推介:| UGG | baby product | MD skinical | 環保袋訂造 | PROTOP | 鈙利亞阿勒頗手工古皂 | UGG Boots | Sheepskin Boots |

發新話題

虎豹別墅

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-6 16:40 發表 me too...因為虎豹別墅好恐怖, 所以父母冇帶我去過...成年後, 喜歡去教堂, 因為氣氛肅穆, 令人深思, 反而東南亞的廟宇, 營造不到此效果...
細個時好怕看到十殿閰王,非常恐怖,我細妹一看到就喊,話D人好慘。老媽子仲話:拿,打老豆老母第日就要咁既嘞!(嚇到如今都唔敢打老豆)
大個左去睇就有點反胃,睇完唔想食飯。但已冇左恐懼感。
年前因公到新加坡,亦去彼邦虎豹別墅看過,唔見有十殿閰王壁畫,只有鬼門關,有點似以前工展會鬼屋,而南洋虎豹別墅亦遊人足跡不多,甚為荒涼。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-8 11:07 發表 你就好喇,身光頸靚兼可去虎豹別墅玩,仲付得起影相錢。  當時我哋朝早都唔知晚頭黑有否飯食。  
講起以前的影相佬,收人錢代人影相,都甚有信用,現今我睇冇人會啋你,因為俾左錢,你幾時寄番相黎都唔知。或者去如黃鶴都唔定。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-8 19:32 發表 當時啲大人,自知唔夠公信力,於是 take the easy way,借鬼神之說以收阻嚇之用,可以理解。  若然今時今日仍用之,會得反効果,被子女笑無知,自暴其醜兼 naive。  又若然子女今時今日 ...
係呀。
個時資訊不發達,人們知識貧乏,細路仔亦相對愚昧。

阿媽呃我好多野:

茄子:叫矮瓜,細路仔唔好食咁多,第日唔會高。
雞旦:隔左夜唔好食,如果唔係就會....
頭髮:食左落肚,會纏住D腸,纏纏下會死。
香口膠:唔吞得落肚,黏住D腸會死(試過一次唔小心吞左一粒香口珠落肚,等死等左一星期,又唔敢同大人講)。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-8 21:16 發表 Mygo兄,咁隔夜雞旦食咗會點唧,吓?   
你係真唔知定假唔知哦?我講出黎一陣唔係幾好意思嘛。

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-9 10:06 發表 我知!  不過我驚其它網友唔知,食咗就大劑咁啫!  
細個真係無知,咁都會人呃?

大左就會問,點解隔夜就有問題,隔日就冇事?

引用:
原帖由 mtpen 於 2010-11-9 13:07 發表 以前啲大人講嘅嘢,一知半解,以訛傳訛。   好似話蕃茄濕熱咁。我哋上一代疴屎唔出就話係濕熱。濕鬼濕馬咩,蕃茄皮不易消化,但易入口兼好食,唔識節制食多咗, ...
其實,仲有好多野都係俾佢地呃。
好似話:

唔好著住袜睡覺,當然,這樣血液不循環,會導致雙腳腫脹,呢種情形係坐長途機時容易發生,但就絕不如老媽子等所講,著住袜睡覺,會「發大台」,意指,隻腳會腫脹到「天殘腳」咁大隻,真係俾佢嚇死。
千祈唔好鯁雞骨,雞骨甚硬,小童消化極有問題,但就唔係佢地講話鯁雞骨冇得救,要用老虎爪去爪喉嚨先可以醫。

仲有洗完頭一定要等到佢乾晒先可以訓覺,如果唔係又話有「大頭瘋」(個頭發到大頭佛咁大),要用百家柴(去一百個不同家庭取用木料)煲水洗頭才可治癒。

唉,真係無知。

引用:
原帖由 suewong 於 2010-11-9 18:14 發表 唔知點解, 聽番哩d 大話, 覺得好好笑 (細個咁蠢), 同埋好 sweet...
哈哈,人就係咁,而家D細路仔,邊會信呢D野。上面理魯竇兄所貼之胡文虎7.jpg一圖,右面的瘦骨嶙峋老人,至今不知是誰,但每至虎豹別墅,老媽必曰:「此乃六祖,如斯瘦削者皆因少吃也,汝常不吃,日後定必貌似之。」細個成日唔肯食飯,老媽一講,想起就驚,唔食都食了。但想那老人,必不會是六祖慧能吧?

發新話題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,本網站對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。本討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。