發表

咁又好唔過, 嗰時佢學藝未成, 一來太硬, 二來咬字唔夠清, 但係佢去咗台灣之後, 特別係到 90 年代, 唱功就真係超越咗甄妮, 應該係得到名師指點。

曾慶瑜 -《永遠的微笑》

[youtube]oKL ...
唔好介意 -

- 細味明日話今天的歌詞, 是初生之犢的心聲, 歌者發音硬, 冇尾音, 恰如其分. 甄妮技巧確比曾慶瑜好, 特別是轉高音處. 但她只有霸氣, 沒有那一份青澀...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-4-17 10:53 發表
張玉霞嘅 Live 拍埋鄧麗君嘅唱片版竟然一 D都冇失禮, 佩服!!!
...
李兄真是知音人/憐才者.

曾有著名小提琴家, 表演費高昂, 在紐約街頭表演, 只有一人觀賞....
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 我很認同 2012-4-18 01:03
  • LouisLee 威望 +59 我很認同 2012-4-18 01:03
  • LouisLee 體力 +59 我很認同 2012-4-18 01:03

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-4-18 10:32 發表
《天空》王菲 1994

1080p 超高清版:

張玉霞. ...
時也, 命也...

引用:
原帖由 Sexmodel 於 2012-4-3 04:51 發表
各位前輩你地好:我人生第一次識得聽既歌係天蠶變主題曲、換到千般限,到而加仲記得,跟注陳百強-等,張國榮-有誰共鳴,安全地帶-酒紅色的心(好好聽),張學友-籃雨,等等....一有時間就會聽吓。
welcome, do visit often.

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-4-19 11:01 發表

張玉霞條命唔差喇, 全家人力撐佢, 街頭賣唱賣到上北京人民大會堂, 紅遍大中華區, 算係咁啦!!!
菲姐演唱會, 貴到飛起, 一切 appeal to mass 配套 (e.g. 華衣美服, 樂隊) 都冇, 大眾照受.

但是走音, 明顯缺操練....

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-4-19 23:34 發表

菲姐竟然走音???
yes, just in recent concert. 明顯冇操練...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-4-26 17:01 發表
《就此模樣》-《鐵塔凌雲》首演版 許冠傑 1972

http://www.youtube.com/watch?v=5ogO2Tu-THQ&hd=1

鐵塔凌雲,望不見歡欣人面,富士聳峙,聽不見遊人歡笑,自由神像,在 ...
that is the song that enhance / uplift the status of Cantonese Pop Song...
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 +59 我很認同 2012-4-26 19:17
  • LouisLee 威望 +59 我很認同 2012-4-26 19:17
  • LouisLee 金錢 +59 我很認同 2012-4-26 19:17

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-5-6 03:13 發表
張玉霞 ~《一剪梅》2011年5月29日 (Set 1080p for the best quality)

...
thank you for refering this singer to us, since then, I share her songs with my friends. So far, they are highly touched by her singing...
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 我很認同 2012-5-21 08:44
  • LouisLee 威望 +59 我很認同 2012-5-21 08:44
  • LouisLee 體力 +59 我很認同 2012-5-21 08:44

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-6-7 17:34 發表
《約定》周蕙

作詞:姚若龍 作曲:陳小霞

遠處的鐘聲迴盪在雨裡 我們在屋簷底下牽手聽
幻想教堂裡頭那場婚禮 是為祝褔我倆而舉行

*一路從泥濘走到 ...
我喜歡粵語版本的歌詞...

btw, recently your choices fall into my favorites, thanks..

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-7-7 11:47 發表

王菲《微風細雨》

有個人特色, 但係感覺太孤寂淒清, 唔多配合歌詞意境。
有音樂專材對王菲激折讚賞, 譽為天籟. 李兄是知音人, 有何評語?

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-7-9 21:39 發表

技巧一流, 我阿 Sir (張君培老師) 都經常用佢 D 歌做教材。
其實我的朋友是音樂博士, 他說王霏/張學友 有天賦; 劉天王拉牛上樹, 黎天王比他還優...
本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +5 我很認同 2012-7-14 16:25
  • dw194711 威望 +5 我很認同 2012-7-14 16:25
  • dw194711 體力 +5 我很認同 2012-7-14 16:25

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-8-14 13:32 發表

8/19 (日) TVBS 看板人物—張玉霞 大陸紅回台灣 搶先看!!

浙江衛視當紅的歌唱節目中國好聲音,安排評審背對參賽者,比賽不被外貌美醜影響,全憑歌聲決定 ...
she deserves that...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2012-8-25 16:50 發表
2012年7月27日高點綜合金錢帝國~張玉霞報導

可惜, 張玉霞輸咗, 入唔到 16 強, 皆因只有第一回合係純粹聽聲, 之後就要睇樣睇台風!!!
聲/色/藝, 在現今講求包裝的世代, twins 可以大紅大紫, 可知有幾多是知音人...

Louis 兄 懂得欣賞街頭藝人...
本帖最近評分記錄
  • dw194711 金錢 +5 我很認同! 2012-8-28 11:29
  • dw194711 威望 +5 我很認同! 2012-8-28 11:29
  • dw194711 體力 +5 我很認同! 2012-8-28 11:29

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2012-11-30 23:47 發表

This song has never been a hit, but i like it for its lyrics and melody !   
me too...

女人心 梅艷芳

前些日子和 hall-mate 聚舊, 心底不然浮現此首歌. 亦想起以深情演繹此歌的一個舊同事.

http://www.youtube.com/watch?v=p7Dk0hYNLx4

到如今, 方信美中不足...

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2013-1-27 21:30 發表

年少(15/20)時完全不喜歡, 到知天命之年後甚喜歡的一位歌星 !  多謝分享 !  
oh !!!

年少時已喜歡她的歌, 因歌詞有韻味.

但賣相就太 歌女 feel..

引用:
原帖由 tiutiu111 於 2013-1-28 23:50 發表

很多個人的喜好、看事物的觀點,都隨年齡而改變,不由我不信 !
me too...

引用:
原帖由 LouisLee 於 2013-2-20 22:14 發表
Louis Lee 翻唱《醉紅塵》2 月 17 日於鰂魚涌社區綜合大樓 (Set 1080p for the best quality)

http://www.youtube.com/watch?v=y0G8LFDl1Bw&hd=1

獻醜兼失禮晒!!!   
唔好介意, 之前天蠶變好 d.

當時我驚為天人!!!

"倍覺孤高", "寂寞是命途" - 原唱者 都唱不出 此 feel...
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 體力 +59 我很認同 2013-2-22 12:41
  • LouisLee 威望 +59 我很認同 2013-2-22 12:41
  • LouisLee 金錢 +59 我很認同 2013-2-22 12:41

引用:
原帖由 LouisLee 於 2013-3-1 11:32 發表

[2008-12-12]

有一位年輕歌手斯文英俊,很有氣質,頗似古代書生的樣子,唱歌起來...,很有特色,你不妨一聽。 ...
the same description also applies to your good self.

引用:
原帖由 LouisLee 於 2013-3-6 22:17 發表

可惜我唔係「年輕」歌手, 而係個超齡儱s手。
hope it is not offensive - U really look young...

引用:
原帖由 dw194711 於 2013-3-8 12:58 發表
求偶     鄭少秋 關菊英   1947

http://www.tudou.com/programs/view/D-SDfYQkBUM/

引用:
原帖由 LouisLee 於 2013-3-22 09:36 發表
《爸爸的草鞋》張君培老師 198X (Set 1080p for the best quality)

http://www.youtube.com/watch?v=yQiCvbtn5eg&hd=1

被忽略三份一世紀嘅經典錄音, 灌錄於新加坡某唱片公司, 公司結業之後所有聲帶賣& ...
thanks for sharing. This song is my favorite.

If, however, Mr. Cheung sings the song now, (經歷滄海桑田), the effect may be even better.

Then, his voice was too sweet / green for this song.
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 我很認同 2013-3-23 02:04
  • LouisLee 威望 +59 我很認同 2013-3-23 02:04
  • LouisLee 體力 +59 我很認同 2013-3-23 02:04

引用:
原帖由 LouisLee 於 2013-3-24 11:08 發表
Louis Lee《醉紅塵》、《往事只能回味》2013年3月17日 - 穌朋老友合唱團 - 上水聖若瑟安老院長者聯歡會

http://www.youtube.com/watch?v=ZZeD_MoCpBs&hd=1

《往事只能回味》唱咗幾句 CD 就跳線, 全靠台 ...
thanks for sharing.

Though 《往事只能回味》唱咗幾句 CD 就跳線, you still 臨危不亂, continue the song well. 《醉紅塵》- too 拘謹
本帖最近評分記錄
  • LouisLee 金錢 +59 我很認同, 努力改進中 2013-3-24 15:27
  • LouisLee 威望 +59 我很認同, 努力改進中 2013-3-24 15:27
  • LouisLee 體力 +59 我很認同, 努力改進中 2013-3-24 15:27

75 123
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。