推介:| 修理頂蓬布 | Mediator course | Hypnosis course | Dream Interpretation | NLP | English course |

100 1234
發新話題

[灌水] 消失的香港精神

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-14 21:53 發表

輸賭半島下午茶一頓, 拍蒼蠅 / 後勁不繼 (e.g. 64 /71 遊行)...
都話係忽發奇想lor;半島就冇, 檀島就有妳份

相關搜索目錄:

回復 56# 的帖子

Hi,
兩位好,難得兩位都有所回應,在此先說聲多謝。
就我而言,香港精神並沒有消失。只是變了,變得不為我們所可以接受而矣。講真喇,我們這本老皇曆之於今時今日,就未必恰當可行了。
就 五十多年來的 「我」、「學生」、「老師」二三事與各位分享下:
小學五年班~班主任教學生講大話
是日也,全班欠交家課者達26人(過半數有多) ,老師先陰聲細氣的叫欠交家課的用紙仔寫上理由呈上,稍作檢視之後再叫其中的21人起立(我當然有份) ,繼而罵曰(真係可以用 〝破口大罵 〞 來形容): 你地班人做錯野,搵個籍口要人接受同原諒都係咁唔用腦,乜野係「忙」、係「唔夠時間」。
「忙」?ah A、B、C、D、E你地五個卽刻寫昨日下課后做了於什麼俾我。
「唔夠時間」?「時間」ne樣野個天就最公平,每個人都係一日得24小時,1小時得60分鐘,「唔夠時間」ne 個藉口只表示了兩樣野、一~就是你承認你不識善用時間,二~就是你承認別的人比你強。今日你地大不了係俾我罰留堂,第二日係社會做事,你地將會喪失了机會、甚至工作。………….仲有冇野講?…全部罰抄 ﹝我以後不再用 ‘忙’ 和 ‘唔夠時間’ 做籍口﹞50次、毛筆、大格原稿紙、聽日交。
So, ne50幾年來我都冇用 ‘忙’ 或 ‘唔夠/冇時間’ 做籍口去掩飾自己的任何過失(不是否定任何過失) 。

中四輟學~大考前的總測驗
派成績時,班主任專豋的叫了我入教員室,先俾張英文卷我睇(唉!40分及格而張卷30分都唔夠) ,之後對我話〝ah乜乜,你都睇到 la,你ge水平有几多你自已知,今年俾你升到班你都過唔到會考個關喇。不如早D出去搵門手藝學下, 晚上就返夜學再進修喇。你D數、理咁好,唔好再係話文上花時間喇,就去學整機器,跟住報讀夜工專喇。夜工專果度如果搵唔到鋪保(在職証明書) ,你可以返嚟搵我幫手。記住ne幾個字丫∼安全第一∼只要你保得條命、四肢齊全,將來個世界都係你ge。
今時今日我行到嚟ne度,就是跟住那位老師所指的路行過來的。唔知道今日D老師會唔會為一個成績平平的學生,度身訂造的贈返兩句呢?
何苦來由

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-14 22:22 發表

1.鬼叫我同佢地同根源咩....
2.唔好話我地, 就算亞洲精英 (日本), 與德國同為軸心國, 戰敗後的反應, (1 個認錯, 1 個死口唔認) 都不同...
1. 心痛
2. 要動物人類反省, 是違背物競天擇這規律。
德國自70年總理布蘭特Willy Brandt, (其人事跡,有興趣的, 請自Google)
向世人示範,在波蘭作出THE WARSAW GENUFECTION後,

世人對德印象大變, 曾幾何時, 這20年來, 德國已回復右派當道, 最受擁戴傳媒,
SPIEGEL的右派言論, 廣受歡迎, 受其影響, 北歐極右份子, 已明目張e了。

小故事 : 前因亞黃問, 說及66年, 老爹眼見老毛發神經, 安排哥赴德, 姊赴台, 老何赴美。
阿哥赴德後, 歷盡辛酸, 最後畢業於RWTH AACHEN UNIVERSITY, 德國首屈一指的工科大學。
數十年來, 老何每年赴歐, 兩兄弟沒有什麼不談的, 20多年前某日, 因哥所工作的企業有某項目與大學合作,
帶老何至其實驗室, 嚇老何一跳, 設備的先進程度, 非大學所能購備, 問阿哥, 答, 是企業送贈的。
什麼性質企業, 右派企業, SPIEGEL 幕後金源。

反省..............老何悲觀中抱樂觀, 希望反省能存在於人類中。

SPIEGEL係乜傢伙 ,請自看: http://www.spiegel.de/international/
現其能量, 推倒政府都得 !

引用:
原帖由 mygo 於 2010-11-14 23:42 發表
看義海豪情,劉醒話;最惡既人,就係就黎死既人,而我就話:最懶既人,就係冇明天既人。係現今香港青年人寫照 ...
我都有追, 冇睇劇集好耐啦, but it worths...

不過預收視率唔會大高, 因為唔合 c9 口味, 而且佢地看不明...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2010-11-15 03:36 發表
總體社會氣氛唔好, 你可以要求年青人怎樣做, 仲有父母依賴,為什麼不賴? 我返學既地方, 己知有三個係要返住長工去做full-time student, 試問有幾多同學有能力同決心咁做? 趁年青,及時行樂是正常不過的事, 想起人工低, ...
己知有三個係要返住長工去做full-time student,

父母可以依賴幾多年 ? 家有一千, 每日 2 錢. 而且對物質要求高...

總體社會氣氛唔好+人工低, 年輕人仲要求政府幫佢地買樓 / 置業 ? 當然 支持的政黨, 都冇良...

引用:
原帖由 西南風 於 2010-11-15 11:09 發表

唔知道今日D老師會唔會為一個成績平平的學生,度身訂造的贈返兩句呢?
我有峟茪p輩做老師的, 教中學, 峟茬ㄟ筐鴢姚Y喪氣, 唔係唔負責, 佢地都想春風化雨,
佢地話, 係教育制度害死D學生, 尤其是個校長好重要, 好校長有好老師便有好同學。
最尾鶗y由AH SUE評論了!

老何中學時, 班主任對老何說:你日後上大學, 記得自己不是物理料子。故此老何去左讀耕田。
後來有個學兄, 咱狎茠垓z諾獎。直至今日, 老何還是想讀物理, 大一統理論, 真迷人!

引用:
今時今日我行到嚟ne度,就是跟住那位老師所指的路行過來的。唔知道今日D老師會唔會為一個成績平平的學生,度身訂造的贈返兩句呢?...
西兄懂得感恩, 反思, 是有慧根之人, 亦應是成功人士.

曾對飯票說: 害怕 10 年後, 學生會話我累 / 害左佢. 結果發覺,  學生踏入社會碰壁, 永遠是老板 / 同事 / 社會既錯...

可能因為自己成績好, 唔覺得稀奇. 教書反而著重學生能學 EQ / AQ; 基層 / 草根 學生的成長. 但我只是一個普通人, 1 路的 feedback 都是 negative...

曾經有舊同事唔改功課, 平時分位位 85. 我搵人打聽, 如果他的子女, 遇到此等老師, 又會如何. 他的回應 - 請參考何老大50前後的罪過帖...

所以我話學校 / 老師, 都有原罪; 學生 (>18 歲.)要負責任; 父母..

相關搜索目錄: 功課 學生會

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-15 17:54 發表

我有峟茪p輩做老師的, 教中學, 峟茬ㄟ筐鴢姚Y喪氣, 唔係唔負責, 佢地都想春風化雨,
佢地話, 係教育制度害死D學生, 尤其是個校長好重要, 好校長有好老師便有好同學。
最尾鶗y由AH SUE評論了!

老何中學 ...
AH SUE 成日返娘家呻,  亞哥肉都痛埋. 再加枕頭狀.  終於上訪到校長,  結果 keep 住罪魁禍首, 炒代罪羔羊.  

罪魁禍首盆數掂...

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-15 17:54 發表

老何中學時, 班主任對老何說:你日後上大學, 記得自己不是物理料子。故此老何去左讀耕田。
...
除非好 clear cut, 否則 Ah Sue 唔敢鐵口直批, 因為人會變...

引用:
原帖由 liao_marco 於 2010-11-15 03:36 發表

我打呢篇文既時候係返緊工, 一本SHIP STABILITY既書酯惚e...
倚老賣老。

Marco你有上進心, 讀你d post, 知你對航海有祈望。
但最好以求學問態度處理, 與為M食而讀, 動力方面分別極大, 僅記。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-15 18:21 發表

除非好 clear cut, 否則 Ah Sue 唔敢鐵口直批, 因為人會變...
班主任慧眼是其一, 老何自知是其二。

在校時, 有條幾何, 於上堂時求證, 夠鐘前, 只得三個同學證得結果, 老何是其一,
下堂後, 老師著我們三個在課室外侯著, 後逐一叫進室內, 老何是第三個,
老師把前兩同學作卷示老何眼前, 並解釋其證取思路, 比老何簡捷得多;
老師教導,啟導方法, 難得之至, 永記心中。

但從該日始, 便知自己非數學料子, 雖有興趣, 想拿 Fields Medal 肯定無望了, 故選耕田, 世人冇得食仲大wok。
後來, 悗Y有個學弟, 抬左 Fields Medal 回家。

初中時的我,頑劣得很,科科肥佬,中三時,個班主任叫我留低同我講:XXX,你是聰明人,應該想下。若繼續咁樣落去,第日點揾食,不如早D出去學門手藝啦,但係我同你講真心話,若你放棄升學,我將會失去一個有潛質的好學生。聽完這番話,我很感動,之後博命讀書,追番上去。
幾十年後,有一和尚同我講:你拼命揾錢,到最後你有何得著?聽完這番話,我很感動,之後我開始學佛。

相關搜索目錄: 升學

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-15 10:35 發表

都話係忽發奇想lor;半島就冇, 檀島就有妳份
半島中心既茶餐廳....

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 36D 於 2010-11-15 20:22 發表
初中時的我,頑劣得很,科科肥佬,中三時,個班主任叫我留低同我講:XXX,你是聰明人,應該想下。若繼續咁樣落去,第日點揾食,不如早D出去學門手藝啦,但係我同你講真心話,若你放棄升學,我將會失去一個有潛 ...
如果學生好像你和南兄, 香港仲有曙光...

Ah Sue 係 tutorial 講過, 無反應. 跟住當選最似亞媽講師...

最無辜有個男同事, 結果全班學生投訴, 好 now / 嚇 佢地, 高層在 員工大會, 點名批判冇愛心... .  

我問學生, 點解會全班投訴? 答案: 人投訴, 我咪又投訴...

相關搜索目錄: 升學

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-15 12:05 發表

SPIEGEL係乜傢伙 ,請自看其能量, 推倒政府都得 ! ...
老何兄所見及所言非虚。

小弟35年前往奧地利進修,已留意其隣邦西德之政治及經濟情况,因這二國,一脈相承,西德衰,奧地利實衰。

當時西德何止官商勾結呀,直情係商人治國添。

啲商人聯手恐嚇選民,話我要你哋冇飯食,若果SDP(社會民主黨)得勝,佢哋會axe jobsaxe investmentsaxe everything,大家攬住死。
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:

今時今日我行到嚟ne度,就是跟住那位老師所指的路行過來的。唔知道今日D老師會唔會為...
西兄好嘢!

俾老師摑完,唔係懷恨在心,而係銘記於心,仲50多年都記得,抵你發達!

小弟Form 1時亦跟老兄一樣遇到恩師摑醒。

某日遲到,老師問何解?答曰:塞車!

再問搭此路線巴士多久及曾否塞車?答曰:多月並時有之。

老師怒叱no excuse,明知常會塞車,因何不提早出門?罰抄「我以後不再遲到」100次。

自始至今40多年,任何場合,有早冇遲,多謝恩師教悔!
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-15 22:20 發表

西兄好嘢!

俾老師摑完,唔係懷恨在心,而係銘記於心,仲50多年都記得,抵你發達!

某日遲到,老師問何解?答曰:塞車 ...
似乎當時 d 人, 質素真是高 d.

係大學教書時, 邊個 now 學生, 就衰邊個. 有個攞優秀教學獎既舊同事, 開 talk 分享心得, 15 分鐘講 1 次笑...

Sue 姐、pen兄,兩位言重了。
還不是溫飽兩餐,有片瓦遮頭而矣。
何苦來由

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-15 22:20 發表

西兄好嘢!

某日遲到,老師問何解?答曰:塞車 ...
如果我 d 學生, 好像你咁, 我唔使唔撈..

佢地遲到是 1 個 norm...

試過測驗, 15 分鐘後, 都有 1/3 未到...

有個鬼子佬教授, 講紀律, 學生遲到, 鎖門. 結果學生大模 c 樣, 要保安開門, 仲同鬼子佬講, you blow blow...

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-17 17:39 發表

有個鬼子佬教授, 講紀律, 學生遲到, 鎖門. 結果學生大模 c 樣, 要保安開門, 仲同鬼子佬講, yo ...
睇見黃小妹講班學生之德行,我懷疑佢哋肯嚟上課皆因被判咗社會服務令,唔嚟唔得。

香港現今教育經費之充裕,由可以天一半地一半,兼任人上下其手而唔至在,連end-user - 學生亦唔盛惠,亦唔珍惜,可見一斑。

報應呀!可能因為啲公帑係寃枉嚟,所以咪瘟疫去囉!

比起我哋嗰個年代教育資源之貧乏,可由小弟附上之一張攝於1961年大坑東官立小學運動日之類場合之相片可反影出來。

小學生正在玩障碍賽,而障碍物竟然是就地取材之書桌。若以現今尊貴嘅下一代睇到,會笑到扒晒地。咁簡陋落後嘅體育設備都可玩餐懵,簡直低B兼無聊。

但各位看官可有留意到各小朋友正聚精會神及很投入地enjoy緊個活動呢。

以此為證,知足就乜都開心、好玩矣!What else you want ?

相關搜索目錄: 運動 教育資源
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-23 15:21 發表

睇見黃小妹講班學生之德行,我懷疑佢哋肯嚟上課皆因被判咗社會服務令,唔嚟唔得。

香港現今教育經費之充裕,由可以天一半地一半,兼任人上下其手而唔至在,連end-user - 學生亦唔 ...
難得 筆兄 so 我. 除左舊同事大家同病相憐, d 家姐直情話我老餅. Ah Sue 冇想過做萬世師表, 只想學生做 1 個有用既人...

當事人心聲: 好似食餐咁, 我俾左錢, 鍾意食幾多,  食唔食, 都有自由. 班 waiter 冇權話我地....

個次測驗, 15 分鐘後, 都有 1/3 未到, Ah Sue 決定開考, 有學生問: o下, 唔等人呀 ?

你估遲到學生, 有冇投訴Ah Sue  ?

p.s. Ah Sue 最擔心 / 唔開心 係 貴族國際學校既中學生, 竟然比基層出身既大學生 好品行 / 對知識渴求 / 長進.... 咁我 d 學生點脫貧 ?  

知足者,貧亦樂。
不知足者,富亦憂。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-23 17:32 發表 難得 筆兄 so 我. 除左舊同事大家同病相憐, d 家姐直情話我老餅. Ah Sue 冇想過做萬世師表, 只想學生做 1 個有用既人...當事人心聲: 好似食餐咁, 我俾左錢, 鍾意食幾多,  食唔食, 都有自由. 班 waiter 冇權話 ...
好一群不守規矩,沒有table manner的食客!

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-11-24 12:20 發表

好一群不守規矩,沒有table manner的食客!
笑 c 我...

100 1234
發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。