推介:| 開蓬車頂維修翻身 | Email Hosting | Online Shop System | makeup course | Wedding Photography Tip | Bordeaux Red | English learning | 銅鑼灣乾炒牛河 |

發新話題

[灌水] 消失的香港精神

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-27 23:51 發表
港府治標更要治本,.. ...
唔好剩係要求港府做乜做物,呢啲 80 90 後嘅父母,即係我哋呢啲老鬼,都要自我檢討一吓,點解教到佢哋有咁嘅 too simple, sometimes naive想法
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-28 21:00 發表

看到政府屈服, 無良政棍, Ah Sue 對人性, 更加絕望; ...
點止無良政棍呀,好似呢個報紙佬咁,响度騸風點火,話社會低流動性問題,冇腦兼誤導  

乜嘢叫做流動性低呀?囫嘅!

哦!讀完大學就一定要做番份相關兼要有大學資格先做得嘅工呀?讀完engine 就要做工程師、讀完 accounts 就要做 accountant?呢啲係乜鬼邏輯呀?轉做第二行犯法謘H乜嘢叫做馬死落地行呀?

我响英國工作時,見盡幾許大學生响公司做個文員仔或 sales 仔,連我呢啲異族都高級過佢,死咗佢呀,笨!

曾工作於一公司,有個 Workshop Manager,大學讀 engine,有日無喇喇劈砲唔捞,話 I had enough,再受唔住 endless office wars,去做揸巴士咁話,我當佢講笑。某日,我响倒後鏡真係見到佢揸住架巴士跟住我尾,我閃壞車燈同佢 say hello,佢挮晒手兼閃大燈回應,狀甚 enjoy。嗱!呢啲先至叫做瀟灑呀!學嘢喇!

相關搜索目錄: 工程 報紙
筆懵懂  字敦厚  不以人廢言  不為世俗而避諱  當非董狐  惟學董筆  時扮小丑以娛人娛己  偶亦撰嘻笑怒駡怪論以玩世

引用:
原帖由 suewong 於 2010-10-28 23:44 發表

香港傳媒質素低, 但流動性低真是低過以前......
Upward mobility 社會流動其中之一種。

講真,黃小妹以妳同輩嚟講,我敢相信學歷是極之高一個,所以妳揾工易,冇徬徨過。

我有理由相信,响呢個 forum 吹水之兄弟姊妹,大部份都曾捱過做 cheap 工之日子。

成日話M家揾食艱難,事實揾食從來都咁艱難,否則我不會日頭响北角返工,做嘢做到死吓死吓,晚上仲去新蒲崗文理讀預科希望考到 GCE 2A 3O。妳估40年前有地鐵及咁多條隧巴呀?要由北角搭船過觀塘再搭巴士往新蒲崗。晚上9:30放學烏吓烏吓返到屋企成11:00。若然當日多嘢做冇得準時放工,放咗學先有時間食晚飯。後期去紅磡理工讀 Diploma Course 就好啲嘞,有船去紅磡。

我唔知亞媽係女人呀?放咗工去wet去睇戲又或返歸睇電視幾嗰制呀!咁辛苦為乜啫?咪就係為咗 upward mobility 囉!你唔鍾意咪唔好讀囉,不過第日冇級升又或揾唔到第二份好工,到時唔夠錢使,就咪怨人呀!

Upward mobility 唔係坐响度等政府安排謘I係要自己爭取及作出犧牲謘I

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-29 13:15 發表

去茶餐廳食幾個字飯就去上課,放學就行去深水埔碼頭坐船返西環,而家回想起 ...
理兄梗係去長沙灣工業學院返學了?讀邊科咁呢?

咁睇嚟小弟真個冇你咁慘矣。

相關搜索目錄:

引用:
原帖由 mygo 於 2010-10-29 21:55 發表

呵呵,港人整體質素下降。度度都出問題。 ...
鬧得好!  

我用两嚟形容佢哋:

生慣養兼未富先民是也!

邊個教成佢哋咁?咪佢哋老豆老母,即係我哋呢啲老鬼囉!該死!

引用:
原帖由 mygo 於 2010-10-30 19:27 發表

97後香港Office文化漸變,成個社會氣變晒,..
mygo兄對事物可謂觀察入微,佩服!小弟亦有同感。

香港之可以有咁興旺,簡直係奇蹟。我夠膽用「混吉之城」去形容之。揾食之易,可以話係一啲競爭都無。市面所銷售之產品及服務,巧取豪奪,大有大呃,小有小呃。根本冇用個心去 run business,一隻貳隻好似做緊走鬼生意咁,有今天冇明天,絕不顧商譽。

至於服務態度,上市公司組織太龐大,管理上出現偏差以至員工服務態度未如理想,可以理解。可是連環頭環尾做 local 街坊生意之藥房仔及街邊自己生意賣報紙之老闆,對顧客之態度亦惡形惡相,擺出唔買過主之款,簡直令人匪夷所思。

唔通佢哋正職係炒股炒樓,抑或要賣嘢皆因被判社會服務令?

相關搜索目錄: 報紙

引用:
原帖由 YU? 於 2010-10-29 16:28 發表

唉!大家都係難兄難弟也,我都唔係好得幾多咋。
Yu兄及兄所述,其實我哋大家後生時都幾長進。如果當日大家唔努力,相信今日未必得閒响呢度吹水,怕要做到死嗰日至得,所以當年咁捱法係值得嘅!

以我嚟講,冇當日肯犧牲去wet嘅時間用於放工後進修,我肯定冇今日。我認我讀書渣,但我中學畢業後未停過進修,乜都讀一餐,一如兄咁,好珍惜學習機會

19721974年間,我放工後除咗去中環聯邦大廈德國文化協會讀德文之外,我更去讀摩利臣山工業學院舉辦之電腦初階班(見附證書)。當年PCPersonal Computer尚未面世,個電腦大到好似座山咁,只有大公司或銀行先有。  

所謂爛棉衲唔怕多件,卒之俾我利用佢响英國時羸到份工。見工時,佢哋問我對電腦認識有多深。我答叻唔叻好主觀,做落先知。我 show 摩記張cert 佢哋睇,話我N年前已對電腦有興趣、熱誠及認識,其中一個 in 我嘅好坦白仲講話佢1973都未見過電腦係乜樣。我深信我打低其它鬼子佬就係靠呢件爛棉衲。

杜友明兄及蕉園仔兄响九龍仔嗰 forum 話細個時日日响老何兄個豪宅隔離間香島中學處學識毛語錄。而我係响南九龍裁判署對面之拔萃女書院會考試塲,一路答試題一路聽班反英抗暴嘅愛國叔叔學番嚟,其中一句乜鬼嘢「唯有犧牲者多壯志,敢教日月换新天」。我因太專心答試題,錯誤理解為只係犧牲去wet。好彩,如果我正確理解犧牲為去掟菠蘿,俾港英打瓜咗亞爺先至話我歸入黑五類唔 qualify 為烈士就寃鬼枉矣。

相關搜索目錄: 電腦 聯邦 銀行
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

引用:
原帖由 理魯竇 於 2010-10-31 18:21 發表

講起整水電,我就火都起。 ...
理兄之激氣嘢,小弟亦有遇過

某日,往老妻外家做節,外母見我識DIY,事先叫我帶齊架生、電鑽等幫手安番好個厠所鏡箱。

我見與我同齡之大舅在場,着他幫手托住。點知外母即時阻止,話等佢嚟喎。我點敢揾外母大人托呢,咪叫老妻囉。

可能我有妄想症啦,總之令我感到呢啲粗工只係適合我呢亭粗人做。  

而事實,因重男輕女關係,我大舅自少也不用做家務。掃地、洗碗、抹窗等,皆由老妻及姨仔做晒,唉!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-1 17:18 發表

阿哥自少都不用做家務, 但當時已經要做水電/搬運工人, 賣街邊, 幫手睇住 d 家姐..... ...
最近新聞報導,話菲律賓政府要求國民到海外工作前,僱主需代為購買共值一千一百港元的勞工保險  

其實呢個係港人精神重建之好消息,係時候自我檢討吓我們港人有否濫用工人代自己做家務呢?

港人刻苦精神那裡去了?

好吖,橫惦請外傭一濶三大,咪慳番囉!

相關搜索目錄: 搬運 保險

引用:
原帖由 36D 於 2010-11-11 17:08 發表
唉!以前個個都捱到眼光光架啦!小弟去理工返學,..晚晚两三點先至訓覺
其實乜嘢係香港精神?

我相信就係老何兄剛巧响佢另題提及林家聲寄語來者務需刻苦。

對!就係「刻苦」此二字矣!

黃小妹開此forum未滿两頁,除了小弟外,已見理兄、Yu兄、Mygo兄及D兄申報放工後要山長水遠返夜校進修。

M家?啲後生仔女放工後响老蘭就揾到佢哋!

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-13 10:06 發表

收拾心情, 挽救21世紀這一代吧。
把獨立思考, 價值觀這二主導因素, 往培養一個就一個, 功德無量!...
Damn right!

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-11 19:29 發表

講過n次, 香江問题, 源自中共, 不多說了;...
我唔知呢個forum嘅兄弟姊妹有幾多係香港原居民,但我相信好多,包括小弟我,都係因逃避共產黨而從大陸走難落嚟,以致形成老何兄所說之香江問题矣。

其實中共是果,國民黨才是因。

追源禍始,能令共產黨乘時而起,皆由於國民黨貪汚腐敗所致。

嗰個姓宋嘅穿晒櫃通,又金元券銀元券,通脹惡化,激起民憤。人民唔係鍾意老八,否則唔會有咁多人走難避佢,而係憎恨老蔣而矣。至於其後之事,乃所托非人罷了。

我時有迷惑,通脹有乜唔好啫?好似香港及大陸M家咁,幾好吖!層樓琴日值500萬,聽日瞓醒變一仟萬,成家富貴,大家happy,有乜唔好啫?求人得仁,怕甚麼?

又係嗰句: We learn from history that we learn nothing from history. Tragedy!

引用:
原帖由 mygo 於 2010-11-14 16:00 發表

惟兄之「通脹論」,弟不全然否定,但亦未盡然苟同也。 ...
此乃小弟隨口嗡之論說,萬望mygo兄不慳賜教,道出未盡然之處,以廣見識。

引用:
原帖由 dirtyoldman 於 2010-11-14 17:47 發表

參透“紙上富貴,心理安慰”的能有幾人?
應該不多,否則隨街高人矣!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-14 21:37 發表

Pen 哥扮傻...金圓券只使用了十個月左右,貶值卻超過二萬倍。  ...
黃小妹冰雪聰明,識穿小弟乃意氣之說。

不竟惹來mygo兄對之誤解,還請mygo兄恕罪。

而我想講之通脹禍害,一一由黃小妹概述了,在此謝過。

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-14 21:27 發表

Ah Sue 於社區中心免費開壇,  講求學與做人, 版友負責雜項租金等支出, ...
小弟第一個十扑!

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-14 21:33 發表

一語中的。老何關壞的是老百性, 政權---歷史上的名詞而矣。
咁易俾人摧毀人倫道德觀嘅老百性,我諗老何兄亦不必費心去關壞矣!

與其賴共產黨,不如叫呢啲老百性直認係自己鍾意道德淪亡,襯勢胡作非為仲好!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-14 22:22 發表

就算亞洲精英 (日本), 與德國同為軸心國, 戰敗後的反應, (1 個認錯, 1 個死口唔認) 都不同...
此乃小弟起心去讀德文、了解德國文化之其中一個原因。

引用:
原帖由 老何 於 2010-11-15 12:05 發表

SPIEGEL係乜傢伙 ,請自看其能量, 推倒政府都得 ! ...
老何兄所見及所言非虚。

小弟35年前往奧地利進修,已留意其隣邦西德之政治及經濟情况,因這二國,一脈相承,西德衰,奧地利實衰。

當時西德何止官商勾結呀,直情係商人治國添。

啲商人聯手恐嚇選民,話我要你哋冇飯食,若果SDP(社會民主黨)得勝,佢哋會axe jobsaxe investmentsaxe everything,大家攬住死。

引用:
原帖由 西南風 於 2010-11-15 11:09 發表

今時今日我行到嚟ne度,就是跟住那位老師所指的路行過來的。唔知道今日D老師會唔會為...
西兄好嘢!

俾老師摑完,唔係懷恨在心,而係銘記於心,仲50多年都記得,抵你發達!

小弟Form 1時亦跟老兄一樣遇到恩師摑醒。

某日遲到,老師問何解?答曰:塞車!

再問搭此路線巴士多久及曾否塞車?答曰:多月並時有之。

老師怒叱no excuse,明知常會塞車,因何不提早出門?罰抄「我以後不再遲到」100次。

自始至今40多年,任何場合,有早冇遲,多謝恩師教悔!

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-17 17:39 發表

有個鬼子佬教授, 講紀律, 學生遲到, 鎖門. 結果學生大模 c 樣, 要保安開門, 仲同鬼子佬講, yo ...
睇見黃小妹講班學生之德行,我懷疑佢哋肯嚟上課皆因被判咗社會服務令,唔嚟唔得。

香港現今教育經費之充裕,由可以天一半地一半,兼任人上下其手而唔至在,連end-user - 學生亦唔盛惠,亦唔珍惜,可見一斑。

報應呀!可能因為啲公帑係寃枉嚟,所以咪瘟疫去囉!

比起我哋嗰個年代教育資源之貧乏,可由小弟附上之一張攝於1961年大坑東官立小學運動日之類場合之相片可反影出來。

小學生正在玩障碍賽,而障碍物竟然是就地取材之書桌。若以現今尊貴嘅下一代睇到,會笑到扒晒地。咁簡陋落後嘅體育設備都可玩餐懵,簡直低B兼無聊。

但各位看官可有留意到各小朋友正聚精會神及很投入地enjoy緊個活動呢。

以此為證,知足就乜都開心、好玩矣!What else you want ?

相關搜索目錄: 運動 教育資源
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件, 請嘗試多貼文章獲取積分,積分超過 120 或特定用戶組方可查看.

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。