推介:| 學英文 | Esse益生菌護膚品 | 駿寶燃氣工程 Chun Po Gas | 解夢分析師證書 | 銅鑼灣乾炒牛河 |

26 12
發新話題

二戰結束翌年的香港

引用:
原帖由 mygo 於 2010-8-3 16:23 發表
呵呵,見到好多柴,以前有富人才買得起靚柴來燒,如坡柴等。
一般人都會去執一些爛木板、地盤起出來的石屎板回來燒。坡柴有人破好,而石屎板就要執回來自己起釘才破開,十分克苦。
而家D人,電磁爐都嫌慢,以前煲煲 ...
有個uncle 話我知,1 家 9 口,佢係大哥,帶住班細佬妹,執地盤木板來燒。由細至大,無零食,玩具。

後來做救護第 3 把交椅。香港真是好。

相關搜索目錄: 玩具

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-8-3 14:57 發表
九龍風貌

後方的紅磡海角離九龍灣2公里,遠處可見西南6公里外的中環,鏡頭前的牛頭角仍是農村風貌...
thanks for sharing.

Just for curiosity sake, where is the 墳墓 ?

細個亞媽話牛頭角以前是農村,我唔信。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-4 07:53 發表

Sue 姐,給你猜一猜,這是那堙H
伯母講得無錯,真係農村呀,都就黎興建廉租屋和學校,
馬路兩邊都仲要種菜。
個 d 係菜 ?我以為係草。

引用:
原帖由 comm 於 2010-8-4 01:40 發表

我就吃個外婆從街地盤拾來的石屎板回來用瓦煲燒的飯,特別香!
因我婆婆打日本仔時習慣了這種煲飯方法,還記得她那把坡柴刀!
會唔會個時都食唔飽,所以好味?

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-8-4 17:40 發表

阿sue,多謝評分。
以前九龍有十三鄉,牛頭角鄉是十三鄉之一。阿媽講得冇錯,點解唔信?
照片中的墳墓不是很清楚,如白茅花左邊較淺色的就是。
我見到既牛頭角,係公屋。同粉嶺 / 上水,個 feel 好唔同。

引用:
原帖由 flowingwater 於 2010-8-4 22:59 發表
海味店個張黑白照D咸魚好大條.
證明當時香港水質仲好好.
水哥為食。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-4 23:34 發表

上一幅牛頭角道之照片是攝於1964年,
牛頭角頭就在海邊,那時候孔雀樓在興建中,
官立小學只是得個告示牌,尚未開工,
現在最近的海岸線已經是400多公尺之外。
匪夷所思,從來無想過牛頭角道,咁近海。

想起亞哥話,當時中環半山,風涼水冷,有無敵海景。E+ 得條罅。

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-5 00:57 發表

但我一直覺得亞叔眼睛對鏡頭之敏感度及那一雙穿木屐八字鉰痕蓮O一模一樣。
嘩! 你好細心 / 敏感,我估你應該幫你銀行,避開唔少風波。

e-甥女話,有間銀行,直情連聯絡電話,都印錯。

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-8-6 14:57 發表

係1963年,嚴重水荒,全港水塘存水量僅夠43天食用。當局宣布由六月十三日開始每隔四天供水四小時。狼狽之情,實難忘懷。

張相邊樹黎o家, d 女仔, 唔知會唔會係我 d 家姐 ?

我估個時冇而家咁熱, 如果唔係, 每隔四天供水四小時, 要擔水, 真是會死人.

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-8-7 01:31 發表

小弟吾止幫自己銀行,亦幫客戶、老人家,同業等避開唔少損失,
大大話話加加埋埋過千萬,
唔想離題,有機會再講。
下次茶聚講. 因為我對於而家銀行界, 好多不滿. 覺得多數冇職業道德.

上星期一, 我既 1 D 經歷, 飯票都話, 如果係 D 冇知識 / 老人家, 真的會上當.

相關搜索目錄: 銀行

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-8-7 14:01 發表
戰後港島(二)

1946年第三代香港郵政總局

此郵政總局存在期間為1911-1976,位於畢打 ...
郵政總局, 好有 class, 但我懂事時, 已拆.

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-8-9 13:47 發表
人物風情(二)

男孩年紀小小已要照顧弟妹,最小的還要背在背上。他們流連於石板街頭(該是砵甸乍街),雖然骯髒、衣衫襤褸,似尚溫飽。最小的兩 ...
很喜歡黃兄的描述。淡淡中有不盡之意,不煽情,但使人深思。 x100。

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-8-9 13:47 發表
人物風情(二)

男孩年紀小小已要照顧弟妹,最小的還要背在背上。他們流連於石板街頭(該是砵甸乍街),雖然骯髒、衣衫襤褸,似尚溫飽。最小的兩 ...
很喜歡黃兄的描述。淡淡中有不盡之意,不煽情,但使人深思。 x100。

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-8-4 16:51 發表
人物風情(一)

這婦人神態謙和,但不失堅強,是當代香港人的縮影。從其身旁的秤子知她是市場小販。看她頭髮梳得光滑,眉毛修得整齊,抽著香煙,生活想必過得不差。 ...
佢同先母氣質相近,不過亞媽不抽香煙。

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-8-10 16:14 發表

難奇怪你謙和而豪爽,甚有人緣。
Thank you very much, u are welcomed.

引用:
原帖由 老何 於 2010-8-10 19:03 發表

ng係ng up, 睇多d才up。

講件事你聽, 老何早茶喜懷舊, 時往牛池湾村內地螃伈酷}, 上週在一地螃, 鄰^有老夫婦談及住在打鼓嶺道75號,
成個定哂聽, 講緊對面棺材鋪, 我冇答咀, 想聽多d先, 才邀談, 點 ...
睇雜誌介紹過,凍 d 帶我去丫。

黃兄,如果冬天回港,有無興趣 ?

相關搜索目錄: 雜誌

引用:
原帖由 老何 於 2010-8-12 19:39 發表

家在泰昌後閣, 前閣文姓茪阿叔睇明報, 我自然睇報纸尾,追射雕lar!...
咁有文化。

引用:
原帖由 Anti-air-gunner 於 2010-8-22 16:42 發表

巴士公司租用大貨車
So much thanks for the valuable pictures.

引用:
原帖由 老何 於 2010-8-30 19:14 發表
哈哈!又多左個街坊 九龍城d麻雀學校實記得了.

※O麻雀.............現在打鼓嶺道.太子爺逵it.
雞記, 老何曾在內做後生, 賺外快, 冇錢收, 估鴽琣傖A著數
所以最低工資,真是好難 1 面倒贊成 / 反對。

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2010-8-31 11:40 發表
麻雀館就最多係門口'裝下'乍
龍蛇混雜烏煙障氣
估估下
D 賭鬼嬴左牌有醒
或代賭客買外賣又有醒掛
以前十歲八歲有謀生能力
而家二仟後居然十幾歲要人綁鞋帶
收到政府內部既風,d 人話係堅料,但我希望唔係,寧願你地話我造謠 - 政府會比錢年輕人比首期。

引用:
原帖由 維圓阿伯 於 2010-8-31 17:37 發表
哎也
勝如?年代久遠真係無印象
係龍崗道??
我識去飲茶年代記得有
百好,金殿,西南,七喜,漢年
而家得返漢年
西南, e-媽係度擺過壽宴。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-9-1 15:56 發表

養不教,父母之過。這絕對是父母或長輩過份溺愛所做成的惡果!!
華裔的父母親或(外)祖父母大部份都太寵孩子,對孩子太遷就、太疼錫,太姑息,而不懂教導,致孩子養成依賴的壞習慣,不服從、自私、不懂人 ...

所以我贊成年輕人在外國升學 / 成長 ,學習獨立。大前提是有足夠的指導,否則好像脫韁野馬。

相關搜索目錄: 升學

引用:
原帖由 CSP 於 2010-9-2 17:48 發表

兒時家窮, 寄居親戚嘉林邊道家, L車邊住人之大屋也
亞媽話,嘉林邊道,以前是有錢人住處。

嘉林邊道同九龍城寨,真是好近喎。考起!!!

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-9-7 12:47 發表

你係過來人,對留學生孑然一身遠處異邦那種孤單寂寞的境況,當體會甚深。能戰勝孤寂,專注學業,而學有所成的,真的難能可貴。
因為是讀博士,到暑假時,宿舍空無一人,其實真是幾孤單寂寞。不過女生宿舍,又是非多。或者因為如此,學懂世事沒 10 全 10 美。

始終我都不是太獨立,喜歡家族聚會。但頗喜歡獨處看書,聽音樂,上網。

相關搜索目錄: 留學

引用:
原帖由 dw194711 於 2010-9-8 11:46 發表

那年代一般人家都不會很富裕,我們都是逢年逢節先至有雞食咋。平日則甚少。
友聯不是大排檔,是一間正式的飯店,一個地舖,坐落於衙前圍道靠北,在南角道與龍崗道的中間。
那裡的燒味飯、揚州炒飯都好正,仲有 ...
我好彩好多, 5 /6 歲時,成日有雞吃,而且雞腿一定係我既。因為氣管弱,亞媽仲每星期 dun 雞給我補身。

從家姐 / 鄰居 的說話,我已知道,幸運不是必然的。

26 12
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。