推介:| Web Hosting | Cloud Server | Server Hosting | Server Colocation | Responsive Web design | Bob嫂Ur pnt瘦身三寶 | Email Hosting Service | English course |

發新話題

[灌水] 撫今追昔

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-4 21:56 發表

打尖都無咁乞人憎,直情係欺騙群眾,先扮有急事,兩手空空走上頭位,
然後叫老公或男朋友在龍尾推架滿載戰利品的手推車往頭位,你當我傻
架?
咁都得 ?

經理仲幫佢 ?

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-4 17:12 發表

有  次搭地鐵,見到有位,我企係個位前面,叫 1 個孕婦,(帶住小朋友) 埋黎坐,結果有個年輕男人,2 話不說,坐左落去。我望下佢,佢用好惡既眼光,啤住我。

屋企人話,我唔改,遲早被人打。
有件事我梗梗於懷成半年-

我在銅鑼灣上地鐵,有 1 男 1 女 ( 1 個盲,1 個跛),義工帶住。上到車,義工大大聲 提佢地企位。成個車廂 (最老個個係我) 都聽到,但到則魚涌,都無人讓位。個對傷殘人士,幾次爭 d 跌倒。

我知世上有不同的人,但對當時車廂坐係度既人,可以視若無睹,真是幾失望。

社會已向畸型發展,很多事都見怪不怪耳:

某日,至某店吃雲南米線,由於本人忌辣,下單前聲明不要炸醬。女侍亦應和而去。
及米線至,望之,碗中赫然有炸醬,乃曰:小姐,為何仍有炸醬?女侍恍然。但良久不去,凝視米線且面有難色。
心惴:或要賠償,或要受罰,惻隱之心頓起。曰:由之。
時另一女侍至,見之曰:所因為何?甲女曰:放錯炸醬...。乙女曰:簡單耳,多收五元便是。
甲女聞之,居然毫不猶疑,撿收銀卡欲加之.....

後事如何?待續。

回復 77# 的帖子

吓..咁過份!!!!
狗養的..
不落兩邊

引用:
原帖由 watergap69 於 2010-8-4 14:45 發表
社會的悲哀,不知怎樣說起。
事源03/12/2010天晚上吃完晚飯後約十時半左右乘坐公共汽車(巴士)回家,當時無論巴士上或站頭等車的乘客都是比較多人。當巴士埋站時,乘客陸續登車,登車後當然是找坐位坐啦,無位坐就 ...
霸位行為真係由細見到大,重親眼見到有港人用於海外。
話說十幾年前儲到小小錢自由行去北歐順便探舊同學搵路數,係芬蘭北極村搭火車南下,上車後見有一亞洲女子,只見她的小背囊放在其身旁坐位,另大背囊放在小背囊的對面坐位上,這還不夠,那女子把仍穿上波鞋的雙腳擱上其坐的對面坐位;起初以為佢有同伴所以hold 住d 位,火車開行後我見這車卡只有我和她是黑頭髮,奇怪!於是我的好奇多事之心又o黎,我留意到她的行李仍有多條航空公司的行李標籤,之中見到HKG 三個大字,o我!即係o架嘰冷自己友,跟住好唔知醜咁行上去先用水皮英語問:are you from hongkong?答:yes
跟住用返流利的廣話講:我都係香港人,需唔需要幫手把你的行李放上行李架?答:呢個車廂好多空位,只得幾個人。我:呢個係總站,跟住d分站會陸續有人上車答:咁我到時會將行李搬上架。我:好呀!打攪晒。
下一站上車的乘客已佔了幾乎大半個卡,我見有洋人行到她的坐處,看一眼或直行直過另找坐位,我奇怪點解霸位女重唔將行李搬上架?再睇睇,唉!那女的竟然低著頭扮睡覺(一個人佔晒4個位自成一閣),真過份兼影衰同車亞洲人的我。好戲終於o黎!係再停一站陸續有人上車,有個洋女士帶著一位可能是佢媽媽上車,洋女士把她拍醒,我坐斜後面都聽到些少佢講:do you need help?我可以幫你..............,跟住將霸位女的2件大小行李一舉塞入架。

相關搜索目錄: 自由行 航空公司 波鞋 汽車

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-4 12:47 發表
仲有,講起「港敗」不得不提最近遇過一單響地鐵發生既事…

話說有一朝我好早坐地鐵逼過海,遇到一個看似身光頸靚既西裝友,響逼人果陣企左響個幾靚既小姐隔離,原本應該係無乜事既,但過到兩個站,發現小姐好似好 ...
香港宜家越來越多呢種人,有性需要但無處發洩,最後走向痴漢之路…

我不同意
點會無處發洩吖,香港地咁多專業人仕,花幾佰銀醫療一下。
比我見到這些人粉,我一手柏落去佢個“咕菇”度。

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-4 16:11 發表
社會已向畸型發展,很多事都見怪不怪耳:

某日,至某店吃雲南米線,由於本人忌辣,下單前聲明不要炸醬。女侍亦應和而去。
及米線至,望之,碗中赫然有炸醬,乃曰:小姐,為何仍有炸醬?女侍恍然。但良久不去,凝 ...
我會唔食及第一時間走出舖,一去無回頭。

引用:
原帖由 watergap69 於 2010-8-5 11:56 發表 我會唔食及第一時間走出舖,一去無回頭。
冇錯,我既反應係起身行出門口,走人。
但行到去收銀旁,卻聽見甲乙二女仍在叫:喂,喂....
講都教精佢,答佢亦晒氣,啋佢自己勞氣。

唯一反應:就係冇反應!

引用:
原帖由 ali 於 2010-8-5 05:51 發表

霸位行為真係由細見到大,重親眼見到有港人用於海外。
話說十幾年前儲到小小錢自由行去北歐順便探舊同學搵路數,係芬蘭北極村搭火車南下,上車後見有一亞洲女子,只見她的小背囊放在其身旁坐位,另大背囊放在小背 ...
唉!!! 1 個女子,單身去得芬蘭北極村自由行,都唔會係 d 嬌生慣養既港女,都咁。

我搭屋苑既專車來回,因為有隨身物品,都會放在身旁坐位。但 人 1 多,即刻會放在地下。

相關搜索目錄: 自由行

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-5 15:08 發表

冇錯,我既反應係起身行出門口,走人。
但行到去收銀旁,卻聽見甲乙二女仍在叫:喂,喂....
講都教精佢,答佢亦晒氣,啋佢自己勞氣。

唯一反應:就係冇反應!
我就是無哩 d 智慧.

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-4 13:47 發表

網絡話,巴士 / 地鐵 / 火車 霸位,原來好普遍。

霸 1 個站,已經唔算過份。

孕婦/ 帶住小朋友 / 老人家 多數唔會有人讓位。
咁哩個網絡好似係贊成霸位或同意在行駛中的公共交通工具上霸佔坐位喎!
如果係,咁我要為我的子侄、外甥謀定移民他國的路了。

引用:
原帖由 watergap69 於 2010-8-6 16:59 發表

咁哩個網絡好似係贊成霸位或同意在行駛中的公共交通工具上霸佔坐位喎!
如果係,咁我要為我的子侄、外甥謀定移民他國的路了
唔係, 係無可奈何.

xocat 哩個論壇, d 網友好正氣.

arm arm 係第度, 見到 1 個帖, 樓主有需要的時候, 要老人家日日黎幫手睇 B B, 危機過左, 就話老人家好日日黎, 易請難送.

令到佢兩夫婦, 冇私人空間.

香港人生百態歸結於五個字...............中國共產黨。

老何叔,我又覺得香港既社會百態始於這四個字會比較貼切——「一黨專政」…

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-8 15:21 發表
老何叔,我又覺得香港既社會百態始於這四個字會比較貼切——「一黨專政」…
我反而覺得,有甚麼人民,就有甚麼統治階層。

如果歐美國家的人民,是如中國人的質素,我相信歐美國家的統治階層,都會明目張膽貪瀆。

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-8 15:21 發表
一党專政是此黨所宗。 我等作為黨外人, 這黨所作所為, 燃及爐峰, 後果全入這黨帳簿。

近讀-史料無疑, 關鍵無遺-的PRC史;實証而非罵, 一黨專政, 技倆矣。
實乃該湘人借此黨機器行帝王之實, 普天之下,莫非王土;率土之濱, 莫非王臣」貫徹黨內外生靈, 一體同殉。
卅多年後時移世易, 76,000,000黨員(又係5%)持此圭臬, 施風雲雷電之術, 逐鹿中原, 文強一案正式揭開帷幕, 好戲在後頭。

真係撫今追昔..................說的是神州而及香江。

從字裡行間, 大家都知老何極之敬重......胡耀邦。
改革壓倒一切.......是胡所說,
穩定壓倒一切.......是江所說。
二者分別及後果, 有目共睹。
大者神州輝煌硬件下的烏煙瘴氣, 小者香江地鐵內爭位的愚昧無知;皆因「穩定壓倒一切」所至。
有多少預示跡象, 得閒過頭的老何話比大家知, 事情有變。
1. 公安系s文強一案, 2.軍內劉亞洲昆明軍區內演說, 3.國企高官秦曉談話------三者焦點: 穩定壓倒一切的說法。
與香江何關? 有樓階级務需留意!

撫今追昔, 改革壓倒一切重臨乎!

引用:
原帖由 老何 於 2010-8-11 11:43 發表
1. 公安系s文強一案, 2.軍內劉亞洲昆明軍區內演說, 3.國企高官秦曉談話------三者焦點: 穩定壓倒一切的說法。
與香江何關? 有樓階级務需留意!
...
講多d丫,唔該!!!

引用:
原帖由 老何 於 2010-8-8 17:14 發表

一党專政是此黨所宗。 我等作為黨外人, 這黨所作所為, 燃及爐峰, 後果全入這黨帳簿。

近讀-史料無疑, 關鍵無遺-的PRC史;實証而非罵, 一黨專政, 技倆矣。
實乃該湘人借此黨機器行帝王之實, 「普天之下,莫非王 ...
中國有此統治者,真是蒼天無情。

研究中國近代史,此人專橫/暴戾/無倫理親情/好色/排除異己。最要命的是,不少雄才大略之人,對他俯首。先父直情當他是中國的救星。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-11 17:14 發表

講多d丫,唔該!!!
網上評論, 多如牛毛。 只需記得老八作風, 甚麼事都有備而來, 曝光之日, 矛盾已難掩.
退而不休者看來對老大,老二绝對控制已力不從心了。
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

與香江何關? 有樓階级務需留意!..........話口未完, 曾奴開會畢, 即放\氣重建居屋了。
記否老何曾說, 老董王府井賣^, 事非尋常, 梁兄哥年來高調, 皆事出有因. 不需畫腸了。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-11 17:21 發表

中國有此統治者,真是蒼天無情。

研究中國近代史,此人專橫/暴戾/無倫理親情/好色/排除異己。最要命的是,
不少雄才大略之人,對他俯首。先父直情當他是中國的救星。
之所以硬脊樑者如馬寅初, 梁漱冥能傳頌人間, 只可憐不甘受辱而自盡的人們。
受騙者則忍辱偷生, 終浩笛灠k, 唉, 揀錯時晨投錯胎, 整定!

引用:
原帖由 老何 於 2010-8-11 20:06 發表

話口未完, 曾奴開會畢, 即放\氣重建居屋了。
...
希望千祈不要資助 買私樓。如網友所言,利率 1 升,即死得人多。

有機會涉獵到 1 些諮詢,中產階級,怨聲載道,100 個有 99 個反對。覺得不應 (a) 幫人投資賺錢 (b) 益地產商。

相關搜索目錄: 投資

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-11 20:20 發表

希望千祈不要資助 買私樓。如網友所言,利率 1 升,即死得人多。
有機會涉獵到 1 些諮詢,中產階級,怨聲載道,100 個有 99 個反對。覺得不應 (a) 幫人投資賺錢 (b) 益地產商。
放心可也!不要浪費時間於諮詢了。
肯定話卑妳聽, 皆大歡喜!原因簡單過「一」字, 事關有任何後果, 上面包起。
地產商可以休矣, 信不信由妳!胡溫為下任接班人籌劃已三年的伏著, 開始發功。

相關搜索目錄: 投資

地產商可以休矣? 香港地產商的末日?

引用:
原帖由 liao_marco 於 2010-8-12 09:48 發表
地產商可以休矣? 香港地產商的末日?
LONG TIME NO SEE

相對於過去, 再不能隻手遮天。
港府無能根由是政費, 75%以上收入來自地產業, 而政費支出80%是公務員的薪金及福利,
這惡果是基本法所種下, 在此現實情況下, 官商u結這說法已是卑足面給公務員了, 地產商要
港府跪下, 絕無問題;何G是投懷送抱。只因香港中產麻木不仁, 至令豪門更增囂張。
但此種情況及風氣, 危及神州政權基礎, 際此全球開始的調整期, 收拾香港歪局正是時候,
西環约見泛民只是此中一環而矣, 全國重拾群眾路線掛在牆上。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。