推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

------ Hong Kong 點 滴 --------

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-1 18:30 發表

釋迦牟尼都講過好多叫人無欲無求及其它相關之大道理,我信。
我深信佛學同資本主義係對立...
It's interesting, 可否 elaborate?please...

p.s. 眼見近年香港很多大 project, 各團體 (even 專業,大學教授) 都名利蒙眼。有大學教授(小超的顧問),在 1 個 屏風樓的委員會中,引經據典,發水樓 is for the benefit of the public....

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-1 19:38 發表
講開佛學,我信麉Y釋迦牟尼講儮D理。我從來不理會甚麼儀式,乜洏揮丑B誦經、燒香等皆非釋迦牟尼之原本意願。與其花時間去誦經念口枉,倒不如去理解佛理原意並實踐之。

釋迦牟尼從來非神,乃 ...

我相信佛教需要改革,一如德國一教士,馬丁路德 Martin Luther (1483 – 1546)將天主教改革一樣。
mtpen 的看法,與一些大學校長 / 有識之士,不謀而合。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-2 15:24 發表

小弟26歲得道,於1975年,在維也納。

某日,突蒙主感召,向部門申請一年 no pay study leave 去以天主教為國教之奧地利,修讀神學,兼修德文。課程多元化,包括認識各大教派,如佛教、伊斯蘭教、印 ...
不如你都開個 post 講下。

個人來說 - "欲問前世因,今世果便是",如何解釋第一因,即第一世,各人的福澤 / 業報,已是不同。

曾經看過 1 個英年早逝的作家,黃鷹,其中1本小說,當中提及天帝,他是貴族出身,聰明才智/財富,都比普通人優秀,主宰世間萬事萬物。結果好人受盡苦楚,奸人當道。女主角臨死前,對男主角 (仍對天帝有幻想),說了 1 句發人深省的話。

p.s. 細個亞哥已好怕我坐係度睇書,佢話與眾不同,注定吃苦。

相關搜索目錄: 小說

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-3 11:06 發表

佛學若想現代化、國際化,跟鬼神之說劃清界線是唯一出路。 ...
眼見有志 / 飽學 之士的方向是如此,但 so far 曲高和寡。始終用鬼神之說嚇人,"快,lang, 正"。

有次亞嫂話我女人都唔幫女人,lau 左我,嚇到我唔敢返外家。阿哥話阿嫂有負亞媽死前所託,先母會上黎搵佢傾。亞嫂即刻驚。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-3 11:06 發表

佛學若想現代化、國際化,跟鬼神之說劃清界線是唯一出路。 ...
眼見有志 / 飽學 之士的方向是如此,但 so far 曲高和寡。始終用鬼神之說嚇人,"快,lang, 正"。

有次亞嫂話我女人都唔幫女人,lau 左我,嚇到我唔敢返外家。阿哥話阿嫂有負亞媽死前所託,先母會上黎搵佢傾。亞嫂即刻驚。

引用:
原帖由 ali 於 2010-10-3 05:07 發表

咁又唔一定。
我個件係鬼,當年佢都唔駛我教,自己執起對筷子,夾下夾下慢慢就識用;
我個女3歲時,我畀對筷子佢自己夾麵食,佢都係自己搞掂,佢只係對尖咀筷子有困難。
你個女 1 定好 lang 女。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-3 14:44 發表

句狟I發人深省法呢?

妳大佬講相反說話隉A你估懵閉閉,一舊飯咁,乜都唔知,就叫傻人有傻福呀?

最怕係有日衰驉A唔識早知冇乞兒,自疚時就真係吃苦了。

講起冇腦,勾起 ...
mtpen 真是好人,仲有赤子之心。

過去 10 年,眼見不少人 (學生 / 同輩 / 上級) ,衰 - 人地衰,累我;唔好彩。大步攬過後,永遠重犯。

so far, 無見到有人 識 / 會 內疚。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-3 14:44 發表

句狟I發人深省法呢?

其實上天唔得閒懲罰你你做錯洁A自疚唔開心等於自已罰自已。[ ...
就是 "到此地步,全因上天唔得閒 / 唔會 懲罰惡人。"

只有好人 / 死蠢 只會自疚唔開心。所以見唔少理曲氣壯既人。

親眼目睹,有人要投訴上級貪污,她的好姊妹 (某人公事 / 私事,不時施援),喝罵制止:老闆升我級,比好處我,我 1 定撐佢。而且你屋企有錢,老闆累你無左份工,身敗名裂,咪係屋企做少奶奶囉。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-4 08:58 發表

君子求諸己,小人求諸人。小人實折墮瞴I點解?乜都話人錯,自己冇錯。即係唔使改喇,實行再扑崩個鼻瞴I遲早個天實收佢喎。

又係鶗y,講就話天收。全世界咁多人,你又唔係老幾,個天邊度得閒成 ...
couldn't agree with u any more.

ah Sue 試過 用類似說話 安慰舊同事,佢答:我見佢順風順水 10 多 年,人生有幾多個 10 年?因為佢,我地就扑崩左個鼻。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-5 09:43 發表

妳下次教佢,若想唔再仆崩鼻,記住呢句格言:Don't take a chance, make a choice!

叫佢永遠咪同統計學之機會率拗呀!僥倖呢樣浀n飄忽不定,並不常與你同在謘I  
freedom of choice.

我有飯票養,男同事女細老婆嫩。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-6 12:53 發表
Thomson Reuters 講 MPF的365隻基金,
2010 Q3止, 管理3,170億元, 以平均2%管理費計, 全港打工仔今年已付出63.4億元給這些專業人仕了。
今年至Q3止, 平均收益3.5%, 支出2%, 實得1.5%。  ...
唔好忘記--- 唔使 sell 客,個個月 投資在基金的金額,自動有增長,無論表現幾差, d 客都不能贖回。

好過執!!!

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-6 12:53 發表
Ah Sue 妳d保證類, 今年唔駛蝕, 有1.14%進帳。
  ...
飯票 是全保本 (保守),gain is less than transaction fee, so he losses money each year....

引用:
原帖由 chungyong 於 2010-10-6 17:01 發表

In HK MPF market, there are quite a few misunderstandings here. Often it is quoted that 2% Management Fee, however the usual understanding is Management fee is the fee paid to Fund manager, and so ...
to be fair, to a layman as me, 只知道 我的 preserved account 入不敷出 (transaction fee)。

我同飯票講,咁扣法,未退休已經扣 side.

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-6 17:37 發表

中庸哥, 你同我就會拆開報章上所講的管理費, 可是99%的打工仔只知帢虃, 供左幾多, 袋番幾多,
细節如何及買乜都未知, 佢地75%以上覺得係政府迫佢地咁做, 連最保守穩妥又知足的買保本lar,
諗住一D風險都 ...

我問過 provider, 答左等於無答- 我地好 dynamic, 跟市場調節。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-12 17:16 發表

以為乜玹暙蒚恣A原來販賣福壽膏呢家炾_家,就算發鷞F都唔係好G香隉I  
唔好理,人地到而家,都咁顯赫。

有作家說,富人貧人,都難逃 1 死。但在養和頭等病房等死,和在政府大房等死,完全不同。

見得世面多,我唔再信天有眼。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-13 16:15 發表

待小弟嘗試解讀老何兄之感觸。

殺人放火金腰帶,修橋築路冇屍骸。

我唔記得黃小妹鈱鉽 post 度講過峊y古句,大意謂叫人做好人呢亭說話,只係講俾攭儐膠瘧& ...
人生路,行了差不多 1 半,這是我近 10 年來的經驗之談。

記得有 舊同事,學生暑期實習,她大熱天時,日日去巡,以防學生出事。認真的性格,惹高層厭,教開護理,要教心理科。結果師生大會,給學生當眾羞辱。

我無言以對,她說"我自求我道"。 這也是Ah Sue 的座右銘。

引用:
原帖由 comm 於 2010-10-13 18:52 發表

嘩!大哥唔係個個香港人賣鴉片,而得到呢班人的利益,大多數勤勤力力,遲早乞食個隻禾,我信有天收呢句,唔會係全香港呀
其實 筆兄所論,是佛學的共孽。Ah Sue 不才,試加以演繹----唔係個個德國人好戰, 但最終全國要承擔挑起戰爭的苦果,是同樣原理。

p.s. 如今通行的環境保護,就是共孽的應用。

引用:
原帖由 36D 於 2010-10-14 13:34 發表
何老大,你話港深融合共管有無可能在我地有生之年見到呢
怕怕!!!

因我發覺是劣幣驅逐良幣。

香港 d 官,同是諾貝爾獎,高錕興高采烈。劉生 ?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-14 16:30 發表

Brilliant!
We speak the same language!

行政管理學,之所以著重 Team Work,背後理念,乃有福同享、有鑊同嚏C

大家一條船,互相督促、學習、鼓勵,以致自我 ...
有時真是會想,香港得天獨厚咁耐,是否係時候還 ?

引用:
原帖由 scottiehong 於 2010-10-15 00:52 發表

衣食住行, 四大基本生存條件
以上四大消費行為, 可以講係必須品
...
Hong 兄真是有為青年,知唔知 食好著好,住 所要有會所,出入的士,1 個月,要幾多大洋?

衣食住行,都是奢侈品。咁先死!!!

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 12:55 發表

環保有真環保、假環保之分, ...

我都覺得有人打著環保的旗幟,譁眾取寵。

有環保組織負責人,1 向反對填海造地 起樓。前排政府放風,會係北角起屏風居屋,目標是中產。

估下佢反應 ?

hint: 他是中學老師,未有物業。

引用:
原帖由 老何 於 2010-10-15 16:37 發表
唔係親耳聽到由AH凸親口講出來, 都唔知佢原來咁慘情!
挖幾塊地皮仔for源自田少的「置安心」, 都要親自出馬, 同老董比較, ah 凸真係不可同日而語,
舉一反三, 政府內部深層次曝光, 大家心知肚明了。
之但係既然吹 ...
反而我好 lau 曾生。佢唔同董生,香港世家唔會比面,人走 1 定茶涼;同中央關係,更加無得比較,退休唔會有領導人做。

既然 nothing to loss, 點解唔為香港人,做 d 石破天驚既事?佢而家只是 1 個 executor,不是政治家。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 18:44 發表

香港M家好多c妹仔,為鰶R個 LV手袋,情願走去做雞! ...
No kidding, that's happening even in the University nowadays...

最慘既,d 女學生唔覺得有問題。

試過有女學生出事,舊高層千方百計, 搵出學生既身份,然後用藉口, 在佢最無援的時候,踢出校。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-15 19:44 發表

早幾年有個訟棍,原來係地產佬打手,講环保,保育,保维港,個鬧劇幾好笑呀!  
死左既張xx大狀 (未死前,是香港最 senior),有 8 / 9 個徒弟,最 let, 又最搵到錢個個,係楊x成既私人法律顧問。

引用:
原帖由 scottiehong 於 2010-10-15 21:48 發表

sue 姐

做人幾時都係睇送食飯架啦,
學陶傑話齋,
有中產既品味/要求,
之不過, 就無中產既學養/能力

十幾廿蚊既快餐都食得飽,
舊區單幢樓都係樓,
出入唔一定坐的士, 仲有好多選擇
如果香港多數人,好像你咁識諗就好啦。

香港的客觀環境,是向下落;父親個時是經濟一路起飛。當時父執輩是克勤克儉,求諸己身;現在不少人...

最慘佢地對物質要求又高。見到 有 年輕人接受訪問,她和父母住公屋,月入 少過 1 萬,罵特首唔幫佢買屋 ,令佢無私人空間。佢供得起樓?!

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。