推介:| 網頁寄存 | 網頁設計 | 開網店 | 電郵申請 | Wordpress Hosting | 外賣平台 | 英語課程推薦 | 風水屋 | 房間風水懷孕 | Timway Testimonial | Wedding Planner | Wedding MC |

發新話題

什么是基督教?

引用:
原帖由 魔鬼與天使 於 2006-12-18 05:03 PM 發表

基督教的補習社我也不會再去了,一次被蛇咬,见到井蠅都跳起來跑。
我不會冒明知山有虎,偏向虎山行 ...
呢位朋友, 我覺得你攪錯o左少少o野.

首先我講明我係一個離開o左基督教o既人. 我o係基督教度浦o左廿幾三十年. 因為試圖考證聖經o既歷史同可信性而醒悟離教.

你認為因為唔捐錢而受針對我唔相信. 我可以話你知香港絕大部份的基督教教會o的錢多到嚇親你 冇咩教會會傻到會o係新移民身上搵使用. 補貼o下就唔奇. 而且你都識講以硬幣居多, 個目的似係"教育"小朋友學習奉獻多

我相信呢個係你一廂情願o既偏見. 我以前冇錢捐的時候一樣o係教會吃得開.

至於話你因為叫你侄兒唔返祟拜而受針對我就100%相信.

傳教係基督教辦學的最終真正目的. 唔好有任何幻想.  
其實我相信其他宗教的辦學團體都係大同小異. 因為教會會俾壓力o的導師, 貴侄享受o左教會福利而唔返祟拜. o個o的導師係會受壓. 做場戲幫人交差我會當係禮儀. 你o係大陸讀書時又唔駛歌頌共產黨? 睇中央電視台春節晚會節目都梗會忍受歌頌共產黨o個部份o架啦! o係香港讀左派學校都要升旗/幫親中團體攪活動/幫候選人助選之類啦!

唔好話你俾o左900蚊就冇享受教會福利, 教會根本唔係一個牟利o既機構. 佢旗下o既服務或多或少係受教會金錢上或人力或其他資源上的津貼. 尤其係專為新移民而設o既服務.  

我只可以話你太天真或唔了解宗教團體的本質.

相關搜索目錄: 補習 補習社

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-12 01:09 AM 發表

整體而言,
基督教本來的確是個牟利組織
不過,當你這樣說的時候,有一個小問題要注意一下
雖說是公開的秘密,但教會既然是牟利機關
而且本身也得到政府資助(所謂辦學)
那,應該要向教會收納一個商業機構的所 ...

首先非牟利組織(non-trading organisation)唔係自己話係就係, 要符合有關的社團條例和公司法等等先至可以註冊做非牟利組織. 如果係牟利, 賺o左o的錢去o左邊? 入o左邊個私人戶口? 向教友派息?

除o左錫安教會等少數異端之外(但樓主冇講話要飲雙氧水), 主流o既基督教教會o既財政係由教友推舉出來的司庫/財務委員會之類管理, 牧師同工作人員都係教會僱用. 即係係打工o既. 你話有人出古惑收回佣穿櫃桶我就見過唔少.

辦學邊個資助邊個真係見仁見智, 我事實上係認為教會出錢出力幫政府辦學. 因為校舍業權並不在教會, 老師人工係直接由政府庫務署過數出糧. "直資"都只係向私校買位, 牟利私校(除o左國際學校)真係幾乎冇得做, 新發都要結業. 教會辦學比起政府自己辦學係幫政府慳倒好多錢. 辦學團體(教會)要花好多錢先至可以辦學. (最低消費都要幾百萬入場費, 之後耐唔中又會有幾萬至幾十萬咁俾)

引用:
原帖由 kenny01 於 2007-1-12 11:29 PM 發表

我諗你都係唔好同佢講啦,我都有咁既諗法,為反對而反對
根本就唔值得討論

我諗佢可能受過迫害0者....
我都覺得係. 條友傻到夾硬屈我話教會係牟利組織

雖然我反對基督教, 但係都唔會咁痴線.

即使我而家放長假日日o係屋企上網, 都想同佢浪費時間.

見你識得認錯都叫做有o的君子風度, 呢個年代已經冇咩人有咁o既品格.

我o地可以討論落去.

你最初係講: 基督教本來的確是個牟利組織
跟住我就問你, 牟返o黎o的"利"會入邊個戶口?

請正面作答.

p.s. 收回佣(係收黑錢唔係洗黑錢)穿櫃桶只係等於個別內鬼偷阿公錢.

三百萬只係最低消費, 實際金額大約係800萬. 你講教師幾多錢人工係冇意義o既, 因為教師人工係咪都要出, 但如果冇辦學團體的話就會變官校, 大部份員工都變晒直接由政府請, 行政開銷及效率只會更貴更差.

聖經科其實對了解西方文化比直接讀歷史更有用, 雖然我而家唔信基督教. 但係我都會教我將來的仔女聖經. 幫助佢o地明白西方文化. (當然我會教埋佢o地聖經邊度係唔符合正史, 邊度自相矛盾, 邊個預言落空等等)

一所教會學校的確是政府資產, 我讀過的教會學校俾政府優先殺校, 因為想收返塊地o黎賣地產商. 第日唔攪可以賣得錢o既仲唔係asset? 香港政府要保證九年免費教育, 係咪都要俾錢攪學校, o係帳目上著數o既係政府. 營運上著數o左o既係教會.

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-16 12:13 AM 發表
教會是依靠捐獻作為收入
看成公司就是層壓式的了
至於層壓式的公司的利潤給誰,當真考起我

當然,我所指的牟利,倒是指教會的目的本來就是組織內的利益
社會服務上市民到底得益多少,不是說沒有,而是很有疑問 ...

層壓式係參與者通過介紹其他人加入可以賺取佣金,而這些佣金正來自新會員的入會費. 基督教會友不會因為帶領其他人入教而得到佣金. 絕對稱不上是層壓式.
層壓式最搵錢o既當然係個老細.

你所講o既組織內利益而當教會係牟利機構很難成立, 基督教教會組織多係由教友選舉, 所有工作人員包括牧師都係由組織請返o黎. 個主要目的係傳教. 傳教唔落力o既牧師一樣會俾人炒. 雖然不時有人穿櫃桶收回佣, 但係因為佢個制度係幾民主, 真係好容易俾其他人知道. 教友會運用權力令該等人士下台.

我有幫馬會工作過, 可以好肯定咁話你知馬會o的行政費貴過教會, 教會能動員大量被洗腦o既信徒長期出錢出力, 同一服務馬會背後o既行政成本必定高過基督教.

又另外美國所謂普及的公校制度 美國個大學之前o既教育係出晒名失敗. 大量人講完中學唔識字, o的公校因為冇錢而一年中開幾個月又停幾個月, 仲有好出名o既校園暴力. 美國係出名教師人工低同學生難教.

我而家住緊o係澳洲, 可以講o的公立學校8成係廢到嘔, 但教會學校就差極都有個譜.
教會辦學o既能力係好高, 尤其係天主教

你睇o下香港brand 1 學校有幾多間唔係天主教/基督教背景? 我睇倒都驚
我係一個離教者, 我唔想仔女讀教會學校, 但係耐何佢o地攪學校真係有一手. 我都覺得好困擾 我又想仔女讀好書, 又驚佢好似我咁俾基督教洗腦(冇幾多人會好似我咁識得清醒)

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-21 10:37 發表

倒是實際上這種機制有多有效就很難說 - 美國不少涉嫌非禮案牧師可以瞞上十年甚至二十年,就可見一班。

老實說,你有沒有在美國讀過書?(苦笑)
公校而言,其實是好壞參半,一些極端地具競爭力的是公校,
極 ...

非禮案同袋錢係兩碼子事. 法庭告一個人冇必要通知佢employer. 唔好偷換概念

能靠學費生存即係話佢有市場價值, 亦即係話佢攪得好好.

好懷參半!? 即係話有50%係好學校?

引用:
原帖由 路過的 於 2007-1-31 22:35 發表

當然是兩回事
不過,教會原來不介意自己的牧師犯非禮案嗎?
在美國,多數情況可是瞞了十年以上而沒上法庭啊。
你到底講咩呀? 到底你係話教會有職位o既人知道牧師非禮而幫佢隱瞞定係咩教會多數人唔知? 點都好. 總之你話係層壓式推銷又話牟利就係錯

唔會再同你討論落去.

因為你真係太過九唔搭八.

攪得好好就代表了他們對學生約束力的下降

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。