推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

100 1234
發新話題

[灌水] 消失的香港精神

消失的香港精神

http://hk.news.yahoo.com/article/101026/23/kxbr.html

八十後湧向公屋 要標本兼治
(經濟日報)2010年10月27日 星期三 06:00

【經濟日報專訊】單身八十後年輕人近月申請公屋大增,當中逾四成更具大學學歷,有違公屋幫助基層市民的原意,此風漸盛亦礙年輕人培養莊敬自強之心,港府要研堵塞申請漏洞,但更須治理現象背後的高樓價、社會低流動性問題,才能治本。
擠佔公屋資源 更礙莊敬自強
[url=]運輸及房屋局
[/url]長上周六與四百名學生對話,有十九歲的大學生訴心聲指「女友話無樓就唔嫁」,贏得全場年輕人熱烈鼓掌。事件激起社會討論政府是否有責任助年輕人上車首次置業。
不少年輕人對政府的房屋要求,亦體現在公屋上。據本報報道,十八至二十九歲單身申請公屋的年輕人,在八月底比五月底急增百分之九,逼近二萬四千個,當中逾四成具大學學歷,即屬社會上較有能力一群。可見大學生或具大學學歷的年輕人申請公屋漸已成風。
此對大學生、對本港社會都非好事。
年輕人朝氣勃發,加上具大學學歷,正應是奮發打拼的朝陽歲月,但若他們未自強,卻先思鑽政策空子,競相申請公屋,此見縫插針心態已不健康,更可能養成依賴政府的習慣,疏於進取。
為符合公屋單身申請人月入不逾七千四百四十元的規定,畢業大學生更可能荒廢工作時間,只打散工、補習、低薪工作,甚至遊閒在家,此對年輕人本身長遠發展有害無益。
若愈來愈多年輕人如此,對社會整體當然是損失,尤其失去自強不息的香港精神。此外,對基層亦不公平,因公屋是要幫助謀生能力偏低的市民安居,大學生申請公屋將擠佔公屋資源,令基層輪候時間更長;政府亦要向公屋投入更多資源,浪費公帑。
因此,港府需要檢討公屋申請情況,修補缺陷。但港府亦必須明白,八十後申請公屋只是病徵,真正病因有二:其一,本港樓價太高,即使具大學學歷亦望樓價而生畏;其二,社會流動性減慢,不少年輕人感到上位無望,遑論加薪幅度可以追上樓價,年輕人置業機會既渺茫,惟轉向要求港府助置業,又或搶住公屋,以至借公屋作踏腳石,可免補地價買二手居屋。
社會流動性減 望高樓價生畏
港府治標更要治本,要堵塞公屋漏洞,更要認真處理樓價太高、社會流動性減慢的深層次問題,否則縱可阻遏八十後申請公屋,亦難解年輕人怨氣日增、上進心降低的問題,那對社會穩定、對長遠經濟發展都有損無益

自強不息的香港精神- 去o左邊 ?

相關搜索目錄: 補習 運輸

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-27 23:51 發表
港府治標更要治本,.. ...
唔好剩係要求港府做乜做物,呢啲 80 90 後嘅父母,即係我哋呢啲老鬼,都要自我檢討一吓,點解教到佢哋有咁嘅 too simple, sometimes naive想法
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-28 20:31 發表

唔好剩係要求港府做乜做物,呢啲 80 後、90 後嘅父母,即係我哋呢啲老鬼,都要自我檢討一吓,點解教到佢哋有咁嘅 too simple, sometimes naive想法。
看到政府屈服, 無良政棍, Ah Sue 對人性, 更加絕望; 對香港的將來, 更加悲觀...

03 年, Ah Sue 已經有許多學生, 申請公屋. 無抵押低息貸款, 借盡. 同我說, 不借白不借...

相關搜索目錄: 貸款

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-28 21:00 發表

看到政府屈服, 無良政棍, Ah Sue 對人性, 更加絕望; ...
點止無良政棍呀,好似呢個報紙佬咁,响度騸風點火,話社會低流動性問題,冇腦兼誤導  

乜嘢叫做流動性低呀?囫嘅!

哦!讀完大學就一定要做番份相關兼要有大學資格先做得嘅工呀?讀完engine 就要做工程師、讀完 accounts 就要做 accountant?呢啲係乜鬼邏輯呀?轉做第二行犯法謘H乜嘢叫做馬死落地行呀?

我响英國工作時,見盡幾許大學生响公司做個文員仔或 sales 仔,連我呢啲異族都高級過佢,死咗佢呀,笨!

曾工作於一公司,有個 Workshop Manager,大學讀 engine,有日無喇喇劈砲唔捞,話 I had enough,再受唔住 endless office wars,去做揸巴士咁話,我當佢講笑。某日,我响倒後鏡真係見到佢揸住架巴士跟住我尾,我閃壞車燈同佢 say hello,佢挮晒手兼閃大燈回應,狀甚 enjoy。嗱!呢啲先至叫做瀟灑呀!學嘢喇!

相關搜索目錄: 工程 報紙
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-28 22:33 發表

點止無良政棍呀,好似呢個報紙佬咁,响度騸風點火,話社會低流動性問題,冇腦兼誤導。  

乜嘢叫做流動性低呀?囫嘅!

哦!讀完大學就一定要做番份相關兼要有大學資格先 ...
香港傳媒質素低, 但流動性低真是低過以前...

揸巴士, 成拾年揸車經驗,入職 2 年, working hour + stand by, 拾幾個鐘, 仲要成日俾人問候娘親, 都月入唔夠 一萬, 家姐今日話, 100 呎套房, 月租 $4000 大洋!

識有人 70 年代揸的士, 現在有 2 個的士牌, 有樓收租...

升斗小民, 搵食 / upward mobility, 係難過以前, 馬死落地都無得行....

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-28 23:44 發表

香港傳媒質素低, 但流動性低真是低過以前......
Upward mobility 社會流動其中之一種。

講真,黃小妹以妳同輩嚟講,我敢相信學歷是極之高一個,所以妳揾工易,冇徬徨過。

我有理由相信,响呢個 forum 吹水之兄弟姊妹,大部份都曾捱過做 cheap 工之日子。

成日話M家揾食艱難,事實揾食從來都咁艱難,否則我不會日頭响北角返工,做嘢做到死吓死吓,晚上仲去新蒲崗文理讀預科希望考到 GCE 2A 3O。妳估40年前有地鐵及咁多條隧巴呀?要由北角搭船過觀塘再搭巴士往新蒲崗。晚上9:30放學烏吓烏吓返到屋企成11:00。若然當日多嘢做冇得準時放工,放咗學先有時間食晚飯。後期去紅磡理工讀 Diploma Course 就好啲嘞,有船去紅磡。

我唔知亞媽係女人呀?放咗工去wet去睇戲又或返歸睇電視幾嗰制呀!咁辛苦為乜啫?咪就係為咗 upward mobility 囉!你唔鍾意咪唔好讀囉,不過第日冇級升又或揾唔到第二份好工,到時唔夠錢使,就咪怨人呀!

Upward mobility 唔係坐响度等政府安排謘I係要自己爭取及作出犧牲謘I

筆兄,當年我應該比你更淒涼,在筲箕灣東大街尾工廠返工,
放工後趕去電車站去北角,仆去北角碼頭坐船去九龍城,再
坐6c巴士去長沙灣,去茶餐廳食幾個字飯就去上課,放學就
行去深水埔碼頭坐船返西環,而家回想起都喊三聲。

相關搜索目錄:
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-29 13:15 發表

去茶餐廳食幾個字飯就去上課,放學就行去深水埔碼頭坐船返西環,而家回想起 ...
理兄梗係去長沙灣工業學院返學了?讀邊科咁呢?

咁睇嚟小弟真個冇你咁慘矣。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-29 14:55 發表

理兄梗係去長沙灣工業學院返學了?讀邊科咁呢?

咁睇嚟小弟真個冇你咁慘矣。  
唉!大家都係難兄難弟也,我都唔係好得幾多咋。先是灣仔收工、長沙灣返學,后來就油麻地收工返新蒲崗。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-29 11:31 發表

Upward mobility 係社會流動其中之一種。

講真,黃小妹以妳同輩嚟講,我敢相信學歷是極之高一個,所以妳揾工易,冇徬徨過

Upward mobility 唔係坐响度等政府安排謘I係要自己爭取及作出犧牲謘I ...
we speak the same language...

年輕人成長時的處境, 與前輩你們相比, 其實已經是天堂. 起碼不會食不飽/衣不蔽體...

但他們面對的經濟大氣候, 是一路向下, 貧富懸殊. 可悲的是全無危機感, 靠人打救. 香港政府的質素, 點帶領我們出紅海 ?

80 年代後期是, 因為食正移民潮. 到 95 年回來, 就面對回流 / 海歸的競爭. 而且行頭窄...

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-29 13:15 發表
筆兄,當年我應該比你更淒涼,在筲箕灣東大街尾工廠返工,
放工後趕去電車站去北角,仆去北角碼頭坐船去九龍城,再
坐6c巴士去長沙灣,去茶餐廳食幾個字飯就去上課,放學就
行去深水埔碼頭坐船返西環,而家回想起 ...
聽到你們的當年, 慶幸出世遲....

尤其聽到學生話: 唔想返工/ 阿媽逼佢返學, 真是想喊...

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-29 17:19 發表

聽到你們的當年, 慶幸出世遲....

尤其聽到學生話: 唔想返工/ 阿媽逼佢返學, 真是想喊...
書到用時方恨少,
所以我後來好珍惜學習機會,
參加公司和中大合辦的diploma 課程,
歷時兩年,我的出席率是100%。
不扮高深,只求認真......

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-28 23:44 發表 香港傳媒質素低, 但流動性低真是低過以前...揸巴士, 成拾年揸車經驗,入職 2 年, working hour + stand by, 拾幾個鐘, 仲要成日俾人問候娘親, 都月入唔夠 一萬, 家姐今日話, 100 呎套房, 月租 $4 ...
呵呵,港人整體質素下降。度度都出問題。、
前幾日,港鐵油麻地站電纜問題,居然都會搞成咁,到底係香港人腦殘、腳殘、口殘定係另有問題?

首先:港鐵問題,指示及廣播不清,其次,響呢D咁既繁忙時間,仲要往中環方向出現問題,最理想方法係廣播叫乘客步行一個站,接駁巴士,只接載老弱傷殘,因為油地站搞接駁巴士已係死症,除左兩大路,根本所有都係細路,好似咸美頓街、碧街、永星里、文明里,全部停一兩架巴士都打晒困籠,一,班地鐵,動輒幾千人,那時兩分鐘一班,你要幾多架巴士先接駁到?

其次,乘客問題,由油麻地站行去佐,頂多十至十五分鐘,但居然有咁多人要去搭接駁巴士,到底係D人腦殘、腳殘定口殘?
我雖然年紀老邁,好多時在佐敦搭車,如果去官塘那邊,都會行去油麻地站,一來,可免去轉車,行一陣就到。何況,八點左右,大部分都係中環白領?
事後各大論壇仲有人死撐,話唔係住九龍,唔識得點行喎?哈哈,你話幾好笑?
唔使住九龍係咪呀?只要上到地面,一定跟最多人方既向行都唔會有錯啦,就算唔識,咁可唔乭以問下人向邊度行呢?所以話佢地口殘就係咁解,我最唔明,仲要死拗,咁先至係香港精神?

引用:
原帖由 mygo 於 2010-10-29 21:55 發表

呵呵,港人整體質素下降。度度都出問題。、
前幾日,港鐵油麻地站電纜問題,居然都會搞成咁,到底係香港人腦殘、腳殘、口殘定係另有問題?

首先:港鐵問題,指示及廣播不清,其次,響呢D咁既繁忙時間,仲要往 ...
聽到此消息, 當時我的想法:
地鐵發言人, 未嘗在油麻地演習過 --- o下!!!
乘客: 地鐵無職員教 / 安排 --- 屋企壞電梯, 都會諗下點解決掛....

代代既環境不同, 現在都係捱緊, 而家返學返工返屋企係三角長傳,新界東->新界西->香港島. 都係揾一個有PROSPECT既行業, 個人自身努力係一件事,世界大圍經濟,行業興衰又已經係另一大因素, 有時1+1唔等於2, 我見我啲年青同學都係HEA住讀,你又好難怪佢哋, 現在玩咗,總算叫玩咗, 要再諗啲未知加唔知既嘢, 壓力何等既大, 人生有機會做吓傻仔都唔錯呀, 唔通十幾歲就要憂柴憂米就叫生性, 响呢度都要為學校賣吓廣告, http://news.hkheadline.com/daily ... E%FA%A5%7C%2E%2E%2E   青年當海員 夢想「航」行 可隨船遊歷四方 月薪連津貼達萬元
PS 呢一科係VTC唔重視既科目, 但係個別收生既質素一定係全VTC之冠

相關搜索目錄: 廣告

引用:
原帖由 mygo 於 2010-10-29 21:55 發表

呵呵,港人整體質素下降。度度都出問題。 ...
鬧得好!  

我用两嚟形容佢哋:

生慣養兼未富先民是也!

邊個教成佢哋咁?咪佢哋老豆老母,即係我哋呢啲老鬼囉!該死!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-28 23:44 發表 香港傳媒質素低, 但流動性低真是低過以前...揸巴士, 成拾年揸車經驗,入職 2 年, working hour + stand by, 拾幾個鐘, 仲要成日俾人問候娘親, 都月入唔夠 一萬, 家姐今日話, 100 呎套房, 月租 $4 ...
97後香港Office文化漸變,成個社會氣變晒,朝早番工,10個有八個響Canteen吹水,吹到咁上下,先至開始番寫字間,唔使一陣就話食飯,到五點零六點,先至黎真料,Call meeting,開會開到七點幾,一個係咁,個個就唔執輸,冇野做都扮有野做,踖咪只有坐響房上網,反正冇人知,唔到七八點都行番出黎。
到底係咪真係所有公司都咁多野做?我估就唔係,晒電晒冷氣,不知所謂,話就做十幾個鐘,其打番條數咪又咁?
唯一真係多野做左一D基層,好似侍應呀咁,以前有點心阿嬸,執碗碟有見習生,侍應只負責擺位沖茶埋單,而家仲要賣埋點心,執埋碗碟。以前酒樓分得好清楚,侍應接觸客人,一般唔會碗碟用過紙巾,因為要沖茶那茶葉沖茶俾客,而家?執完包雲吞紙巾,順手就就欏茶葉沖茶俾你飲,你飲唔飲?

香港,已經一日不如一日又一例證。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-29 22:37 發表 聽到此消息, 當時我的想法:地鐵發言人, 未嘗在油麻地演習過 --- o下!!!乘客: 地鐵無職員教 / 安排 --- 屋企壞電梯, 都會諗下點解決掛....
最離奇係好多人話唔住九龍,唔識點行?
硬拗就係香港精神。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-10-30 09:17 發表 鬧得好!   我用两驕一刁嚟形容佢哋: 驕生慣養兼未富先驕嘅刁民是也!  邊個教成佢哋咁?咪佢哋老豆老母,即係我哋呢啲老鬼囉!該 ...
咁又係。

咁又係。

最記得十年前,千年蟲大騙局,一早都知冇問題,但開會開左成年,個個咁緊張,你會唔會話包冇事?咪參加埋一份囉。
1999年12月31日,成班人響度癲,全公司既IT、Manager、董事局主席圍住響Server Room、部部 Work Station都有人,到左12點零一分,個拍手掌,自己都迫住拍埋一份。

引用:
原帖由 liao_marco 於 2010-10-30 00:25 發表
代代既環境不同, 現在都係捱緊, 而家返學返工返屋企係三角長傳,新界東->新界西->香港島. 都係揾一個有PROSPECT既行業, 個人自身努力係一件事,世界大圍經濟,行業興衰又已經係另一大因素, 有時1+1唔等於2, 我見我 ...
都明現今年輕人的困境, 經濟週期短, 現在有 PROSPECT ,  幾年後是另一番境像. 好彩既, 轉到型, 否則....

引用:
原帖由 mygo 於 2010-10-30 19:27 發表

唯一真係多野做左一D基層,好似侍應呀咁,以前有點心阿嬸,執碗碟有見習生,侍應只負責擺位沖茶埋單,而家仲要賣埋點心,執埋碗碟。以前酒樓分得好清楚,侍應接觸客人,一般唔會碗碟用過紙巾,因為要沖茶那茶葉沖茶俾客,而家?執完包雲吞紙巾,順手就就欏茶葉沖茶俾你飲,你飲唔飲?

...
睇數據, 話在快餐店做一個鐘, 唔夠食 一個午餐. 對有心靠自己, 唔欏綜援的基層,真是....

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-29 19:36 發表

書到用時方恨少,
所以我後來好珍惜學習機會,
參加公司和中大合辦的diploma 課程,
歷時兩年,我的出席率是100%。
教過碩士班, 發覺 mature student (無大學學位的), 反而出席率高, drop-out rate 低. 而且成績都好 d...

自己都教得開心 d...

引用:
原帖由 mygo 於 2010-10-30 19:28 發表

最離奇係好多人話唔住九龍,唔識點行?
硬拗就係香港精神。
香港人以前最自傲的, 就是靈活變通, 靠自己; e+乜都衣來張口....

唔係講笑, 試過 一次考試, 學生問我, 佢既 student-id, 我叫佢睇 學生証, 佢話: 點解開學無人話佢知...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2010-10-30 00:25 發表
http://news.hkheadline.com/daily ... E%FA%A5%7C%2E%2E%2E ...
睇唔到!!!

100 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。