推介:| 英語課程 | Causeway Bay order food | 職業英語 | 化妝課程 | Wedding Photography | 天窗卷布更換維修 |

發新話題

[原創] 唉 ! 菲律賓

RIP!

讀書時曾到過菲律賓,也是我這麼大個人唯一一次到菲律賓,之後都冇去,第一,冇好感,響一間豆泥餐館食飯,都要有持槍警衛做保安,實在不覺得會安好到那裡。
有一晚,同團幾個團友外出遊玩,坐的士回酒店,個的士司機不落錶,至酒店,話幾錢幾錢?有團友問:為何不落銇呢?司機即在袋中抓出手槍放在咪錶前,嚇得付錢即走。自此後都冇去過。

曾蔭權音咁多次事件中做得比出色算係今次。
但昨日睇無線直播新聞,話所有人質被殺時,竟然聽到有人在大笑,真是沒有人性。

相關搜索目錄: 酒店

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-8-24 20:22 發表 大陸當然有能啦!記得臺灣觀光團遊浙江省的千島湖嗎?被賊匪燒屍,人體及衣衫皆已變灰炭,手戴的金勞竟能絲毫無損!當年港府都未有列「大陸」黑色觀光警告;今天呂宋的個別神經佬劫車就列入!
老兄,當年的香港同今日已經唔同了,我都講過,回歸後,我反港府施政多過贊成。但呢件事我又唔係咁睇。
但今日,香港抽水的人何其多?在另一個論壇,一樣有人咒話亞視個Logo唔用黑色喎,咁既水都欏黎抽,有點過份囉。
司徒XX又話鬼節影響槍手喎,咪一樣抽水?要點講把口都響人度,一個政府,做左自己要做既就得啦。
今日香港政府已是一個弱勢政府,你點做都有人話既啦,點同十幾二十年前?有好多野,都係門面工夫、公關技巧黎姐,何苦睇得咁重?
唔通發個警示你估香港人就唔去咩?上次泰國一樣發黑旅警,D人咪一樣咁去?

我今日已幾十歲人,我唔食飯,阿媽都係咁叫,再晏D唔食,就淥埋碗公仔面欏入黎,你估我咁大個人真係餓唔餓唔知咩?出於關心,我睇點都冇乜錯既。

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-8-24 07:05 發表 大陸不是更亂嗎?港府小題大做,個別搶劫事件,竟然發出「黑色觀光警報」,又浪費納稅人血汗金錢去包機接送!:fire:
包機,係代表一種心意,響咁既意外、環境下,就算做乜野都無補於事,咁是否乜野都唔做呢?這時對死者親屬多一點關懷,多一點安慰,係一個負責任政府應該要做架!

唔好太執著啦。咁做人好辛苦架!

引用:
原帖由 ali 於 2010-8-25 05:22 發表 睇dailymail 話有2個生還者係British national,又唔見英國佬出手 。http://www.dailymail.co.uk/news/ ... ostages-killed.html
British National並不British Citizen,可能仲係BNO,英國佬講到明係旅遊證件,大陸出左面,佢仲唔側側膊咩?

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 bobbystar2100 於 2010-8-25 00:18 發表 其實好多人無必要因為咁而抽水,太感情用事了!一個好既民族,應該理智點去睇整件悲劇,要鬧既當然要鬧,但同別國民族無關,如果大家係針對菲律賓人,咁就變左對事不對人,而抽水既就更加無恥。注:我係講緊網 ...
任何人都有情緒既。香港還好,在大陸,如果對方處理不好,很容易做成仇菲情緒。

所以我話阿奎諾政治IQ零旦囉。
作為一個政治領袖,表現其實好重要,發生左D咁既事,響菲律賓可能日日都有發生,所以都唔當一回事,但發生在外國人身上,就未必係咁,做好做醜,真心又好,假意又好,點都要做一些門面工夫架啦,走去旅遊遊巴度笑口騎騎,開記者會態度輕佻,又要笑笑口話俄羅斯咁有經驗,都死咁多人....睇到人眼火爆。

相關搜索目錄: 旅遊

引用:
原帖由 ali 於 2010-8-25 19:29 發表 有部份港人以為持BNO等於係英籍,到時係外國出事咪又係拍中國使館門。
BNO跟特區護照權利同代價不成正比。特區護照:HK$2xx,BNO:HK$13xx。

多千幾銀,又冇乜Jetso,如果我唔係貪佢有個美國免簽我都費事欏。

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-8-25 13:41 發表 終於覆電特首致歉 菲總統辯解忙救人2010-08-25八名港人遇害,菲國政府受盡千夫所指,總統阿基諾三世昨日傍晚終回覆特首曾蔭權的電話,親自向曾蔭權致歉,解釋在事發當日因忙於指揮人質營救,才沒有接聽曾的來 ...
呢條阿奎諾,講大話唔眨眼。頭先仲話,佢開記者會時既微笑,就係代表憤怒,佢不如話槍手殺人係為左D人好,唔使做人咁辛苦?呢個國際社會渣子真係....

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-25 22:42 發表 希望只是個別例子,Now 和 蘋果報導,有菲律賓人把現場當作景點,專程去拍照。 2nd thought, 難道是香港人平時的作為,令菲律賓人有此表現?
係真的,國內新都有報道。

仇華情緒菲律賓不及印尼那麼利害,但一向都有。
都係錢作怪而已。
華人在菲,都是勤儉致富,菲人懶散,導致華富菲貧,菲律賓貧民住的房屋破落不堪,華人墓地竟然窮奢極侈,成強烈對比。
在第三世界,仇華似見怪不怪。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-25 23:03 發表 唔係o丫,你唔算好過份。個時亞媽不在,亞哥叫我去佢屋企住。我答:你屋企唔係我屋企。
今日響小巴,見一對母子坐在一起,母約三十來歲,子,十歲不到吧。後面坐一男子,年紀不太大,不到六十。
母子傾談,面男子時而搭咀,知是女子之父,兒之外公。

閒談間,孩童突曰:車,佢係你老豆之嘛,又唔係我老豆。男子苦笑。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-8-25 22:56 發表 同意!!! 你就好啦,仲有亞媽錫。 諗起其中 1個女仔,拾零歲,咁就變左孤兒。
有媽的孩子像個寶,此話不錯。

引用:
原帖由 ali 於 2010-8-26 07:09 發表 BNO 有美國免簽?真的 我早前check 過 USA不在免visa名單http://ukinhongkong.fco.gov.uk/e ... no-visa-free-access
呵呵,我講既係BC,因為BC同BNO係同一價錢的。我令你誤會了。

引用:
原帖由 meijik622 於 2010-8-26 18:48 發表 今日心情唔多靚,去了洛克道酒吧,飲酒,本來沒事,,,,.一個人飲酒,但菲律賓d人,棊某人,話點睇呢件事件,第問菲律賓總統笑嘜能野呀,D賓仔話好少事啫,你地成蟲,到說没有問題,,,结果我在洒吧話了一 ...
都唔知係咪因為事件影響,呢幾日情緒好低,乜都唔想做,成身唔舒服,但又講唔出邊度有問題,訓又訓唔度,以前響床上訓唔到,就走出廰訓梳化,今次連梳化都訓唔著,坐在按摩椅,又訓唔到,到五點幾天光,好辛苦!

引用:
原帖由 hkgalbert 於 2010-8-27 00:22 發表 So 要切底解決,菲律賓政府就應當立刻解散,然後由華盛頓派一名總督接任,從此美國旗上就變為53顆星。不過後遺症是:1) 家有呂宋番婆的港人家庭就大鑊,因為披索變成美金時,呂宋番婆亦變成富婆,何須跟您打 ...
恕小弟拙劣,唔知老兄想表示D乜。

引用:
原帖由 牛奶蛇 於 2010-8-27 06:14 發表 我反對, 美國人已經浪費太多金錢落無謂人身上, 現在中國不差錢, 還是由中共派個貪官過去管冶, 做個負責任的大國, 以毒攻毒斗腐敗,說不定可起死回生.
其實世上人,的確有優劣之分,但最大問題還是在於制度。

孔子在幾千年前已經講共產主義行唔通:「今大道既隱,天下為家,各親其親,各子其子....」
毛澤東還抱著共產主義不放,仲邊有運行?做又三十六,唔做又三十六,你做都得啦,想唔窮都難。只有制度的改變,才能發揮人類的本性。

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。